Στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τον έλεγχο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και στις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρεται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Οι μεθοδεύσεις και οι απαράδεκτες ενέργειες της Κυβέρνησης με τις οποίες προσπαθεί να ελέγξει κάθε φορέα του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και να στήσει ένα «κομματικό» κράτος καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαίου και αξιοκρατίας και κυρίως την ίδια τη δημοκρατία, έχουν αρχίσει πλέον να ενοχλούν και τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται, μεταξύ άλλων, και η προσπάθεια ελέγχου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η κυβέρνηση, με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ψήφισε στις 29 Ιανουαρίου 2016 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, διατάξεις, …. [που] θίγουν ευθέως την ανεξαρτησία της Αρχής και εγείρουν σοβαρά ζητήματα αποτελεσματικότητας της λειτουργίας της, ενώ, παράλληλα, μεθοδεύουν παραιτήσεις με φωτογραφικές διατάξεις».

Επίσης, τονίζεται ότι «Την έντονη δυσφορία τους για το ζήτημα των κυβερνητικών μεθοδεύσεων σε κάθε περίσταση εκφράζουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ. Ειδικότερα, η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, κ. Μαργκέτε Βεστάγκερ έχει ήδη τοποθετηθεί με αυστηρό ύφος σε σχετική της επιστολή, όπου κάνει λόγο για παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη σύσταση μιας ανεξάρτητης αρχής, γεγονός που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Επιτροπή. Σε ανάλογο ύφος και η αντίδραση του αν. γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Επιτροπής κ. Γκερτ Κούπμαν, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι τέτοιου τύπου μονομερείς κινήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, που αντίκεινται πλήρως στο ευρωπαϊκό κεκτημένο της ανεξαρτησίας των αρχών, δεν περνά απαρατήρητο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα ζητήματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της, τις πρωτοβουλίες αναβάθμισής της, αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζει στην εφαρμογή των πολιτικών για το άνοιγμα των αγορών και την απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων, αποτελούν μέρος του μνημονίου. Συνεπώς, δυσχεραίνει τη θέση της χώρας μας στα «ανοιχτά» οικονομικά μέτωπα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ νομοθετικές ρυθμίσεις που δεν έχουν την έγκριση των δανειστών, και ειδικά σε ό,τι αφορά τα θέματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού την έγκριση της Επιτροπής, μπορούν να θεωρηθούν ακόμη και «μονομερής ενέργεια».

Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας του θέματος είναι το γεγονός, ότι οι παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού συζητήθηκαν στο πλαίσιο του τελευταίου Eurogroup στοχοποιώντας, για άλλη μια φορά, τη χώρα μας ως «το μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Άλλωστε, κοινοτικές πηγές επισημαίνουν ότι το ζήτημα της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα αποτελέσει μέρος της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει την μικροκομματική της πολιτική: μετά την καταστρατήγηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρχών για τη λειτουργία του ΕΣΡ και την προσπάθεια ελέγχου της Ε.Ε.Τ.Τ., «φιλοδοξεί» τώρα να επέμβει και στη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Και για να το επιτύχει, δεν διστάζει να θυσιάσει, στο βωμό της «εξουσιαστικής ματαιοδοξίας» της, την αξιολόγηση του προγράμματος, το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και, ιδίως, τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και, εν τέλει, την ίδια τη δημοκρατία».

Τέλος με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα: «1. Θα προβείτε σε αντικατάσταση ή τροποποίηση των ανωτέρω διατάξεων για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι οποίες αντίκεινται στο Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο;  2. Έχετε αναλογιστεί τις συνέπειες για την αξιολόγηση του προγράμματος και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, σε περίπτωση που οι παραπάνω διατάξεις εκληφθούν ως «μονομερής ενέργεια»; 3. Πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και των ανεξαρτήτων αρχών και το σεβασμό και θωράκιση της δημοκρατίας;».      

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook