Τον τελευταίο χρόνο εντοπίζονται ολοένα και περισσότερα συνθετικά ναρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου πωλούνται νόμιμα παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν και το γεγονός ότι έχουν παρόμοιες παρενέργειες με αυτές των χαπιών ecstasy ή της κοκαΐνης, όπως κατήγγειλε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, περίπου 41 ουσίες καταγράφηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2010, έναντι 24 τον προηγούμενο χρόνο. Αυτά τα νέα ναρκωτικά βασίζονται συχνά σε χημικά προϊόντα τα οποία δεν εμπίπτουν σε κανένα διεθνή κανονισμό.

Περίπου το 5% των νεαρών Ευρωπαίων (15-24 ετών) δηλώνουν ότι έχουν κάνει χρήση συνθετικών ναρκωτικών, ποσοστό το οποίο φτάνει το 16% στην Ιρλανδία, το 9% στην Πολωνία και τη Λετονία, το 8% στη Βρετανία και το 7% στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με το 5% των ερωτηθέντων που παραδέχθηκαν ότι έχουν κάνει χρήση συνθετικών ναρκωτικών, οι βασικές πηγές από τις οποίες τα προμηθεύονται είναι οι φίλοι (54%), διακινητές σε νυχτερινά κέντρα (37%), ειδικά μαγαζιά (33%) και το ίντερνετ (7%).

Η Ευρωπαία Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη Βίβιαν Ρέντινγκ εκτίμησε ότι πρέπει «να δράσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να προστατεύσουμε τα παιδά μας», ενισχύοντας τους ήδη ισχύοντες κανόνες για να εντοπίζονται πιο αποτελεσματικά αυτές οι ουσίες και φροντίζοντας «το νομικό μας πλαίσιο να είναι πιο αποτελεσματικό και συμπαγές ώστε να τις αντιμετωπίσει».

in.gr