"Η Ιταλία δεν θα πτωχεύσει ποτέ, είναι πλούσια χώρα", υπογράμμισε το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι.

"Η Ιταλία δεν πρόκειται να πτωχεύσει ποτέ, επειδή είναι μία πλούσια χώρα", τόνισε με δηλώσεις του την Δευτέρα στο Μιλάνο ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του Διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ).

"Στις διεθνείς χρηματαγορές, η κρίση κρατικού χρέους επεκτείνεται τώρα και στις τραπεζικές μετοχές. Η διάδοση είναι άμεση", επισήμανε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

"Ειδικά στην Ιταλία, γίνεται ο συσχετισμός του κρατικού χρέους με τον τραπεζικό (οικονομικό) κίνδυνο, επειδή το δημόσιο χρέος είναι υψηλό και οι τράπεζες μας στο χαρτοφυλάκιό τους έχουν κρατικά χρεόγραφα, την ώρα μάλιστα που τα κεφάλαιά τους δεν φθάνουν εκείνα πολλών ξένων (αμερικανικών) τραπεζών", επισήμανε.

"Όλα αυτά καθιστούν 'ευάλωτο' το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που καθιστά επιτακτικό να επιταχυνθεί στο άμεσο μέλλον η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης στις ιταλικές τράπεζες", πρόσθεσε.

Επίσης ο κ. Σμάγκι επισήμανε ότι "στην Ευρώπη έχουμε το πρόβλημα της διαχείρισης του πιστωτικού συστήματος συνολικώς, όπως η περίπτωση της Ελλάδας αναδεικνύει. Τελικά, όμως, η Ευρώπη δεν είναι δυνατόν να μην καταφέρει να διαχειριστεί ένα χρέος, που αντιπροσωπεύει, τελικά, μόνον το 2% του ΑΕΠ της 17μελούς ευρωζώνης".

"Ανόητο κρίνω", δήλωσε καταλήγοντας ο Μπίνι Σμάγκι, "τον ισχυρισμό πολλών, ότι ένα πιστωτικό σύστημα είναι εύρυθμο, αφού προβλέπει ακόμα και τη χρεοκοπία. Φρονώ προσωπικά ότι, η διάδοση που απορρέει από παρόμοιες καταστάσεις, σαφώς απαιτεί μία λύση στο επίπεδο της ΕΕ".

protothema.gr