Να σπεύσουν στις εφορίες και να καταθέσουν δικαιολογητικά, καλούνται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, εάν θέλουν να μην πληρώσουν φόρους για ενοίκια που εισέπραξαν εντός του 2015.

Σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τονίζεται ότι τα μισθώματα δεν θα συνυπολογίζονται στο φορολογητέο τους εισόδημα, με την προϋπόθεση όμως ότι θα έχει τουλάχιστον ασκηθεί αγωγή από τον ιδιοκτήτη ή έχει εκδοθεί σε βάρος του ενοικιαστή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Τι άλλο λέει όμως η εγκύκλιος;

Ότι όλα τα έγγραφα και δικαιολογητικά αυτά, θα πρέπει να «προσκομίζονται» στην ΔΟΥ (σσ: οι οδηγίες δεν αναφέρουν «αποστολή») πριν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Κάτι που σημαίνει όμως πως, αφού δεν προβλέπεται ταυχδρόμηση ή εναλλακτικός τρόπος αποστολής, πολλοί θα χρειαστεί να … ταξιδέψουν και με καράβια ακόμη, για να πάνε στη ΔΟΥ όπου ανήκουν για να καταθέσουν τα χαρτιά που τους ζητάει η εφορία.

Τα μη εισπραχθέντα μισθώματα πάντως θα πρέπει να δηλώνονται σε ειδικό κωδικό ανείσπρακτων εισοδημάτων στη δήλωση εισοδήματος, για να μη φορολογηθουν.

Υπενθυμίζεται ότι ισχύει 11% αυτοτελής φορολόγηση στα εισοδήματα από μισθώματα έως 12.000 ευρώ και 33%για μισθώματα άνω των των 12.000 ευρώ

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο:

«Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1024/2016, προκειμένου να δηλωθούν ως ανείσπρακτα τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 39 του Κ.Φ.Ε., θα πρέπει να προσκομίζονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., πριν από την υποβολή της δήλωσης, ευκρινή φωτοαντίγραφα (φωτοτυπίες), κατά το άρθρο 1 του ν. 4250/2014, των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί, έως και την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης. Διευκρινίζεται ότι τα ανείσπρακτα εισοδήματα θα δηλώνονται στο έντυπο «ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ» Ε2 και θα μεταφέρονται σε ειδικό κωδικό του εντύπου Ε1 κατά την υποβολή της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook