Η πρωτοβουλία και τα μέσα ανάδειξης και αξιοποίησης των πολιτιστικών πόρων των περιοχών της Κισσάμου και του Πλατανιά μέσα από τη συνεργασία των δύο Δήμων, της Περιφέρειας Κρήτης – Π.Ε. Χανίων και της ΕΠΟΦΕΚ βρέθηκαν στο επίκεντρο της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν σήμερα Δευτέρα 15/2/2016 στο Δημαρχείο του Πλατανιά, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, ο Δήμαρχος Κισσάμου κ. Θεόδωρος Σταθάκης και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Κισσάμου (ΕΠΟΦΕΚ) κ. Γιάννης Βουρδουμπάκης.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των ανωτέρω συνεργαζόμενων φορέων κάλεσαν τους πολίτες και τους πολιτιστικούς, επιστημονικούς, αναπτυξιακούς τουριστικούς, κοινωνικούς, οικολογικούς και λοιπούς φορείς της πρ. επαρχίας Κισσάμου να συμμετάσχουν την ερχόμενη Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00 το απόγευμα στην ημερίδα διαβούλευσης του υπό εξέλιξη ερευνητικού έργου «Στρατηγικός Σχεδιασμός (Master Plan) Πολιτιστικής Πολιτικής & Βιώσιμης Ανάπτυξης Δήμων Κισσάμου και Πλατανιά» η οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμβάρι Χανίων.

Στα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν για την τοπική κοινωνία και την τοπική οικονομία των δύο δήμων αλλά και όλου του Ν. Χανίων από την από την υλοποίηση της ανωτέρω μελέτης και τη συνακόλουθη αξιοποίηση, διατήρηση, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας των ανωτέρω περιοχών αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο 
Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης σημειώνοντας πως «η μελέτη χαρακτηρίζεται από στοιχεία καινοτομίας και αναμένεται να προσδώσει προστιθέμενη αξία στον τόπο και στις δυνατότητες του» προσθέτοντας πως «η Περιφέρεια θα στηρίξει μέχρι τέλους την όλη προσπάθεια».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Γ. Μαλανδράκης αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που έχουν αναπτύξει οι Δήμοι Πλατανιά και Κισσάμου – με τη συνδρομή και της Περιφέρειας Κρήτης – για την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου χαρακτηρίζοντας την όλη πρωτοβουλία ως «καινοτόμα και υπερτοπική» ενώ ταυτόχρονα στάθηκε «στη σημαντικότητα των πολιτιστικών πόρων για την τοπική ανάπτυξη και στην ανάγκη βιώσιμης αξιοποίησής τους προς όφελος τόσο του τοπικού πληθυσμού όσο και των επισκεπτών των δύο περιοχών παρέμβασης (Πλατανιά και Κισσάμου)» υπογραμμίζοντας τη σημασία «η πρόταση της ερευνητικής ομάδας να εμπλουτιστεί με στοχευμένες προτάσεις από τους φορείς της τοπικής κοινωνίας (πολιτιστικών και άλλων) καθώς και των ενδιαφερομένων πολιτών – και στο πλαίσιο της επερχόμενης ημερίδας – έτσι ώστε η οριστική της διατύπωση και το πλαίσιο πολιτικής για την υλοποίησή της να εντάσσεται στο όραμα της κοινωνίας για την εξέλιξη της πολιτιστικής κουλτούρας και κληρονομιάς της πρ. επαρχίας Κισσάμου». 

Ως μία πολύ σημαντική ευκαιρία για την αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της πρώην επαρχίας Κισσάμου χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Κισσάμου κ. Θ. Σταθάκης την υπό εξέλιξη μελέτη καθώς όπως ανέφερε μέσω αυτής «θα αναδειχθούν με επιστημονικό και συστηματικό τρόπο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πολιτιστικού κεφαλαίου, που συνθέτουν την ιδιαίτερη ταυτότητα της περιοχής μας και τα οποία αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας». Κάλεσε δε πολίτες και φορείς όπως συμμετάσχουν στην ημερίδα διαβούλευσης που θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης στην ΟΑΚ καθώς και στην ειδική συνεδρίαση του ΔΣ Δήμου Κισσάμου που θα γίνει νωρίτερα την ίδια ημέρα στο δημαρχείο Κισσάμου και στο οποίο θα υπάρξει ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων για το περιεχόμενο της μελέτης.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Κισσάμου (ΕΠΟΦΕΚ) κ. Γ. Βουρδουμπάκης αναφέρθηκε στη συμβολή της ΕΠΟΦΕΚ στο σχεδιασμό και στην προώθηση του έργου – κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον πρ. πρόεδρο κ. Στ. Κουνελάκη ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα του δύο Δήμους Κισσάμου και Πλατανιά καθώς και την Αντιπεριφέρεια Χανίων για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει για την προώθηση της μελέτης και για την τριμερή χρηματοδότηση αυτής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook