Στην παράκτια περιοχή νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης έχει στραφεί η προσοχή των επιστημόνων και ειδικά του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του παραρτήματος Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης και της έδρας UNESCO στη φυσική της στερεάς γης.

Οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις τα τελευταία 24ωρα, που γίνονται αισθητές και καταγράφονται σε περιοχές της στεριάς, αποτελεί γεγονός που δεν είναι σύνηθες, αφού οι περισσότεροι σεισμοί συμβαίνουν στην θαλάσσια περιοχή.

Βέβαια, ο Διευθυντής της Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας και της έδρας UNESCO κ. Φίλιππος Βαλλιανάτος, σε δηλώσεις του στο Flashnews.gr, ξεκαθαρίζει πως σεισμικές δονήσεις καταγράφονται συχνά και στην στεριά της Κρήτης, μόνο που μέχρι τώρα ήταν  τόσο μικρές έτσι ώστε δεν εγίνοντο αισθητές από τους κατοίκους.

Σε ότι αφορά στους συγκεκριμένους σεισμούς των τελευταίων 24ώρων ο κ.Βαλλιανάτος αναφέρει:

«Πρόκειται για μια σμηνοσειρά η οποία αποτελείται από σεισμούς με σχετικά μικρά μεγέθη. Όλη αυτή η σειρά των σεισμών, προέρχεται από την διέγερση ρηγμάτων στην περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Το ότι γίνονται αισθητοί οφείλεται στο ότι ο σεισμογόνος χώρος που έχει διεγερθεί βρίσκεται στην παράκτια ζώνη οπότε και ένα μεγάλο τμήμα βρίσκεται στην ξηρά. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι είναι επιφανειακοί, το αποτέλεσμα είναι να γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί από  τους κατοίκους.

Πέραν των σεισμών που έγιναν αισθητοί, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης σεισμικής σειράς συμβαίνουν και πάρα πολλοί μικροί σεισμοί οι οποίοι καταγράφονται αλλά δεν γίνονται αισθητοί από τους κατοίκους».

Σε ότι αφορά στο αν θα συνεχιστούν αυτές οι σεισμικές δονήσεις ο κ. Βαλλιανάτος τόνισε ότι «παρακολουθούμε το φαινόμενο των σμηνοσειρών για να δούμε πως θα εξελιχθούν. Συνήθως είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δίνοντας μικρούς  σεισμούς και τελειώνει, αλλά θέλει τον χρόνο του…»

Να σημειωθεί πως το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας και της έδρας UNESCO στη φυσική της στερεάς γης, έχει ήδη σε λειτουργία σεισμολογικό δίκτυο στην περιοχή και καταγράφει και την παραμικρή σεισμική δραστηριότητα στον ευρύτερο χώρο.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook