Ορατός είναι ο κίνδυνος να μείνει χωρίς αεροπορική συγκοινωνία η Σητεία καθώς στις 31 Μαρτίου λήγει η σύμβαση για την εξυπηρέτηση των άγονων αεροπορικών γραμμών των νησιών του Νότιου Αιγαίου.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, στην οποία επισημαίνει τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς αεροπορική συγκοινωνία τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, που εξυπηρετούνταν από τη σύμβαση για τις άγονες αεροπορικές γραμμές.

Από τη στιγμή που δεν έχει υπάρξει νέα προκήρυξη, προκειμένου από 1η Απριλίου να εκτελούνται δρομολόγια στις άγονες αεροπορικές γραμμές των νησιών του νοτίου Αιγαίου, η αεροπορική σύνδεση της Σητείας και των νησιών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, βρίσκεται στον αέρα.

Τον κίνδυνο αυτό αναφέρει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Στην ερώτησή του αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Αντιλαμβάνεστε τον υψηλό δείκτη ανασφάλειας και ανησυχίας που επικρατεί, πλέον, στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες, στα νησιά που η αεροπορική σύνδεσή τους με την Αθήνα, αλλά και τα μεγαλύτερα νησιά, εξαρτάται από την παραμονή σε ισχύ της συγκεκριμένης σύμβασης για τις άγονες αεροπορικές γραμμές.

Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη της θερινής περιόδου, το ζήτημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και να υπάρξει παράταση της υφιστάμενης σύνθεσης μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός.

Προκύπτουν, όμως, και άλλα ζητήματα, σχετικά με τη χρηματοδότηση των άγονων αεροπορικών γραμμών, αφού εικάζεται ότι θα υπάρξει μείωση των διαθέσιμων πόρων.

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι βέβαιο ότι η εύκολη λύση είναι η περικοπή δρομολογίων, κάτι, όμως, που θα εντείνει την απομόνωση των νησιών και θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα.

Υπάρχουν, όμως, ορθολογικές προτάσεις και λύσεις που πρέπει να αναζητηθούν. Σε αυτές εντάσσεται ο επανασχεδιασμός των άγονων γραμμών αφού δεν μπορεί να θεωρείται άγονη γραμμή η γραμμή Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα και να επιδοτείται.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Τι προτίθεται να κάνει για την κάλυψη των άγονων αεροπορικών γραμμών των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, με δεδομένο ότι η σύμβαση εκπνέει στις 31 Μαρτίου; Προτίθεται να προχωρήσει στην ανανέωσή της μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός;

2. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου ο επανασχεδιασμός των άγονων αεροπορικών γραμμών προκειμένου να χρηματοδοτούνται οι γραμμές των νησιών που η αεροπορική τους σύνδεση είναι ζωτικής σημασίας και να μην περικοπούν δρομολόγια από και προς αυτά τα νησιά;”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook