Για την παραχώρηση των Νεωρίων στον δήμο Χανίων από το υπουργείο Πολιτισμού, μετά τη συνάντηση του δημάρχου Χανίων με τον Υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, ενημέρωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Χανίων, ο κ. Βάμβουκας.

Ο κ. Βάμβουκας αναφέρθηκε στην υπό όρους 5ετή παραχώρηση των Νεωρίων, το ζητούμενο της χρηματοδότησης αλλά και σε θέματα άλλων  μνημείων του δήμου.

Από την πλευρά των δημοτικών παρατάξεων, υπήρξε κριτική που έκανε λόγο για δυσβάσταχτους όρους παραχώρησης, ωστόσο ο κ. Σαρρής εξέφρασε την άποψη ότι από την αντιπολίτευση γίνεται προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων:

Νάνσυ Αγγελάκη

"Ήρθατε με άδεια χέρια και με δυσβάσταχτες υποχρεώσεις για τον δήμο καθώς οι όροι της παραχώρησης δεν είναι των δυνατοτήτων του δήμου. Ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να συντάξει τη στατική μελέτη. Ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες και πάλι είναι δύσκολο να γίνουν και βρίσκονται πέραν των δυνατοτήτων του δήμου. Αρχικά η παραχώρηση άρχισε επί δημαρχίας Τζανακάκη, ορθά τη δέχτηκαν και επί δημαρχίας Βιρβιδάκη εντάσσοντάς την σε ένα πρόγραμμα Θησέας, όμως όπως διαπιστώθηκε στην πορεία, η απορρόφηση έγινε μερικώς, με αποτέλεσμα να μην τελεσφορήσει το έργο, να μην αποκατασταθεί η στατική επάρκεια και ετοιμορροπία. Θεωρούμε αδύνατον εφόσον αυτή η αποκατάσταση δεν μπορεί να ενταχθεί σε ένα καινούριο ΕΣΠΑ, να μπορεί ο δήμος αυτή τη στιγμή να κάνει κάτι περισσότερο από ό,τι έχει γίνει ως τώρα. Εμείς πάντως θα χαιρετίσουμε οτιδήποτε θετικό προκύψει και οποιαδήποτε μελέτη στηριχθεί στις δυνατότητες του δήμου."

Άρης Παπαδογιάννης

"Δεν είμαι ούτε ικανοποιημένος, ούτε χαρούμενος γιατί αυτή τη στιγμή ο δήμος γυρίζει 6-7 χρόνια πίσω. Δεν είναι μόνο αυτό το πισογύρισμα επειδή "πετύχαμε" τη συναίνεση του υπουργού μετά από 19 μήνες, να μας παραχωρήσει τα Νεώρια που ήταν στη χρήση μας, ήταν του δήμου. Κάνατε λόγο για "προηγούμενες δημοτικές αρχές" όταν επί δημαρχίας Βιρβιδάκη κάναμε μεγάλο αγώνα να παραχωρηθούν τα Νεώρια στον δήμο, εξασφάλισαν πιστώσεις στο πρόγραμμα Θησέας για την αποκατάσταση της επικινδυνότητας, για την αποκατάσταση των κτιρίων στην πλατεία Αγίου Τίτου, για την αποκατάσταση του παλιού δημαρχείου. Πώς κάποιοι μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι όταν αυτά τα χρήματα χάθηκαν; Καλό είναι να δινουμε συνεντεύξεις και να βγάζουμε φωτογραφίες, όμως το αποτέλεσμα έχει σημασία. Διερωτώμαι πώς θα μπορέσετε να εξασφαλίσετε όλα αυτά τα κονδύλια που απαιτούνται για την αποκατάσταση των μνημείων. Μην εθίζεστε στα 'θα" και τις υποσχέσεις."

Γιάννης Σαρρής

"Ο δήμαρχος πηγαίνει στην Αθήνα και διεκδικεί ό,τι διεκδικεί. Έρχεται εδώ και πώς το αντιμετωπίζουμε αυτό, το παιχνίδι του ανταγωνισμού και των εντυπώσεων για το ποιός δήμαρχος το έκανε καλύτερα. Είναι λυπηρό αυτή τη στιγμή μετά τη συζήτηση της Αθήνας, να υπάρχει αυτό το κλίμα εδώ πέρα." 

Νίκος Παπαντωνάκης

"Το σήριαλ των Νεωρίων κρατά δεκαετίες. Δυστυχώς υπήρχαν δημοτικές αρχές που δεν δέχτηκαν χρηματοδότηση από την Unesco στο παρελθόν. Επειδή υπάρχει πολύ διαφήμιση γύρω από το νέο ΕΣΠΑ, εδώ φαίνεται ότι δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις βάσει των αναγκών. Η όποια παραχώρηση γίνει στα Νεώρια, θα πρέπει να είναι χωρίς όρους και να υπάρχει και ένα ελάχιστο ποσό χρηματοδότησης, έστω τμηματικά."

Σεραφείμ Ρίζος

"Γενικότερα, η τοποθέτηση του κ. δημάρχου φανερώνει μια αγοραία αντίληψη για τη χρήση των μνημείων. Μου προκαλεί εντύπωση πώς η δημαρχία του κ. Βάμβουκα διεκδικεί τη Δυτική Τάφρο για πάρκινγκ. Η άποψη για την φορτέτζα και τον τερσανά, φανερώνει μια αγοραία αντίληψη. Όλη την παλιά πόλη την έχετε μετατρέψει σε ένα διασκεδαστήριο με συνεχείς κατ' εξαίρεσιν άδειες. Τώρα έχουν και τα μνημεία σειρά;"

Απέναντι στην κριτική που ασκήθηκε ο δήμαρχος, Τάσος Βάμβουκας απάντησε:

"Δεν είπα ότι έχει ευθύνες η περίοδος του κ. Βιρβιδάκη, αλλά της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Ρωτήσατε πώς θα εξασφαλίσουμε τα κονδύλια. Είπα ότι θα κάνουμε ενέργειες ελαφρού τύπου για την αποκατάσταση. Είπατε ότι 19 μήνες μετά πήγαμε στον υπουργό, είπα ότι την πρώτη επιστολή την έκανα μόλις 2 μήνες αφότου παραλάβαμε. Επίσης, δεν είναι καθόλου αγοραία η αντίληψη για τα μνημεία. Το να υπάρχουν κάποια έσοδα βοηθά στην πολυδάπανη συντήρηση των ίδιων πάλι των μνημείων, εκτός κι αν θέλετε να βάζουμε φόρους στους πολίτες για να τα συντηρούμε."