Στον δήμο Χανίων παραχωρείται από το υπουργείο Πολιτισμού το συγκρότημα των Νεωρίων. Η παραχώρηση θα είναι πενταετής και ο δήμος θα κληθεί να καθορίσει τις χρήσεις τους και στη συνέχεια να εκπονήσει μελέτη στατικής αποκατάστασης του μνημείου καθώς και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη. Επιπλόν θα βρει λύση για τη μεταφορά του περιεχομένου των αποθηκών που στεγάζει εκεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων. Για την παραχώρηση αυτή δεσμεύτηκε ο υπουργός πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, στον δήμαρχο Χανίων, Τάσο Βάμβουκα κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα.

Ο δήμαρχος Χανίων, χαρακτήρισε επιτυχία την εξέλιξη αυτή της παραχώρησης, αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη δημοτική αρχή:

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα παραχωρήσει εκ νέου στον Δήμο Χανίων το συγκρότημα των Νεωρίων, παρά το ό,τι από την προηγούμενη Δημοτική  Αρχή δεν είχε τηρηθεί κανένας από τους όρους παραχώρησης και το Υπουργείο ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικό σε νέα παραχώρηση.

 

Μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, αποτελεί το οικονομικό κομμάτι, καθώς από το υπουργείο έγινε σαφές ότι δεν υπάρχουν κονδύλια ενώ το νέο ΕΣΠΑ δεν προβλέπει πόρους για αναστήλωση μνημείων.

 

 

Επιπλέον ο κ. Βάμβουκας ενημέρωσε τον υπουργό για την αποκατάσταση του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, ζητώντας τη συνδρομή του για τη γρήγορη διεκπεραίωση από την πλευρά του υπουργείου καθώς σύνομτα τελειώνει η επικαιροποίηση της μελέτης από την τεχνική υπηρεσία του δήμου.

Επιπλέον στη συζήτηση τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στο παλιό δημαρχείο στο Συντριβάνι, στη χρήση του χώρου της Δυτικής Τάφρου για στάθμευση και στη χρήση της "Φορτέτζα" στον λιμενοβραχίονα:

Τον ενημέρωσα, επίσης, για την απόφασή μας να προχωρήσουμε στην εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης του παλιού Δημαρχείου στο Συντριβάνι, καθώς και για τις ενέργειες, που ήδη έχουμε κάνει γι' αυτό.

Συζήτησα με τον κ. Μπαλτά την ιδέα να επιτραπεί στον Δήμο να χρησιμοποιήσει προσωρινά για στάθμευση τον χώρο της Δυτικής Τάφρου  και τα έσοδα στη συνέχεια να διατεθούν για τη διαμόρφωσή του. Το ενδεχόμενο αυτό αποκλείστηκε, λόγω της νομοθεσίας, που δεν παρέχει τέτοια ευελιξία σε αρχαιολογική ζώνη, χαρακτηρισμένη ως Α.

Ζήτησα, επίσης, να δοθεί άδεια από το ΥΠ.ΠΟ. για τη χρήση της «Φορτέτζα» και του Τερσανά, ιδιοκτησίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, επί του λιμενοβραχίονα, με τρόπο, που θα σέβεται τον χαρακτήρα τους, αλλά και με τρόπο, που θα εξασφαλίζει έσοδα, απαραίτητα για τη συντήρηση των μνημείων.

Τέλος ο δήμαρχος Χανίων ζήτησε τη συνεργασία του Υπουργείου για τη γρήγορη διεκπεραίωση των διαδικασιών για τον επανακαθορισμό του παραχωρούμενου χώρου και της έγκρισης των νέων προδιαγραφών των  σκιαδίων στον Ενετικό Λιμένα, που προτείνεται από τον Δήμο σε συνεννόηση με την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, ενώ ενημέρωσε και για την πρόταση, που έκανε πρόσφατα προς το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών να φιλοξενήσει ο Δήμος Χανίων το παράρτημά του στα Χανιά, που παραμένει κλειστό,  στον χώρο του Φρουρίου Κουλέ, στην περιοχή της αρχαίας Απτέρας, που ανήκει στην ιδιοκτησία του, μια πρόταση που ο υπουργός βρήκε πολύ καλή ιδέα.