Ομαλή εξέλιξη των τιμών των καυσίμων στους νομούς όπου ίσχυαν ανώτατες τιμές μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, διαπιστώνει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αφήνει ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο εκ νέου επιβολής πλαφόν, εφόσον χρειαστεί.

Από τα στοιχεία για την εξέλιξη της μέσης τιμής της αμόλυβδης από 4-7-2011 έως 12-7-2011, στους 13 νομούς όπου είχε επιβληθεί πλαφόν προκύπτει ότι στους περισσότερους (10 από τους 13) οι τιμές αυξήθηκαν λιγότερο από την αντίστοιχη αύξηση στο νομό Αττικής, που θεωρείται ανταγωνιστική αγορά.

Συγκεκριμένα η μέση τιμή στους 10 νομούς αυξήθηκε από 0,8 έως 2,6 λεπτά το λίτρο, έναντι αύξησης 2,8 λεπτών στην Αττική. Μόνο σε τρεις νομούς (Κυκλάδες, Χίο και Σάμο) οι αυξήσεις ήταν μεγαλύτερες σε σχέση με την Αττική. Και σε αυτές τις περιπτώσεις ωστόσο, σύμφωνα με το ΥΠΑΑΝ «η μεταβολή των τιμών στους 3 προβληματικούς νομούς είτε είναι στα ίδια επίπεδα ή υπολείπεται από την αντίστοιχη μεταβολή των τιμών διυλιστηρίου για το υπό εξέταση διάστημα».

«Συνεπώς το μέτρο του πλαφόν πέτυχε να αλλάξει τη συμπεριφορά των τιμών προς όφελος του καταναλωτή στην πλειοψηφία των νομών», καταλήγει το ΥΠΑΑΝ, προσθέτει ωστόσο ότι «παρακολουθεί καθημερινά τη διακύμανση των τιμών και έχει τη δυνατότητα να εξετάσει την επαναφορά του πλαφόν σε όποιες περιοχές σημειώνονται αδικαιολόγητες διακυμάνσεις τιμών».

newsbeast

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook