Εντολή να καταπλεύσουν στις περιοχές όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη ροή προσφύγων, ανατολικά της Λέσβου και της Χίου, έλαβαν χθες  βράδυ τα πλοία της νατοϊκής δύναμης Standing Maritime Group 2 (SNMG2) που θα επιχειρεί στο Αιγαίο με στόχο να μειωθεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών.

Μέχρι χθες το βράδυ στην ναυτική βάση στο Μαρτάθι ήταν το Γερμανικό πλοίο υποστήριξης "Bonn", το οποίο όμως εδώ και πολλές ημέρες έχει απενεργοποιήσει το σύστημα καταγραφής της θέσης του και έτσι δεν απεικονίζεται στο σύστημα του marintraffik.com.

Αντιθέτως, σήμερα το πρωί στο marinetraffik.com κατεγράφη το στίγμα Τουρκικού πολεμικού πλοίου μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης.

Το πλοίο που φέρει την ένδειξη ως πλοίο του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να είναι άλλο απο την φρεγάτα "Barbaros"  η οποία σύμφωνα με την καταγραφή της πορείας του, ξεκίνησε απο το ανατολικό Αιγαίο, βόρεια της Σάμου και έφτασε στα ανοιχτά της Κρήτης.

Πιθανόν να αναμένει το Γερμανικό "Bonn", που θα είναι το πλοίο διοίκησης της Νατοικής δύναμης SNMG-2 προκειμένου να μεταβούν μαζί στο ανατολικό Αιγαίο.

Να σημειωθεί πως ενώ αρχικά στον χάρτη του marinetraffik υπήρχε το στίγμα και ενός ακόμη Τουρκικού πλοίου, χωρίς στοιχεία, στην συνέχεια, το ίχνος αυτό εξαφανίστηκε.

Στη γερμανική ναυαρχίδα θα εγκατασταθούν 2 αξιωματικοί, ένας έλληνας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και ένας τούρκος, οι οποίοι θα υποβοηθούν το επιχειρησιακό έργο του γερμανού υποναυάρχου καθορίζοντας από κοινού τις περιοχές που θα αναπτυχθούν τα πλοία, ανάλογα με το που υπάρχει έντονο πρόβλημα από τις προσφυγικές ροές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες απο το protothema.gr, αρχικά στην εν λόγω νατοϊκή δύναμη ήταν να ενταχθεί και δεύτερο τουρκικό πλοίο και πιο συγκεκριμένα η φρεγάτα «Gaziantep», σε αντικατάσταση της καναδικής φρεγάτας HMCS Fredericton, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει την αντίδραση της χώρας μας.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θεώρησε ότι η Τουρκία επεδίωκε την συμμετοχή περισσότερων σκαφών της στην SNMG2, έχοντας ως στόχο όχι την αποτροπή της προσφυγικής ροής προς τα ελληνικά νησιά, αλλά την δημιουργία εντυπώσεων σε σχέση με τις πάγιες επιδιώξεις της Άγκυρας στο Αιγαίο. 

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δίπλα στα πλωτά μέσα του ΝΑΤΟ που θα επιχειρούν στο Αιγαίο, σύντομα θα προστεθούν και εναέρια μέσα, όπως ελικόπτερα, αεροσκάφη και drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη), ενώ θα υπάρχει και δορυφορική επιτήρηση των θαλάσσιων οδών που εμφανίζονται να έχουν αυξημένη ροή προσφύγων και μεταναστών. Όπως εκτιμάται άλλωστε τα πλοία της SNMG2 δεν είναι επαρκή για να καλύψουν την περιοχή, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ούτε και τα πλέον κατάλληλα, αφού δεν μπορούν να κάνουν ελιγμούς σε περιοχές που είτε είναι «αβαθής», είτε πολύ κοντά στα ελληνικά και τουρκικά παράλια και αποτελούν ασφαλή περάσματα για τους μετανάστες.