Σε εθνική τραγωδία για την Κύπρο εξελίσσεται η φονική έκρηξη που σημειώθηκε χθες το πρωί στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στη Λεμεσό. Η περιοχή, σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων, θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ πυροσβέστες και αστυνομία εντοπίζουν πτώματα σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων. Δώδεκα νεκροί και 62 τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός.

Το υπουργικό συμβούλιο κήρυξε δημόσιο πένθος από χθες μέχρι και την Τετάρτη, οι δε κηδείες των θυμάτων θα γίνουν με δημόσια δαπάνη.

Όλα ξεκίνησαν από μία πυρκαγιά, η οποία ξέφυγε από από τον έλεγχο και επεκτάθηκε σε κοντέϊνερ που περιείχε πυρομαχικά.

\"\"

«Πλήρης και ενδελεχής διερεύνηση»

Η Αστυνομία σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά διερευνά τα αίτια της έκρηξης στη ναυτική βάση, ενώ έχουν κληθεί και εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Στεφάνου έκανε σαφές, ότι δεν πρόκειται για δολιοφθορά και ανέφερε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε υλικό που είχε κατασχεθεί το 2009 από ιρανικό πλοίο, το οποίο έπλεε στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και είχε προορισμό τη Συρία.


Παραιτήσεις…

Λίγο μετά τις 2.00 χθες το μεσημέρι ανακοινώθηκαν οι παραιτήσεις των υπουργού Αμύνης της Κύπρου Κώστα Παπακώστα και του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγου  Πέτρου Τσαλικίδη.

Οι παραιτήσεις τους ανακοινώθηκαν μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία.

Ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έκανε αμέσως δεκτές τις παραιτήσεις και ζήτησε να παραμείνουν στα καθήκοντά τους μέχρι να αντικατασταθούν.

Στη δημοσιότητα τα ονόματα των νεκρών

Στη δημοσ\"\"ιότητα δόθηκαν τα ονόματα των νεκρών. Ανάμεσά τους και δύο δίδυμα αδέλφια, ναύτες.

Όλοι οι νεκροί ήταν στελέχη της Εθνικής Φρουράς και μέλη της Πυροσβεστικής, ενώ ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των κληρωτών είναι σχετικά μικρός, καθώς οι περισσότεροι απουσιάζαν σε άσκηση. Τα ονόματα των 12 νεκρών έδωσαν στη δημοσιότητα με κοινή ανακοίνωσή τους η Αστυνομία και το Υπουργείο Άμυνας.

Όπως ανακοινώθηκε από τις κυπριακές αρχές, κατά τον χρόνο της έκρηξης βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, τα ακόλουθα μέλη της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας (Πυροσβεστικής Υπηρεσίας), τα οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχασαν τη ζωή τους κατά το τραγικό συμβάν.

1. Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού/ ΓΕΕΦ
2. Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης
3. Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης
4. ΕΠΥ Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης
5. Ναύτης (Εθνοφρουρός) Χριστοφόρου Μιλτιάδης, της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης
6. Ναύτης (Εθνοφρουρός) Χριστοφόρου Χριστάκης, της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης
7. Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 3591 Ανδρέας Παπαδόπουλος
8. Πυροσβέστης 74 Βασίλης Κρόκος
9. Πυροσβέστης 2446 Σπύρος Τταντής
10. Πυροσβέστης 3520 Παναγιώτης Θεοφίλου
11. Αρχιπυροσβέστης 3311 Γιώργος Γιακουμή
12. Πυροσβέστης 4829 Αδάμος Αδάμου.

Πλήρης επιβεβαίωση της ταυτότητας των πιο πάνω θα γίνει μετά την ταυτοποίηση των σορών με τη μέθοδο DNA, καταλήγει η ανακοίνωση.

«Ο πατέρας μου έβλεπε ότι θα γίνει έκρηξη…»

Ο γιος του αδικοχαμένου διοικητή της βάσης, Νικόλας, έδωσε συγκλονιστική μαρτυρία στην τηλεόραση του ΡΙΚ καταγγέλλοντας ότι τόσο ο πατέρας του, όσο και άλλοι αξιωματικοί του ναυτικού, τόνιζαν συνεχώς την ανάγκη καταστροφής ή απομάκρυνσης των πυρομαχικών που φυλάγονταν στη ναυτική βάση, αλλά , όπως είπε, οι προειδοποιήσεις τους \” έπεσαν στο κενό\”.

