Παραμένουν στο μπλόκα οι αγροτοκητνοτρόφοι στους κόμβους των Μεγάλων Χωραφιών στα Χανιά, των Πραιτωρίων στα Αστερούσια και στον κόμβο Μαλίων – Οροπεδίου στην εθνική οδό Αγίου Νικολάου – Ηρακλείου.

Στο μπλόκο μάλιστα του κόμβου Μαλίων, οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου παρέταξαν στις 10.00 το πρωί τρακτέρ κλείνοντας τον δρόμο. 

Η ενίσχυση των μπλόκων αποφασίστηκε στη χθεσινή παγκρήτια σύσκεψη που κάλεσε το μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ενίσχυση των μπλόκων προκειμένου να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση και η κλιμάκωση του αγώνα για την ικανοποίηση 5 αιτημάτων:

1. Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

2. Κατάργηση φορολόγησης από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή – Κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης – Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, αυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί – Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας.

3. Αφορολόγητο πετρέλαιο – Μείωση τιμής αγροτικού ρεύματος – Κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από κόκκινα δάνεια αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή τόκων, κούρεμα κεφαλαίου κατά 30% για επαγγελματικά δάνεια ως 200.000 ευρώ φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

5. Κατάργηση φόρου στο κρασί – Απόσυρση μέτρων φορολογίας στο τσίπουρο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το μπλόκο Πραιτωρίων:

“Η Πανελλαδική Σύσκεψη έχει ζητήσει από την κυβέρνηση, σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό σήμερα Τρίτη, να τοποθετηθεί συγκεκριμένα σε καθένα από αυτά. Μετά τη συνάντηση και ανάλογα με τις απαντήσεις που θα πάρουμε, θα αποφασίσουμε και την παραπέρα στάση μας.

Αποφασίσαμε να οργανώσουμε την άνοδό μας στην Αθήνα, αν και όταν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει στη βουλή το νομοσχέδιο έκτρωμα, που μέχρι τώρα δεν τόλμησε κάτω από τη πίεση του αγώνα μας, μαζί με των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους ορισμένων μπλόκων έγιναν προτάσεις – ελιγμός, που δε δίνουν διέξοδο στην επιβίωσή μας. Κινούνται στην κατεύθυνση της κυβέρνησης, αλλάζει μόνο η διάρκεια της μεταβατικότητας. Η φορολογική ελάφρυνση δεν έχει αντίκρισμα, αν το αφορολόγητο είναι κάτω από τα τεκμήρια διαβίωσης, που διατηρούνται, και το μέτρο του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη» μας ξεκληρίζει μια ώρα αρχύτερα. Δεν υπάρχει μέτρο για μείωση κόστους παραγωγής. Η κάρτα αγρότη, οι συνεταιρισμοί, είναι μέτρα που επιδιώκουν οι τράπεζες, ενώ τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, προώθησης εξαγωγών, είναι στόχοι των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης που υλοποιούν τη πολιτική της ΕΕ και την ΚΑΠ.

Ο αγώνας που δίνουμε στο μπλόκο μας, το μοναδικό μπλόκο του νομού, θα είναι μακρύς, χρειάζεται αντοχή, υπομονή, να αλλάζει μορφές. Χρειάζεται την ενότητα όλων των μικρομεσαίων αγροτών της περιοχής, άλλων περιοχών. Την αλληλεγγύη και συμμαχία με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Χρειάζεται να έχει σωστό μπούσουλα, την επιβίωσή μας.

Είμαστε προετοιμασμένοι να τον δώσουμε!

Συνεχίζουμε – θα νικήσουμε!”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook