Στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του Μουσείου Αγγειοπλαστικής Τέχνης στο Θραψανό Ηρακλείου και στην σπουδαιότητά του για την περιοχή, αναφέρεται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.κ. Πάνο Κουρουμπλή και Αριστείδη Μπαλτά.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Η πολυετής καθυστέρηση στην υλοποίηση του Μουσείου, που ξεκίνησε το 2004, δημιουργεί εύλογη ανησυχία στην περιοχή και οι ελπίδες για ολοκλήρωση της β’ φάσης στο πρώτο εξάμηνο του 2016 και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης για την γ’ φάση (τρόπος λειτουργίας του μουσείου), έχουν αρχίσει να ναυαγούν.

Σημαντικές καθυστερήσεις υπήρξαν λόγω δικαστικών αγωγών και ενστάσεων με αποτέλεσμα η δημοπράτηση του έργου να γίνει το 2012 όπου και υπογράφηκε η σύμβαση. Ωστόσο, προς το τέλος του 2014 ζητήθηκε να δοθεί παράταση, ενώ το 2015 λόγω των κεφαλαιακών περιορισμών (capital control) υπήρξαν νέες καθυστερήσεις στο έργο δημιουργώντας σημαντικά ζητήματα για την δυνατότητα έγκαιρης ολοκλήρωσής του.»

Επίσης, τονίζεται ότι «Τα οφέλη που θα υπάρξουν για την περιοχή από τη λειτουργία του Μουσείου θα είναι πολλαπλά, τόσο για την ανάδειξη της αγγειοπλαστικής τέχνης και της λαϊκής παράδοσης της περιοχής σε έναν τόπο με μακρά ιστορία, όσο και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής παρέχοντας δυνατότητες επιχειρηματικής δραστηριότητας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και δίνοντας διέξοδο και ευκαιρίες στους νέους».

Τέλος τίθενται τα εξής ερωτήματα: «1. Ποιες οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου ώστε να μην υπάρξουν άλλες παρεκκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Μουσείου Αγγειοπλαστικής Τέχνης στο Θραψανό Ηρακλείου; Ποιες οι δράσεις του Υπουργείου για τη στήριξη της προσπάθειας αυτής και για την χρηματοδότηση της γ’ φάσης που αφορά στη λειτουργία του Μουσείου; 2. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας για την ανάδειξη της λαϊκής παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;».     

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook