Δικλείδες ασφαλείας που θα εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ζητούν να υπάρξουν από το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωση που  εξέδωσαν οι εργαζόμενοι του Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι στην τελική πρόταση του υπουργείου \”προτείνεται η συνδιοίκηση του Γ.Ν.Χανίων με το Θ.Ψ.Π. Χανίων συνοδευόμενο από τη λέξη ‘’(κλείσιμο)’’.\” Με δεδομένα τα παραπάνω οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται \”το πώς ο Υπουργός από τη μια δηλώνει ότι \’\’δεν κλείνουμε καμία δομή υγείας\’\’ και από την άλλη στην τελική πρόταση για όλα τα περιφερειακά Ψυχιατρεία ανακοινώνει μονολεκτικά το κλείσιμο τους.\”

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει:

\”Διαπιστώνουμε ότι στην τελική πρόταση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, προτείνεται η συνδιοίκηση του Γ.Ν.Χανίων με το Θ.Ψ.Π.Χανίων συνοδευόμενο από τη λέξη ‘’(κλείσιμο)’’.

Γνωρίζετε ότι το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Χανίων δεν λειτουργεί πια ως Άσυλο αλλά:

•  Έχει αναπτύξει 14 στεγαστικές δομές (ξενώνες-οικοτροφεία-διαμερίσματα) όπου διαμένουν 120 ένοικοι.

Επίσης μια σειρά κοινοτικών υπηρεσιών μέσα και γύρω από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας :

•           Εξωτερικά Ιατρεία, όπου έχουν εξυπηρετηθεί 2186 άτομα/7554 συνεδρίες (2010)

•           Κινητή Μονάδα, 235 άτομα/676 ραντεβού (2010)

•           Μονάδα Κατ\’ οίκον φροντίδας, 140 άτομα/2229 επισκέψεις (2010)

•           Ιατρείο Παιδιών-Εφήβων, 1226 άτομα/2540 συνεδρίες (2010)

•           Κέντρο Ημέρας για στήριξη ατόμων με ογκλογικά νοσήματα: 82 άτομα/1260 συνεδρίες (2010)

Στους πίνακες του Υπουργείου αναφέρονται αναλογίες εργαζομένων/κλινών, όμως πώς εξομοιώνουμε μια κλινική Γενικού Νοσοκομείου 15 ασθενών (π.χ. οφθαλμολογική) με μια ψυχιατρική δομή με βαριές ψυχικές διαταραχές 15 ενοίκων;

Στις στεγαστικές δομές εργάζονται – κάτω από δύσκολες συνθήκες – 120 περίπου νοσηλευτικοί υπάλληλοι, οι μισοί από το σύνολο των εργαζομένων στο Θ.Ψ.Π.Χ. Το υπόλοιπο προσωπικό επανδρώνει τις κοινοτικές υπηρεσίες που αναφέρουμε παραπάνω (45 περίπου εργαζόμενοι), υποστηρίζει το σύνολο των υπηρεσιών μας διοικητικά (32 περίπου εργαζόμενοι), στελεχώνουν το φαρμακείο, είναι εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, φύλακες, τεχνικοί, οδηγοί, πλύντες.

Τα παραπάνω στοιχεία δεν φαίνεται να έχουν καταγραφεί σε κάποιο από τους πίνακες που έχουν αναρτηθεί και πιθανότατα δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Στα συρτάρια του Υπουργείου υπάρχει εμπεριστατωμένη πρόταση δημιουργίας νέου ΝΠΔΔ στη θέση του Ψυχιατρείου Χανίων, καθώς και πρόταση που περιλαμβάνεται στη μελέτη της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία αναφέρεται ειδικά στην ψυχική υγεία σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης.

Η Ψυχική Υγεία πρέπει να έχει την αντιμετώπιση που επιβάλλει η ιδιαιτερότητα της.

Τονίσαμε κατ’ επανάληψη ότι απαιτείται η αυτονομία των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, να μην συρρικνωθούν, απαξιωθούν και στο τέλος καταρρεύσουν. Γιατί τότε θα είναι αργά.

Το Υπουργείο, αν παρά τις αντίθετες απόψεις προχωρήσει στην ‘’συνδιοίκηση’’, έχει την ιστορική ευθύνη και οφείλει να περιγράψει με απόλυτα σαφή τρόπο τις δικλείδες ασφαλείας εκείνες που θα εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Μιλάμε για χωριστούς κωδικούς και για εξασφάλιση του προσωπικού που θα στελεχώνει το σύστημα ψυχικής υγείας. Γιατί σε άλλη περίπτωση ο εκάστοτε διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου θα μπορεί κάλλιστα να μετακινεί προσωπικό από αυτές οδηγώντας τις σε μαρασμό.

Το Υπουργείο (τουλάχιστον η αρμόδια Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας) τα γνωρίζει όλα αυτά.

Είναι απορίας άξιον το πώς ο Υπουργός από τη μια δηλώνει ότι \’\’δεν κλείνουμε καμία δομή υγείας\’\’ και από την άλλη στην τελική πρόταση για όλα τα περιφερειακά Ψυχιατρεία ανακοινώνει μονολεκτικά το κλείσιμο τους.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook