Πρώτη ενημέρωση 8:01 – Τελευταία ενημέρωση 21:45

Επεισόδια με ρίψη χημικών εκτυλίχθηκαν έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι αγρότες της Κρήτης. Αγρότες ζητούσαν από τα ΜΑΤ να απομακρυνθούν προκειμένου να πλησιάσουν την είσοδο του Υπουργείου κάτι που δεν συνέβη. Το κλίμα εντάθηκε με αποτέλεσμα να πετάξουν καπνογόνα και πέτρες στα τζάμια του υπουργείου, σπάζοντας σχεδόν όλα τα τζάμια. Οι δυνάμεις της αστυνομίας απάντησαν με χημικά. Το σημείο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, ενώ έγιναν τέσσερις προσαγωγές αγροτών.

Και οι τέσσερις το βράδυ αφέθησαν ελεύθεροι.

(βίντεο από το σημείο της έντασης και τις προσαγωγές αγροτών)

 

Μετά τα χημικά και τον πετροπόλεμο, και αφού τα πνεύματα ηρέμησαν, αγροτοκτηνοτρόφοι κρατώντας την ελληνική σημαία, τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο αλλά και το “Πότε θα κάνει ξαστεριά”. 

Αγροτοκτηνοτρόφοι παραμένουν στην πλατεία Καραϊσκάκη, περιμένοντας τους συναδέλφους τους από την Πελοπόννησο ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίς το μεσημέρι, για ακόμη μια φορά, απομάκρυναν τρεις κουκουλοφόρους που επιχείρησαν να παρεισφρήσουν στο μπλοκ τους και να δημιουργήσουν φασαρίες.

Το κλίμα είχε ενταθεί νωρίτερα στην πλατεία Καραϊσκάκη όταν αστυνομικοί που βρίσκονταν στην πλατεία, δεν επέτρεψαν σε αγροτικό αυτοκίνητο με κηπευτικά να περάσει. Μόλις ενημερώθηκαν για το περιστατικό οι αγρότες που βρίσκονταν έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έφυγαν από το υπουργείο και κατευθύνθηκαν στην πλατεία Καραϊσκάκη προκειμένου να “απεγκλωβίσουν” το αυτοκίνητο από τις αστυνομικές δυνάμεις. Στο σημείο επικράτησε ένταση, με τους αγρότες να πετούν μπουκάλια με νερό σε διμοιρία ΜΑΤ προκειμένου να την απομακρύνουν. Τελικά επετράπη η μετακίνηση του αυτοκινήτου, ενώ…. η διμοιρία ετράπη σε φυγή, ωστόσο οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη δύο αγροτών, του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου πρώην Δήμου Κρυονερίδας Γιώργου Μαριδάκη καθώς και του  Νίκου Μπουρμπάκη.

Δείτε πώς κυνηγούν οι αγρότες άνδρες των ΜΑΤ στο παρακάτω βίντεο

 
 
 

Με ανακοίνωσή τους, αγροτοκτηνοτρόφοι από το μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών καταγγέλουν:

“Tην χωρίς αιτία σύλληψη του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου πρώην Δήμου Κρυονερίδας Γιώργου Μαριδάκη καθώς και του συνάδελφου Νίκου Μπουρμπάκη από τις αστυνομικές αρχές. Κατασχέθηκε επίσης και το αγροτικό όχημα με τις προμήθειες των διαδηλωτών από τα Χανιά. Ο αυταρχισμός και η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας δεν θα περάσει. Απαιτούμε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι ο συνάδελφοι που κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως καθώς και το αγροτικό αυτοκίνητο με τις προμήθειες μας”.

Να σημειώσουμε ότι αγρότες του μπλόκου Μεγάλων Χωραφιών, είχαν συγκεντρωθεί από την αρχή στην πλατεία Συντάγματος, όπου στη συνέχεια διέθεσαν σε περαστικούς πορτοκάλια και στη συνέχεια έστησαν σκηνές.

 
 
 
 
 

 

Νωρίτερα…

Πάνω από 1.000 αγρότες από την Κρήτη έφτασαν τα ξημερώματα στον Πειραιά, από το λιμάνι των Χανίων και του Ηρακλείου, για τη μεγάλη, διήμερη,  κινητοποίηση στο Σύνταγμα που έχει προγραμματίσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Μέρος των αγροτοκτηνοτρόφων, μετά την αποβίβασή τους από το πλοίο, μπήκαν στον ηλεκτρικό σταθμό με προορισμό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ στη συνέχεια θα μεταβούν στο Σύνταγμα.

Έξω από το Υπουργείο, βρίσκονταν παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ. Σε δηλώσεις τους αγρότες κάλεσαν τους αστυνομικούς να κατεβάσουν τις ασπίδες, λέγοντας χαρακτηριστικά “Και οι αστυνομικοί είναι αγροτόπαιδα, φτωχά παιδιά, με μισθό πικρό. Τους καλούμε να κατεβάσουν τις ασπίδες τους. Εμείς καλλιεργούμε, είμαστε παραγωγοί, δεν καταστρέφουμε, δεν καίμε”.

Προς στιγμή επικράτησε ένταση όταν αγροτοκτηνοτρόφοι ζήτησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις να τους επιτρέψουν να αποκλείσουν συμβολικά για κάποιο χρονικό διάστημα το κτίριο. Ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων ζήτησε μικρή χρονική παράταση προκειμένου να ενημερώσει για τις προθέσεις των αγροτών.  Οι εκπρόσωποί τους πάντως σε κάθε τόνο ξεκαθάρισαν ότι πρόκειται για συμβολική κίνηση.

(βίντεο από real.gr)

Στο Σύνταγμα, όπου θα γίνει η μεγάλη αγροτική συγκέντρωση, αγροτοκτηνοτρόφοι από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα, θα διαδηλώσουν για την απόσυρση του ασφαλιστικού, την κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, την καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και την αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Παράλληλα με το αγροτικό συλλαλητήριο σήμερα, επαγγελματικοί κλάδοι θα βρεθούν στο κέντρο της Αθήνας, για να συμπαρασταθούν στην κινητοποίηση των αγροτοκτηνοτρόφων αλλά και να διαδηλώσουν τα δικά τους αιτήματα. Συμμετοχή έχει δηλώσει η ΑΔΕΔΥ, ενώ συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην Κλαυθμώνος έχουν προγραμματίσει γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Το Σάββατο εκτός από τους αγρότες που θα παραμένουν στο Σύνταγμα, όπως τουλάχιστον έχουν σχεδιάσει, συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook