Ο Σύλλογός Δασκάλων Ν.Χανίων, στηρίζει την κινητοποίηση που οργανώνουν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ  την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Παιδείας, για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών που παρατηρούνται στα σχολεία της χώρας.

Στα Χανιά στα κενά που δεν καλύφθηκαν από την αρχή της χρονιάς προστίθενται τώρα νέα κενά που προκύπτουν από μακροχρόνιες άδειες εκπαιδευτικών ( αναρρωτικές – κύησης ) ή κατάληψη θέσεων ευθύνης.

Στα Χανιά ο πίνακας των κενών διαμορφώνεται:

– 5 ολοήμερα τμήματα Δημοτικών και  2 Νηπιαγωγείων που ποτέ δεν άνοιξαν.
– 7 πληθωρικά τμήματα σε Δ. Σχ, που λειτουργούν με πάνω από 25 μαθητές.
 -2 τμήματα ένταξης σε Δ. Σχ. και 1 σε Νηπιαγωγείο, που δεν υπάρχει εκπαιδευτικός Ε. Α.
– το πρωινό πρόγραμμα των Σχολείων, αφού οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε άδεια, δεν υπάρχει τρόπος να αντικατασταθούν, με αποτέλεσμα την σύμπηξη των τμημάτων στα Δ.Σχ., ή την αδυναμία λειτουργίας του ολοήμερου τμήματος στα Νηπιαγωγεία.

– σε ολοήμερα τμήματα που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις αιτήσεις.
 -σε μαθητές με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες που δεν υποστηρίζονται .

Σήμερα  λείπουν 20 Δάσκαλοι, 9 Νηπιαγωγοί ,2 Πληροφορικής, 1 Αγγλικής, 2 Μουσικοί  και 50  εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής για τμήματα ένταξης και παράλληλες στηρίξεις αν ακολουθήσουμε την αναλογία 1 προς 1. Να σημειώσουμε ότι ο αριθμός αυτός  θα αυξάνεται όταν προκύπτουν νέες άδειες .

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου:

Ο θεσμός του αναπληρωτή, υποτίθεται ότι αυτές τις ανάγκες εξυπηρετεί.

Ο Υπουργός Παιδείας σε μια προσπάθεια να ρίξει την ευθύνη για άλλη μια φορά στους εκπαιδευτικούς μιλά για πλασματικά κενά και  χιλιάδες πλεονάσματα διδακτικών ωρών και  , με εγκύκλιο που στέλνει « για τη διαχείριση πλεοναζουσών ωρών» ζητά από τις Διευθύνσεις  «να αναμορφώσουν τα Εβδομαδιαία Ωρολόγια Προγράμματα Διδασκαλίας των σχολικών μονάδων» για να καλυφθούν τα κενά. Πως άραγε ; Με υποχρεωτικές μετακινήσεις; Με συμπτύξεις τμημάτων; Με κατάργηση του ενός δασκάλου ανά τμήμα;

Όλοι γνωρίζουν τον αγώνα των εκπαιδευτικών για να λειτουργήσουν τα σχολεία , αφού στην πραγματικότητα τα κενά αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 2.000 στην Π.Ε, και με καμία διαχείριση του προσωπικού δεν καλύπτονται.

Όλοι γνωρίζουν ότι με λογιστικούς υπολογισμούς δεν αποτυπώνεται η πραγματικότητα.

Όλοι γνωρίζουν ότι όταν, για οποιοδήποτε λόγο λείπει ο δάσκαλος της τάξης δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να λειτουργήσει η τάξη, παρά η αντικατάστασή του, αφού σε κανένα σχολείο δεν υπάρχει τέτοιο  πλεόνασμα ωρών.

Όλοι γνωρίζουν ότι αν υπάρχουν 2 ή 3 ώρες πλεόνασμα σε κάποιο σχολείο αυτές αξιοποιούνται για τις ανύπαρκτες δομές αντισταθμιστικής αγωγής ή ενισχυτικής διδασκαλίας και σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται χαμένες διδακτικές ώρες.

Καλούμε το Υπουργείο να καλύψει με μόνιμους διορισμούς όλα τα κενά.
Καλούμε το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα, σε προσλήψεις του απαραίτητου αριθμού αναπληρωτών, ώστε να λειτουργούν τα σχολεία.
Διεκδικούμε τον σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook