Υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αθανάσιου Καρούντζου πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί συνάντηση στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με στελέχη του ΟΑΝΑΚ και Δημάρχους της Ανατολικής Κρήτης για θέματα συνεργασίας του Οργανισμού καθώς και αυτά της ρύθμισης των οφειλών των Δήμων.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης ανέφερε:

«Η Αυτοδιοίκηση σήμερα περνάει μια περίοδο οικονομικής κρίσης και σε συνδυασμό με την γενικότερη οικονομική συγκυρία τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Για αυτό ενώ μέχρι τώρα ο ΟΑΔΥΚ και ο ΟΑΝΑΚ κατά 40% έως και 50% χρηματοδοτούντο από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σήμερα υπάρχουν τρομερές δυσκολίες να επαναχρηματοδοτηθούν. Έτσι λοιπόν με εντολή του κ. Χρυσοχοΐδη, ανέλαβα την προεδρία στους δύο Οργανισμούς με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι η εκπόνηση τεχνοοικονομικής μελέτης και από τους δύο Οργανισμούς για να μπει επί τάπητος το θέμα της συγχώνευσης. Σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα – το πολύ δύο μηνών – θα έχουμε συγκεκριμένη μελέτη όπου θα λέει τι προσωπικό θα χρειαστεί ο ενιαίος Οργανισμός, πως θα διοικηθεί και ποια θα είναι τα έσοδά του. Το δεύτερο στάδιο είναι ότι θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια, και από τους δύο Οργανισμούς και από την Αυτοδιοίκηση σε όλη την Κρήτη, ούτως ώστε να αρχίσει η αποπληρωμή των οφειλών από τους Δήμους μέσα στα πλαίσια της υπάρχουσας οικονομικής κατάστασης που είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ήδη πραγματοποιήθηκε στα Χανιά την προηγούμενη εβδομάδα σύσκεψη και ήδη έχει αρχίσει η χρηματοδότηση του ΟΑΔΥΚ. Σήμερα είχαμε μια αντίστοιχη σύσκεψη για τον ΟΑΝΑΚ. Η γενική βούληση των Δημάρχων είναι στις επόμενες ημέρες κατά ένα ποσοστό να αρχίσουν την διαδικασία της αποπληρωμής των χρεών».

Ο κ. Καρούντζος υπογράμμισε ότι δεν τιμά την Αυτοδιοίκηση, εφόσον παραγγέλνει κάτι είτε στον ΟΑΝΑΚ, είτε στον ΟΑΔΥΚ, να παραλαμβάνει το έργο υπό μορφή μελέτης ή υπό μορφή παροχής υπηρεσιών και να μην υπάρχει διαδικασία αποπληρωμής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν ήταν ο οποιοσδήποτε ιδιώτης και παρείχε αυτό το αντικείμενο , με τον οποιονδήποτε τρόπο θα υπήρχε και μια διαδικασία πληρωμής. Θα πρέπει να είμαστε ναι μεν ανεκτικοί, αλλά τουλάχιστον όταν ολοκληρώνεται ένα αντικείμενο, οπωσδήποτε θα πρέπει και να πληρώνεται».

Αναφερόμενος στο τρίτο στάδιο, ο κ. Καρούντζος σημείωσε:

«Η διαδικασία για τους δύο Οργανισμούς προβλέπει και την ελαχιστοποίηση των εξόδων τους. Ήδη έχω δώσει εντολή στους δύο Γενικούς Διευθυντές να μειώσουν στο ελάχιστο τα έξοδα των δύο Οργανισμών. Επίσης έχουμε ανοίξει και μια διαδικασία μείωσης του μισθολογίου το οποίο έχουν οι Οργανισμοί. Τις επόμενες ημέρες θα καταλήξουμε σε συμφωνία και με τα Σωματεία των εργαζομένων και με τους αντίστοιχους Γενικούς Διευθυντές».

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης διευκρίνισε ότι υπάρχουν μισθολογικές διαφορές σε σχέση με του δημόσιους υπαλλήλους και θα πρέπει να υπάρξει διαδικασία μείωσης των αποδοχών και στους δύο Οργανισμούς. Στόχος είναι τα έξοδα τα οποία γίνονται σε πάρα πολλά επίπεδα να μειωθούν και να δείξουν οι δύο Οργανισμοί μια εικόνα συμμετοχής στην γενικότερη κρίση.

Ειδικότερα όπως ανέφερε, «υπάρχουν μισθολογικές διαφορές οι οποίες μπορεί να φθάνουν και τα 1.000 ευρώ από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων στο μισθολόγιο των Οργανισμών σε κάποιες κατηγορίες, κυρίως στους μηχανικούς.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το μέγεθος των οφειλών προς τους Οργανισμούς ο κ. Καρούντζος επεσήμανε:

«Είναι περίπου 4 εκ. ευρώ στον ΟΑΔΥΚ και άλλα 4 περίπου εκ. ευρώ προς τον ΟΑΝΑΚ και τα οποία οφείλονται κυρίως από τους Οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης. Υπάρχουν οφειλές που ξεκινάνε από 15.000 ευρώ, γιατί κάποιοι Δήμοι πλήρωναν κανονικά όλα τα χρόνια, όμως υπάρχουν οφειλές που φθάνουν και μέχρι τις 650.000 ευρώ. Σε κάποια επίπεδα υπάρχουν και διαφορές σε ότι αφορά την εκτίμηση που έχει γίνει από την πλευρά του ΟΑΝΑΚ ή από την πλευρά του Δήμου. Έχει δοθεί εντολή στον Γενικό Διευθυντή του ΟΑΝΑΚ ώστε μαζί με την Υπηρεσία να διασταυρωθούν αυτά τα στοιχεία, πιστεύω όμως ότι τα πραγματικά στοιχεία είναι έτσι όπως μου τα έχουν επιδώσει οι υπηρεσίες του ΟΑΝΑΚ».

Σύμφωνα με τον κ. Καρούντζο, μια μεγάλη οφειλή που υπάρχει είναι αυτή της μελέτης του ΟΑΝΑΚ για τον λοξό διάδρομο όπου υπάρχει ένα υπόλοιπο της τάξεως των 850.000 ευρώ.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται οι οφειλές, την διαδικασία μιας προσπάθειας ούτως ώστε να αρχίσει ο καθένας να καταβάλλει τα οφειλόμενα. Για όποιον δεν τα καταβάλλει θα οδηγηθούμε στην λύση των εξωδίκων, όπως έχουμε πάει και στην λύση να διεκδικήσουμε τα χρήματα δικαστικά . Διότι την 31/12/2010 αντίστοιχα και τα δύο Δ.Σ. είχαν πάρει απόφαση να είναι άμεσα απαιτητά τα χρήματα με δικαστικές αποφάσεις. Τώρα κάνουμε μια διαδικασία διαλόγου με αυτούς οι οποίοι οφείλουν τα χρήματα αλλά στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση θα ξεκινήσει η διαδικασία εξωδίκων», κατέληξε ο κ. Καρούντζος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook