Τα δημόσια έσοδα έπεσαν το 2015. Λιγότερα από εκείνα του 2014. Δεν πρέπει να μας παραξενεύει. Αφού, παρ’ όλες τις ευχές και τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, η οικονομία συρρικνώθηκε. Καμιά επένδυση δεν πραγματοποιήθηκε το 2015. Ούτε καν αναγγέλθηκε. Καμία αύξηση των θέσεων εργασίας την ίδια χρονιά. Τα λουκέτα πληθαίνουν. Και το χρήμα εξαφανίζεται από την αγορά. 

Στις αρχές της χρονιάς πέταξαν στη δημοσιότητα το προσχέδιο του «ασφαλιστικού». Ενώ είχαν θέσει τις υπογραφές τους και δεσμευθεί για την κατάθεση του οριστικού σχεδίου τον Οκτώβρη της προηγούμενης χρονιάς. Αποδείχθηκε γρήγορα πως το προσχέδιο είναι  και άγρια φορολογικό. Αυτή είναι η βαθύτερη φύση του. Και έχει έναν παράλληλο στόχο. Την ενοχοποίηση μεγάλων κατηγοριών κοινωνικών στρωμάτων. Αλλιώς δεν τους βγαίνει. Και, έτσι, ξέσπασε η κοινωνική αναταραχή. Οι μεγάλοι δρόμοι γέμισαν από αγρότες και επιστήμονες. Κοντεύει να συμπληρωθεί και ο δεύτερος μήνας. Μόνο, που  μέχρι σήμερα κανένας ουσιαστικός διάλογος δεν έχει λάβει χώρα.  

Τα φορολογικά βάρη και οι εισφορές, όπως αυτά προβλέπονται σε αυτό το προσχέδιο, έχουν τερατώδεις διαστάσεις. Στις περισσότερες κατηγορίες φθάνουν μέχρι και το 75% του εισοδήματος. Η Κυβέρνηση δεν έχει άλλο δρόμο, ούτε άλλη διέξοδο. Λάσπη! Μόνο λάσπη. Οι αγρότες είναι «μεγαλοτσιφλικάδες».Και «ακροδεξιοί». Και «χρυσαυγίτες». Λες και προβλέπει το Σύνταγμα μια τέτοια εξαίρεση για τους απλούς χειμαζόμενους πολίτες στη νόμιμη άσκηση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων. Τα τρακτέρ των αγροτών είναι «τανκς». Έτσι μας διαβεβαιώνει ο Γενικός Γραμματέας του αρμόδιου Υπουργείου. Απ’ τους επιστήμονες, διαμαρτύρονται, κατά τον Αλέξη, οι «μεγαλοδικηγόροι». Και οι «μεγαλογιατροί». Λες και οι δεκάδες χιλιάδες των διαδηλωτών έχουν τέτοιες μεγαλειώδεις διαστάσεις. 

Καθησυχαστική είναι η προχθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Ευχές, βέβαια, διατυπώνει. Και βάζει φρένο στα κράτη εκείνα, που έβλεπαν τα σύνορα της Ευρώπης στα Σκόπια. Μια βαθύτερη επισκόπηση των εξελίξεων, όμως, οφείλει να κρατά την ελληνική κοινή γνώμη σε κατάσταση συναγερμού. Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ δεν είναι αθώα. Από την αφετηρία της. Την συνέγραψαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ερντογάν. Και εμείς προσχωρήσαμε… στη δική τους συμφωνία. Ενώ, αρχικά, αρνιόμασταν ακόμη και την εμπλοκή του FRONTEX. Του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα. Και τίποτα δεν είναι ξεκαθαρισμένο. Παρά τις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ. 

Μια εύκολη απόδειξη; Στις 3.39 της 11ης Φεβρουαρίου 2016 οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ, αναγγέλλοντας την έναρξη Επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης για το ελικόπτερο το στίγμα του οποίου είχε χαθεί στην περιοχή της Κινάρου. Πριν συμπληρωθεί μια ώρα, στις 4.30, οι τουρκικές αρχές εκδίδουν δική τους ΝΟΤΑΜ. Και δηλώνουν ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται τον καθορισμό της περιοχής έρευνας και διάσωσης στα όρια του FIR Αθηνών. Είναι γνωστό. Η Τουρκία αμφισβητεί μεγάλες περιοχές στο μέσο του Αιγαίου, που ανήκουν στη δική μας ευθύνη. Δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στο τι πράγματι έχει συμφωνήσει ο Πάνος Καμμένος. Άλλωστε, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η όποια συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας δεν καλύπτει τη μεγάλη μάζα ροών προσφύγων από τη Συρία προς την Ελλάδα. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας το δήλωσε πεντακάθαρα. Ούτε η δήλωση, ούτε το περιεχόμενο της μπορεί να αμφισβητηθεί. 

Στη Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου δεν έχει απομείνει αποφασιστική πολιτική μάζα ισχυρισμών και πρωτοβουλιών. Γι’ αυτό και ο πολιτικός τους λόγος στέρεψε. Την προπερασμένη εβδομάδα ψήφισαν τροπολογία με ένα προφανή στόχο. Να φιμώσουν εκείνα τα τηλεοπτικά μέσα και εκείνους τους δημοσιογράφους, που δεν συμφωνούν μαζί τους. Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ανήγγειλαν την επιβολή του ίδιου τιμωρητικού καθεστώτος και στο ραδιόφωνο. Δεν αντέχουν το μικρόφωνο των άλλων. Στο μέσο της εβδομάδας, που, μόλις, μας αποχαιρέτησε, προανήγγειλαν μια βαθιά επέμβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προφανώς, και θέλουν να εκδικηθούν την «αυθάδεια» των νέων. Κάποτε, δήθεν, τους λάτρευαν. 

Είναι, πια, σαφές. Κατανοούν ολοένα και περισσότερο ότι η πρόσδεσή τους στην εξουσία μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την εγκαθίδρυση ενός καινούριου «καθεστώτος». Στα όρια της εκτροπής! Που δε θα έχει καμία σχέση με την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία. 

Και σ’ αυτό δεν πρόκειται να τους βοηθήσει κανένας «Λάκης».  Ούτε ως «εκπρόσωπος του πνευματικού κόσμου της Ελλάδας»! 

άρθρο στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, Κυριακή 21.2.2016