Ο κ. Ιωαννίδης είπε επίσης ότι ο πατέρας του είχε αναφέρει ότι την τελευταία εβδομάδα επικρατούσε μεγάλη ανησυχία στη βάση, γιατί την περασμένη Δευτέρα είχε σημειωθεί μικρή έκρηξη, που δημιούργησε οπή στα εμπορευματοκιβωτια.

Είπε μάλιστα ότι την Κυριακή, υπήρχαν πληροφορίες ότι είχαν φουσκώσει τα εμπορευματοκιβώτια και τα ξημερώματα άρχισαν μικρές εκρήξεις με αποτέλεσμα να σημειωθεί η τραγωδία.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο διοικητής της βάσης είχε αποστείλει επιστολές προς το Υπουργείο Άμυνας, επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους από τα εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα. Οι πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν, επίσης, ότι την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Εθνικής Φρουράς, της Αρχής Ηλεκτρισμού και της Αρχής Μεταλλείων για μετακίνηση του επικίνδυνου αυτού υλικού που βρισκόταν στις αποθήκες της ναυτικής βάσης \”Ευάγγελος Φλωράκης\”.

Την ίδια ώρα, το ΚΥΠΕ, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, μετέδωσε ότι τις τελευταίες ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σημειώνονταν αναφλέξεις στα κιβώτια που περιείχαν την πυρίτιδα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή σε σύσκεψη αποφασίσθηκε τα κιβώτια ραντίζονται με νερό. Ωστόσο, η εν λόγω πηγή πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα το πρωί, σημειώθηκε μεγαλύτερη ανάφλεξη και ακολούθησε πυρκαγιά. Κλήθηκε πυροσβεστικό όχημα για να κατασβέσει τη φωτιά, ύστερα, όμως, από μιάμιση ώρα σημειώθηκε η φονική έκρηξη.

\"\"


\”Φορτίο\” θανάτου

Μιλώντας το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ ο υποστράτηγος εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς χαρακτήρισε \”φορτίο θανάτου\” τα εμπορευματοκιβώτιο και επέρριψε ευθύνες για την πλημμελή φύλαξή τους.

\”Η εναποθήκευση τέτοιας φύσεως υλικών στα εμπορευματοκιβώτια, είπε ο κ. Πενταράς, γίνεται κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Η πρώτη, σημείωσε, είναι ότι τα εμπορευματοκιβώτια πρέπει να βρίσκονται κάτω από υπόστεγα για να μειώνονται οι επιδράσεις των καιρικών συνθηκών και κυρίως της ηλιακής ακτινοβολίας. Δεύτερον, είπε, έπρεπε να υπάρχει απόσταση του ενός εμπορευματοκιβωτίου από το άλλο γύρω στα 60 μέτρα και ακόμη τα εμπορευματοκιβώτια να περιβάλλονται από χώμα και από αναχώματα, ώστε σε περίπτωση έκρηξης στο ένα, το ωστικό κύμα να μην μπορεί να επηρεάσει τα άλλα. Επίσης, ανέφερε ο κ. Πενταράς, στο εσωτερικό των εμπορευματοκιβωτίων έπρεπε να υπάρχει εξαερισμός και το υλικό να διατηρείται σε ορισμένη θερμοκρασία και υγρασία.\”

Στην Κύπρο Έλληνες πυροτεχνουργοί

Δέκα πυροτεχνουργοί των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έφτασαν από την Ελευσίνα στο παλιό αεροδρόμιο της Λάρνακας, με μεταγωγικό αεροσκάφος C 27. Οι Έλληνες πυροτεχνουργοί θα βοηθήσουν στην εξακρίβωση των αιτιών της έκρηξης στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.

