Το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ αλλά και το χωροταξικό, ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στην συνδιάσκεψη των Ομοσπονδιών Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων της Κρήτης η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο Επιμελητήριο Χανίων.

Στην σύσκεψη παρόν ήταν ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης, ο οποίος άλλωστε πριν αναλάβει θέση στην κυβέρνηση ήταν πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Χανίων, καθώς και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στις προτάσεις προς την κυβέρνηση για τα καυτά θέματα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για το ασφαλιστικό είπε πως συμφωνούν με τις ασφαλιστικές εισφορές με ποσοστό επι των κερδών, αλλά το 20% που προτείνει η κυβέρνηση είναι πολύ υψηλό. Ζήτησε να μην υπάρχει εισφορά που να ξεπερνά τα 700 ευρώ για σύνταξη και όλες οι εισφορές υγείας να είναι στα 60-70 ευρώ.

Για τους περίπου 350.000 ανασφάλιστους η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει οι οφειλές των 8,2 δις προς τον ΟΑΕΕ να κεφαλαιοποιηθούν, να παγώσουν και να μεταφερθούν σε ασφαλιστικό χρόνο. Εάν στο τέλος του ασφαλιστικού βίου, ο οφειλέτης δεν μπορεί να πληρώσει, τότε θα συνταξιοδοτηθεί βάση των εισφορών που έχει καταβάλλει.

Για το φορολογικό, ο κ.Καββαθάς τόνισε πως οι αυξήσεις των συντελεστών και της προκαταβολής και οι συζητήσεις για αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης το μόνο που κάνουν είναι ν απροκαλούν ανασφάλεια την οικονομία.

Τέλος αναφέρθηκε και στις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για την χρήση του πλαστικού χρήματος ζητώντας παρέμβαση της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος προς τις συστημικές τράπεζες.

Από την  πλευρά του ο ΓΓ Εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης αναφέρθηκε σε προκλήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  προκειμένου να βγούν από την κρίση.

Όπως είπε είναι αναγκαίες οι συνέργειες και οι συνεργασίες καθώς «εάν δεν αλλάξει η διάρθρωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν πρόκειται να έρθει ανάπτυξη».

Είπε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στηριχτούν τα ασθενέστερα εισοδήματα, πως στόχος του ασφαλιστικού είναι να επανενταχθούν στο  ασφαλιστικό σύστημα οι 350.000 ανασφάλιστοι, με χαμηλές εισφορές και ισχυρίστηκε ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο  ελληνικός λαός ενέκρινε την συμφωνία του καλοκαιριού με τους δανειστές.

Σε ότι αφορά στις κινητοποιήσεις και των επαγγελματοβιοτεχνών, ο κ.Παπαδεράκης είπε πως καλά κάνουν και διεκδικούν, ενώ επεσήμανε πως όταν κατέβαιναν στους δρόμους από το 2009 μέχρι το 2014, αντιμετωπίζοντο με χημικά, ενώ τώρα η κυβέρνηση ζητά τον διάλογο μαζί τους.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook