Την αδασμολόγητη ποσόστωση εισαγωγής 70.000 τόνων τυνησιακού λαδιού κατήγγειλε στις 24/2/2016 σε ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής  Νότης Μαριάς.

Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι «ενώ η τρόικα φτωχοποιεί τους Έλληνες αγρότες και διαλύει τον αγροτικό τομέα, ενώ οι δανειστές επιβάλλουν σκληρή φορομπηχτική πολιτική κατά του αγροτικού κόσμου και διαλύουν το ασφαλιστικό τους σύστημα και τον ΟΓΑ, ενώ οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί έχουν υποστεί τεράστια ζημιά από τα έντονα περσινά καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την παραγωγή τους, την ίδια στιγμή έρχεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χορηγεί αδασμολόγητη ποσόστωση εισαγωγής 70.000 τόνων τυνησιακού λαδιού για το 2016 και το 2017.».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Η ενέργεια αυτή της Ένωσης αποτελεί ταφόπλακα για τους φτωχοποιημένους Έλληνες παραγωγούς που ήδη βλέπουν τις φετινές τιμές του λαδιού τους να καταρρέουν. Γιατί άραγε η νομοθετική πρόταση εφαρμόζει την αδασμολόγητη εισαγωγή του τυνησιακού λαδιού αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016; Ποιους θέλει να καλύψει; Ποιους θέλει να ευνοήσει;».

Και απευθυνόμενος στην παρευρισκόμενη Επίτροπο Μάλστρομ ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Κα. Μάλστρομ, οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου του νησιού που κατακλύζεται από χιλιάδες πρόσφυγες δεν αντέχουν άλλο χτύπημα κάτω από τη μέση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νότης Μαριάς ήταν ο μοναδικός Έλληνας ευρωβουλευτής ο οποίος τοποθετήθηκε κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το εν λόγω θέμα.

Επισημαίνεται επίσης ότι ο Νότης Μαριάς καταψήφισε την σχετική πρόταση της Επιτροπής καθώς και την πρόταση ψηφίσματος για έναρξη διαπραγματεύσεων για συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών Ε.Ε.-Τυνησίας η οποία επίσης δρομολογεί εισαγωγές Τυνησιακού λαδιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και φυσικά και στην Ελλάδα.