Επίσης, ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου ανακοίνωσε ότι δύο γεννήτριες – ισχύος 60 ΜW η καθεμία – θα μεταφερθούν το συντομότερο στην Κύπρο από την Ελλάδα, για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της μεγάλης ζημιάς που υπέστη ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός Βασιλικού.


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο

Δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ έξω από το προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τα όσα συνέβησαν λόγω της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.

Στη Λάρνακα κάτοικοι άναψαν στην πλατεία Ευρώπης δώδεκα κεριά τυλιγμένα με κλωνάρια μυρσίνης, όσοι και οι νεκροί από την έκρηξη στην ναυτική βάση.

Διάθεση συνδρομής από ΗΠΑ, Κατεχόμενα

\"\"Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στην Κυπριακή Δημοκρατία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της χθεσινής καταστροφής στην Κύπρο, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως ανέφερε, οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας «μιας πολύτιμης φίλης χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «έχουμε προσφέρει τη βοήθειά μας και, αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω βοήθεια».

Παράλληλα, ο «πρωθυπουργός» του καθεστώτος στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, Ιρσέν Κουτσιούκ, δήλωσε ότι το καθεστώς είναι έτοιμο «να προσφέρει βοήθεια στην ελληνοκυπριακή πλευρά, σε ζητήματα που άπτονται της υγείας και της ενέργειας εάν ζητηθεί κάτι τέτοιο», μετά την έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί στο Μαρί.

Παράλληλα, η ένωση Τουρκοκύπριων ιατρών εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τα θύματα της έκρηξης στη ναυτική βάση, καθώς και την ετοιμότητά της να προσφέρει βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό, φάρμακα και αίμα.

Ενεργειακή κρίση

\"\"Την ίδια ώρα η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση ενεργειακής κρίσης. Το ηλεκτρικό ρεύμα από τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της Δεκέλειας και της Μονής καλύπτει μόνο το 50% των αναγκών της χώρας και ο υπ. Εμπορίου κ. Πασχαλίδης κάνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να χρησιμοποιείται το ηλεκτρικό ρεύμα με φειδώ, ενώ όσοι έχουν γεννήτριες πρέπει να τις θέσουν σε λειτουργία.

Πάρα πολύ σοβαρή καταστροφή υπέστη ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην περιοχή Ζύγι- Μάρι, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Χάρης Θράσου. Το μέγεθος της ζημιάς, στον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Κύπρου, είναι πολύ μεγάλης έκτασης, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σημείωσε ότι λόγω του ότι ο σταθμός Βασιλικού έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, η ΑΗΚ βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της Κύπρου με τις εναπομείνασες μονάδες.

Βομβαρδισμένο τοπίο

Ο χώρος έξω από τη ναυτική βάση θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς ο δρόμος γύρω από αυτή είναι γεμάτος από σπασμένα κλαδιά, σωλήνες, σίδερα, γυαλιά από τζάμια αυτοκινήτων.

Από τις εκρήξεις, ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας – Λεμεσού στο ύψος της κοινότητας Μαρί γέμισε με θραύσματα.

\"\"

Το χρονικό…

Όλα ξεκίνησαν στις 04:27 το πρωί. Μια φωτιά ξεσπάει μεταξύ της Ναυτικής Βάσης \”Ευάγγελος Φλωράκης\” στο Ζύγι και του Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού της ΑΗΚ στο Βασιλικό.

Στην περιοχή μεταβαίνουν 14 οχήματα με 60 πυροσβέστες και μαζί με αξιωματικούς και στρατιώτες της Βάσης προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά.

Στις 05:30 όμως τα πράγματα γίνονται τα χειρότερα. Μια ισχυρή έκρηξη έρχεται να σπείρει τον θάνατο και τον πανικό. Μέσα στη ναυτική βάση υπήρχαν 98 κιβώτια με πυρομαχικά που κατευθύνονταν στη Συρία και είχαν κατασχεθεί το 2009 από το ιρανικό πλοίο Monchegorsk, την πορεία του οποίου είχαν ανακόψει οι κυπριακές αρχές μετά από πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών.

\"\"

 
\"\"
\"\"
\"\"
 
\"\"
\"\"
 
\"\"


Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook