Στην ολιγωρία της Κυβέρνησης και στη μεγάλη καθυστέρηση έναρξης λειτουργίας του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου στο Ηράκλειο, αναφέρεται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Πάνο Κουρουμπλή και τον Αν. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα.

Στην ερώτηση επισημαίνεται «Τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου, μεταξύ αυτών και το Γραφείο Ασύλου Ηρακλείου, θεσμοθετήθηκαν έχοντας ως αποστολή την εφαρμογή της νομοθεσίας περί διεθνούς προστασίας εντός των ορίων της τοπικής τους αρμοδιότητας. … Η προκήρυξη για τη στελέχωση του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου στο Ηράκλειο έχει κλείσει πάνω από ένα χρόνο, αλλά το γραφείο δεν έχει ακόμη λειτουργήσει. Ειδικότερα, με την υπ’ αριθ. 1534/24-02-2015 απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έγινε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την απόσπαση μόνιμων υπαλλήλων, με στόχο τη στελέχωση του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Ηρακλείου. Οι αιτήσεις υποβλήθηκαν και οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι επιλέχθηκαν από την αρμόδια κεντρική Υπηρεσία Ασύλου.

Όμως, αν και έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος σχεδόν από την εν λόγω προκήρυξη, και παρόλο που έχει ήδη στελεχωθεί, το συγκεκριμένο γραφείο δεν έχει λειτουργήσει μέχρι και σήμερα, με συνέπεια την απίστευτη ταλαιπωρία των αιτούντων άσυλο προσφύγων που ζουν στην Κρήτη, καθώς και τη δημιουργία ενός αισθήματος ανασφάλειας και ξενοφοβίας για τους πολίτες». 

Επίσης, τονίζεται ότι «Η άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για την λειτουργία του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Ηρακλείου είναι αναγκαία τόσο για την εξυπηρέτηση των αιτούντων ασύλου όσο και για την προστασία των πολιτών στο πλαίσιο του σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων και των διεθνών κανόνων που στηρίζει και υπηρετεί ένα κράτος δικαίου. Η ολιγωρία και η ανικανότητα της Κυβέρνησης δεν αποτυπώνεται μόνο στο σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την λειτουργία των κέντρων καταγραφής (hot spots) και τον ορατό κίνδυνο εξόδου από τη Σένγκεν, αλλά και στα σημαντικά ζητήματα που έχουν αναδειχθεί από την υποστελέχωση και την υπο-λειτουργία Γραφείων της Υπηρεσίας Ασύλου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μη έναρξη λειτουργίας του Περιφερειακού Γραφείο Ασύλου Ηρακλείου».    
                                                                                               
Τέλος, με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα «1. Πότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου στο Ηράκλειο; Γιατί έχουν καθυστερήσει οι διαδικασίες; 2. Ποιος ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την αποτελεσματική λειτουργία των Γραφείων της Υπηρεσίας Ασύλου ώστε να διεκπεραιώνονται άμεσα οι υποθέσεις προς όφελος τόσο των αιτούντων ασύλου όσο και της κοινωνίας;».  

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook