Tην ολοκλήρωση όλων των τεχνικών ζητημάτων για το νέο δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα στο τέλος Αυγούστου και πριν από την εκταμίευση της 6ης δόσης, ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, από τους ομολόγους του στο συμβούλιο Eurogroup, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να σταλεί σήμερα προς τις αγορές ένα καθαρό και σαφές μήνυμα σταθερότητας της ευρωζώνης – μέλος της οποίας είναι η Ελλάδα -, καθώς η εφαρμογή του δανειακού προγράμματος είναι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους είναι η βάση του προγράμματος.

Κύκλοι του Eurogroup, ανέφεραν ότι ο Έλληνας υπουργός είπε στην παρέμβασή του πως αντιλαμβάνεται τη δυσκολία πολλών κυβερνήσεων να μετάσχουν σε ένα νέο δανειακό πρόγραμμα, χωρίς συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως αντιλαμβάνεται και τον θεσμικό ρόλο της ΕΚΤ, από την οποία εξαρτάται η χρηματοδότηση και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και άρα της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, είναι, εν προκειμένω χαρακτηριστική, για το πόσο σημαντικό είναι να βρεθεί γρήγορα λύση, η αποστροφή στην παρέμβαση του κ. Βενιζέλου, ότι \”η Ελλάδα είναι τώρα ένα εργαστήριο, στο οποίο δοκιμάζεται η αντοχή της ευρωζώνης και η προστασία της Ελλάδας είναι αυτοπροστασία της ευρωζώνης\”.

Στην παρέμβασή του, ο υπουργός Οικονομικών, διαβεβαίωσε κατ\’ αρχήν για τη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει εγκαίρως το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και ενημέρωσε το Eurogroup για τον διορισμό, σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση, του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία που έχει η παροχή τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κράτη- μέλη της ευρωζώνης για κρίσιμα θέματα, όπως η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και η διαμόρφωση ενός νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος. Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η ταχεία διάθεση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων και του κοινωνικού ταμείου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, αλλά και γενικότερα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς τελικά όλα κρίνονται, όπως είπε, στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook