Παράθυρο για τα «κόκκινα δάνεια» αναγκάστηκε να αφήσει ανοικτό ο Ντάισελμπλουμ μετά από σφοδρή επίθεση του Νότη Μαριά ο οποίος στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) της Ευρωβουλής, σήμερα Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016 κάλεσε τον προϊστάμενο της τρόικας να εφαρμόσει και στην Ελλάδα την λύση Ντράγκι σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια» στην Ιταλία.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής στην τοποθέτησή του «τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα ανέρχονται σε 100 δις ευρώ και πάνω από 500.000 νοικοκυριά κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Μάλιστα η τρόικα και το   Eurogroup αποφάσισαν τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών να πουληθούν σε κερδοσκοπικά funds και διεθνή κοράκια».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε επισημαίνοντας ότι ο Ντράγκι μιλώντας στην ίδια Επιτροπή της Ευρωβουλής για τα «κόκκινα δάνεια στην Ιταλία δέχτηκε μία διαφορετική λύση. Δηλαδή, τα «κόκκινα δάνεια» των ιταλικών τραπεζών να δοθούν υπό μορφή ABS ως εγγυήσεις (collateral) από τις ιταλικές τράπεζες στην ΕΚΤ».

«Σας ερωτώ λοιπόν κ. Ντάισελμπλουμ, ως Πρόεδρο του Eurogroup και προϊστάμενο της τρόικας συμφωνείτε να δοθούν τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ως collateral στην ΕΚΤ αντί να πωληθούν σε διεθνή funds και να χάσουν οι φτωχοποιημένοι Έλληνες τα σπίτια τους; Ήδη αντίστοιχη Ερώτηση υποβάλω και  στον κ. Ντράγκι», κατέληξε ο Νότης Μαριάς.

Αιφνιδιασμένος από την  επίθεση του Νότη Μαριά ο Πρόεδρος του Eurogroup ως νέος Πόντιος Πιλάτος δεν τόλμησε καν να επιμείνει στις επιταγές του τρίτου μνημονίου και της τρόικας που επιβάλουν ξεπούλημα των «κόκκινων δανείων» στα διεθνή funds και κοράκια και έριξε το μπαλάκι των ευθυνών για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» στην ΕΚΤ παραπέμποντας την υπόθεση στον Ντράγκι.

Με την παρέμβασή του αυτή ο Νότης Μαριάς αφού απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ  αντιμετωπίζει με δύο μέτρα και δύο σταθμά τους Έλληνες πολίτες και στο ζήτημα των «κόκκινων δανείων», απαίτησε ταυτόχρονα να δοθεί μια κοινωνικά δίκαιη λύση για τους Έλληνες δανειολήπτες  ζητώντας οι συμπατριώτες μας να έχουν την ίδια μεταχείριση με τους ιταλούς δανειολήπτες.

Σημειώνεται ότι στην τοποθέτησή του ο Νότης Μαριάς υποστήριξε για μια ακόμα φορά ότι η τρόικα και τα μνημόνια στην Ελλάδα απέτυχαν «αφού ήδη το δημόσιο χρέος από 123% του ΑΕΠ που ήταν πριν  το μνημόνιο θα φτάσει το 2016 στο 201% του ΑΕΠ, το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, έχουμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους δηλαδή ποσοστό πάνω από 25%, η ανεργία των νέων ξεπέρασε το 50%». «Και όμως με το τρίτο μνημόνιο η τρόικα και το Eurogroup επιμένουν στην πολιτική της λιτότητας, στη μείωση των μισθών,  των συντάξεων, στην επιβολή νέων φόρων, στην επιβολή νέου ασφαλιστικού που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε συνταξιούχους, αγρότες,  ελεύθερους επαγγελματίες» είπε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής.

Απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο στον Ντάισελμπλουμ ο Νότης Μαριάς  είπε ότι «το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που δόθηκαν με τα δύο πρώτα πακέτα, αντί να επενδυθούν στην Ελληνική οικονομία, γύρισαν πίσω στις τσέπες των δανειστών γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει ακόμη και ο Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας ο κ. Γκάμπριελ που σε πρόσφατο  άρθρο του αναγνωρίζει ότι από τα 200 δις ευρώ που δόθηκαν σε δάνεια στην Ελλάδα, τα 145 δις ευρώ κατέληξαν στην αποπληρωμή δανείων, δηλαδή πίσω στους δανειστές», παραδοχή που αναγκάστηκε τελικά να συνομολογήσει και ο Ντάισελμπλουμ που τόσα χρόνια μας έλεγε ότι τα δάνεια της τρόικας πήγαν δήθεν σε μισθούς και συντάξεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook