Περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που θα καταβάλλεται με δοσεις θα μπορούν να υποβάλουν μέσω του TaxisNet οι επιτηδευματίες από 14/07/2011.Η σχετική υπουργική απόφαση είναι έτοιμη προς υπογραφή και σύμφωνα με πληροφορίες με την νέα ρύθμιση θα είναι δυνατή η καταβολή του ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσειςΤο σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα προβλέπει την καταβολή του 40% του φόρου με την υποβολή της δήλωσης, το υπόλοιπο 30% τον επόμενο μήνα και το άλλο 30% τον μεθεπόμενο.

Το μέτρο αφορά τον ΦΠΑ που καταβάλλουν 1,5 εκατομμύριο μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και όλες οι μεγάλες εταιρείες στο Δημόσιο. Σήμερα όσοι τηρούν βιβλία Α και Β κατηγορίας, δηλαδή οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, υποχρεούνται να καταβάλλουν τον ΦΠΑ που εισπράττουν από τις συναλλαγές τους κάθε τρίμηνο στην εφορία.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ κάθε μήνα.Με το νέο μέτρο θα μπορούν να καταβάλλουν, και οι δύο κατηγορίες, το 40% του φόρου με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης και τα υπόλοιπα σε ακόμη δύο μηνιαίες δόσεις. Οι επιχειρήσεις που αποδίδουν ΦΠΑ κάθε µήνα θα µπορούν πλέον να τον πληρώνουν σε τρεις δόσεις, στην αρχή, στη µέση και στο τέλος του µμήνα.

Έτσι αποσυνδέεται ο χρόνος υποβολής της περιοδικής δήλωσης µε την πληρωµή του φόρου.Για τις µικρότερες επιχειρήσεις, ατοµικές, οµόρρυθµες και ετερόρρυθµες που αποδίδουν ΦΠΑ κάθε τρεις µήνες, εξετάζεται να υπάρξει ανάλογη ρύθµιση. Ωστόσο, η κυβέρνηση ανησυχεί µήπως σε αυτή την περίπτωση σηµειωθούν µεγάλες καθυστερήσεις και απώλεια εσόδων.

 

 

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook