Σε αυτοανάφλεξη των πυρομαχικών που περιείχαν τα 98 εμπορευματοκιβώτια οφείλεται η δολοφονική έκρηξη που προκάλεσε την πολύνεκρη τραγωδία στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης τη Δευτέρα, λίγο πριν από τις έξι, το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από την περασμένη βδομάδα η διοίκηση της ναυτικής βάσης είχε παρατηρήσει ότι κάποια από τα εμπορευματοκιβώτια είχαν διογκωθεί, προφανώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, και ειδοποίησε τις αρμόδιες αρχές.

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αρμοδίων, χωρίς ωστόσο οι στρατιωτικές αρχές της βάσης να ενημερωθούν για το τι αποφασίστηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από άλλη πηγή, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας φέρεται να επικοινώνησε με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο του συνέστησε όπως αποταθεί αμέσως σε ειδικούς και αν δεν καταφέρει να εντοπίσει ειδικούς εμπειρογνώμονες επί του θέματος στην Κύπρο, να κινήσει διαδικασίες για να συμβουλευθεί ή να καταφθάσουν κατεπειγόντως εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο διαθέτει επιθεωρητές για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, ωστόσο τα Στρατόπεδα δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του, αφού δεν καλύπτονται από τη σχετική Νομοθεσία.

Τη Δευτέρα την αυγή λίγο μετά τις τέσσερις, στα εμπορευματοκιβώτια εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Σήμανε συναγερμός στη ναυτική βάση, όπου εκτός από το προσωπικό που ήταν υπηρεσία και τους αξιωματικούς που έσπευσαν στη βάση, προσέτρεξε και δύναμη της ΕΜΑΚ, καθώς και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» μετά την πρώτη εκτίμηση της κατάστασης κρίθηκε ότι οι επίγειες δυνάμεις θα ήταν δύσκολο να θέσουν υπό τον έλεγχο τους την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί και αποφασίστηκε να κληθούν πτητικά μέσα για να εμπλακούν στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Ωστόσο τα ελικόπτερα δεν έφτασαν καν να απογειωθούν διότι μερικά λεπτά μετά την επικοινωνία, προκλήθηκε η έκρηξη.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στην «Κ» ότι η βάση Ευάγγελος Φλωράκης ισοπεδώθηκε από την έκρηξη ενώ επικράτησε κατάσταση αλλοφροσύνης λόγω των πολλών θυμάτων και των τραυματιών.

Στρατιωτική πηγή που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία της είπε στην «Κ» ότι «υπάρχουν αίτιοι για τη φονική καταστροφή οι οποίοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για την μεγάλη τραγωδία».

Υπενθυμίζεται πως όταν το υλικό κατασχέθηκε από τις κυπριακές αρχές από το Ιρανικό πλοίο «Monchegorsk», τον Ιανουάριο του 2009, οι Αμερικανικές αρχές προέτρεψαν από τότε την Κυπριακή Δημοκρατία πως θα έπρεπε είτε να καταστρέψει αμέσως το υλικό είτε να το παραδώσει στις αμερικανικές αρχές για την σωστή διαχείριση του. Κάτι βεβαίως που δεν έγινε, και η Κυβέρνηση αποφάσισε όπως κρατήσει το υλικό και το αποθηκεύσει στη Ναυτική Βάση.

Ερωτήματα εγείρονται ακόμη και ως προς την απόφαση αποθήκευσης των 2000 τόνων εκρηκτικών στην συγκεκριμένη ναυτική βάση, η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού.

kathimerini.com.cy

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook