Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Φιλολογίας  αναγορεύουν* την Σαβίνα Ιατρίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, του Τμήματος Γλωσσολογίας & Φιλοσοφίας, του  Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος  Φιλολογίας, την Τετάρτη 23 Μαρτίου, και ώρα 18.30,  στην Αίθουσα “Παντελής Πρεβελάκης” – Ωδείο, στην Παλαιά πόλη, του Ρεθύμνου. 

H κ. Σαβίνα Ιατρίδου αναγορεύεται  για την καθοριστική και αναντικατάστατη συμβολή της στην πρόοδο της έρευνας της Θεωρητικής Γλωσσολογίας και ειδικότερα στο χώρο της σύνταξης, της σημασιολογίας και της διεπαφής μορφολογίας-σύνταξης-σημασιολογίας και πραγματολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο, προτείνεται η αναγόρευση της  σε Επίτιμη  Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου  Κρήτης.

Σύντομο βιογραφικό της Σαβίνας Ιατρίδου

Η Σαβίνα Ιατρίδου (Sabine Iatridou) γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, και σε ηλικία τεσσάρων ετών μετακόμισε με την οικογένειά της στην Ολλανδία, απ’ όπου και επέστρεψε στην Ελλάδα στα δεκατέσσερά της. Αποφοίτησε από το Λύκειο Ανατόλια και κατόπιν σπούδασε στη Σχολή Επιστημών Υγείας (τμήμα Οδοντιατρικής) του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου. Μετά την αποφοίτηση της, στράφηκε στην Ανθρωπολογία και μετέβη για σπουδές στο Σικάγο (Η.Π.Α.). Στη συνέχεια εργάστηκε σαν ερευνητική βοηθός δίπλα στον ανθρωπολόγο Derek Bickerton, στην  Χαβάη και στην Ολλανδία, μελετώντας τις Κρεολές γλώσσες. Μέσα από την ανθρωπολογία ήρθε σε επαφή με τη γλώσσα και έγινε δεκτή στο διδακτορικό πρόγραμμα του Τεχνολογικού Ιδρύματος της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Έγραψε την διατριβή της υπό την εποπτεία του Noam Chomsky (1987-1991) και στη συνέχεια εργάστηκε ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο University of Pennsylvania (1991-1997) από όπου επέστρεψε στο MIT, ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην αρχή (1997-2001) και ως Καθηγήτρια από το 2001 ως σήμερα.

Η κ. Ιατρίδου είναι θεωρητική γλωσσολόγος με έργο στους χώρους της σύνταξης, της σημασιολογίας και της διεπαφής μορφολογίας-σύνταξης-σημασιολογίας και πραγματολογίας. Τα ερευνητικά της θέματα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γλωσσολογικών δομών, όπως είναι οι υποθετικοί λόγοι, ο χρόνος, η όψη, η τροπικότητα, φαινόμενα  που σχετίζονται με τον παρακείμενο, η άρνηση και η προστακτική, τα οποία αναλύει λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα από πολλές διαφορετικές γλώσσες. Το συγγραφικό της έργο έχει δημοσιευθεί στα εγκυρότερα περιοδικά θεωρητικής γλωσσολογίας όπως Linguistic Inquiry, Language, Natural Language Semantics, Linguistics and Philosophy και πολλά άλλα.  Έχει τιμηθεί με το ερευνητικό βραβείο National Young Investigator Award, National Science Foundation H.Π.Α. (1994- 1999), το οποίο έχει απονεμηθεί σε δύο μόνο ερευνητές από το χώρο της γλωσσολογίας στην ιστορία του. Για την συμβολή της στη Γλωσσολογική επιστήμη τιμήθηκε πρόσφατα (τον Ιανουάριο 2016) με το Linguistic Society of America fellowship, τον πιο τιμητικό τίτλο στο χώρο της Γλωσσολογίας στις Η.Π.Α. 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook