Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών με θέμα συζήτησης την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με δήλωση Ευρωπαίου διπλωμάτη την Τρίτη. Πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής της έκτακτης συνόδου είναι η Παρασκευή 15 Ιουλίου.

Η συνάντηση των ηγετών της ΕΕ έρχεται μετά την αδυναμία του χθεσινού μαραθώνιου Eurogroup να δώσει μια σαφή απάντηση στις αγορές για την κρίση χρέους που κινδυνεύει να επεκταθεί σε Ιταλία και Ισπανία, γεγονός που θα απειλούσε την ίδια τη νομισματική ένωση.

Παρά τις χθεσινοβραδινές δεσμεύσεις ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την ανακοίνωση ενίσχυσης των πόρων του Προσωρινού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δεν ελήφθη καμία συγκεκριμένη απόφαση, με αποτέλεσμα την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να βρίσκονται σε πτώση, ενώ τα επιτόκια στις αγορές χρέους συνεχίζουν την άνοδό τους, σε ιστορικά ρεκόρ για την Ιταλία, που βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο των αγορών.

Το ευρώ έφθασε το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και τέσσερις μήνες, κάτω από το 1,40 δολάριο.

Απέναντι στην αδυναμία καθησυχασμού των επενδυτών, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι αναχώρησε εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες, πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να οριστικοποιήσει το ιταλικό πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο θα περάσει εντός των προσεχών ημερών από το ιταλικό Κοινοβούλιο.

Στη συγκυρία αυτή, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Eurogroup πέρασαν σε δεύτερο πλάνο, αν και περιλαμβάνουν σημεία προόδου, κυρίως με την εξαγγελία ότι προτίθεται να ενισχύσει την ευελιξία και το εύρος του Προσωρινού Ταμείου Στήριξης, το οποίο στήριξε ήδη την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Το προσωρινό αυτό ταμείο, με διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 440 δισ. ευρώ, θα μπορούσε στο μέλλον να εξουσιοδοτηθεί να αγοράσει τίτλους δημοσίου χρέους στη δευτερογενή αγορά, εκεί όπου οι επενδυτές ανταλλάσσουν τίτλους που βρίσκονται ήδη σε κυκλοφορία. Αυτό θα επέτρεπε, στην περίπτωση της Ελλάδας, τη μείωση του δημοσίου χρέους και των επιτοκίων που καταβάλλονται.

Το γεγονός θα αποτελούσε σημαντική πρόοδο, καθώς οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί ήταν μέχρι στιγμής κατηγορηματικά αντίθετοι ως προς το ενδεχόμενο αυτό και στηρίζονταν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία, από το ξέσπασμα της κρίσης επεμβαίνει απευθείας στην αγορά χρέους μέσω της δευτερογενούς αγοράς.

Πρόκειται για καινοτομία, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας. Όμως οι αγορές επέλεξαν να δουν το την απουσία συναίνεσης ως προς την οριστικοποίηση του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.

Για μία ακόμη φορά ενοχοποιείται η διάσταση απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων, οι οποίοι δεν κατορθώνουν να συμφωνήσουν ως προς ένα τεχνικό μεν, αλλά ουσιαστικό, θέμα: με ποιον τρόπο θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας στο δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας, όπως το επιδιώκουν ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε το βράδυ της Δευτέρας την πρόθεση των χωρών της Ευρωζώνης να συμπεριλάβουν τη συμμετοχή των τραπεζών, παρά τη διαμάχη που αυτό πυροδοτεί.

Πολλές εναλλακτικές λύσεις τελούν υπό εξέταση: η πρόταση που προβλέπει την αγορά νέων ελληνικών ομολόγων από τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας, αφού αποπληρωθούν οι τίτλοι που φθάνουν σε ωρίμανση, βρίσκεται υπό εξέταση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν, αν και άλλες εναλλακτικές προτάσεις έχουν επικρατήσει πλέον.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γέγκερ έφθασε ακόμη πιο μακριά δηλώνοντας ότι η Ευρωζώνη δεν αποκλείει πλέον μία επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας.

Η ιδέα προωθείται στο μέτρο που οι οίκοι αξιολόγησης φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να θεωρήσουν κάθε μορφή συμμετοχής των τραπεζών ως μερική ή επιλεκτική, στην γλώσσα των αγορών, χρεοκοπία.

Υπενθυμίζοντας το βράδυ της Δευτέρας τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία είναι κατηγορηματικά αντίθετη με οποιασδήποτε μορφής χρεοκοπία, ακόμη και την μερική, της Ελλάδας, το Eurogroup φάνηκε να παίρνει τις αποστάσεις του.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook