Μια σημαντική συμφωνία για την κατασκευή σταθμού μετρήσεων μαγνητικού πεδίου (Deep Water Degaussing Facility) στο Ναύσταθμο Κρήτης υπέγραψε ο διοικητής του αμερικανικού 6ου Στόλου αντιναύαρχος James Foggo με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη. 

Ο συγκεκριμένος σταθμός μετρήσεων μαγνητικού πεδίου θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου με κονδύλια που θα διατεθούν από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό και το κόστος υπολογίζεται περίπου στα τρία εκατ.ευρώ. Οι εργασίες για την κατασκευή του «Deep Water Degaussing Facility» στο ναύσταθμο της Κρήτης αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα προκειμέου οι εγκαταστάσεις του σταθμού μετρήσεων μαγνητικού πεδίου να είναι έτοιμες και λειτουργικές σε περίπου ένα χρόνο. 

Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία θα έχουν την πρώτη προτεραιότητα για την χρήση του σταθμού όπου θα γίνεται μέτρηση της «μαγνητικής υπογραφής» των πολεμικών πλοίων. Η συμφωνία αναφέρει ότι δεύτερος προτιμώμενος χρήστης του σταθμού μετρήσεων μαγνητικού πεδίου θα είναι το ελληικό Πολεμικό Ναυτικό και ακολούθως τις υπηρεσίες των νέων εγκαταστάσεων θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα πολεμικά πλοία άλλων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. 

Ο διοικητής του 6ου Στόλου των ΗΠΑ επισκέφθηκε την Αθήνα το διήμερο 22 και 23 Φεβρουαρίου 2016 και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ελληική πρωτεύουσα συναντήθηκε με τον αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.