Μήνυση κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και οργάνων της ΕΛ.ΑΣ. καταθέτει την Τετάρτη η ΠΟΕΣΥ για φαινόμενα αστυνομικής βίας εναντίον εργαζομένων στα ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 28ης και 29ης Ιουνίου, στο Σύνταγμα.

Η ΠΟΕΣΥ, στην αναφορά της, καταγγέλλει εκτεταμένη και αλόγιστη χρήση χημικών στο κέντρο της Αθήνας και πρόκληση τραυματισμών, βαριών σωματικών βλαβών και αναπηρίας, κατά δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ.

Στις κινητοποιήσεις, που έγιναν στη 48ωρη απεργία με αφορμή την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, πολίτες και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ κατήγγειλαν ότι υπήρξαν θύματα «απρόκλητης και αλόγιστης αστυνομικής βίας».

Ανάμεσά τους και ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος, ο οποίος υπέστη πλήρη κώφωση, ύστερα από έκρηξη βομβίδας κρότου λάμψης σε στοά, σε απόσταση λίγων εκατοστών από τον ίδιο και παρά την επίδειξη της δημοσιογραφικής του ταυτότητας.

«Είμαστε και εμείς μέρος των \’παράπλευρων απωλειών\’ της ανεξέλεγκτης βίας των ΜΑΤ, η οποία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο τις τελευταίες δύο δεκαετίες» δήλωσε ο δημοσιογράφος, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην ΕΣΗΕΑ και απέδωσε σε θαύμα «το ότι δεν υπήρξαν νεκροί».

«Θέλω να σας πω πως αυτό που με τρόμαξε περισσότερο, είναι η «σιωπή» της πολιτείας απέναντι σε όλα αυτά που έγιναν» παρατήρησε.

«Στις διαδηλώσεις ήταν άνθρωποι του μεροκάματου που βλέπουν πως δεν μπορούν να ζήσουν, νέοι με κατεστραμμένο μέλλον και ηλικιωμένοι που δεν έχουν να φάνε. Οικογενειάρχες. Σαν εσάς, σαν κι εμένα σαν εκατομμύρια συμπολίτες μας. Και αν ήταν πόρνες ήμουν και εγώ μια πόρνη. Γιατί μπορεί να είναι πόρνες στο σώμα αλλά όχι στην ψυχή. Αν ήταν «πρεζάκηδες», είμαι κι εγώ ένας «πρεζάκιας». Τρέχει δηλητήριο στο αίμα τους μα όχι στην καρδιά τους. Και αν ήταν «Σκίνχεντ» είμαι και εγώ «Σκίνχεντ». Και για του λόγου το αληθές μπορείτε να έρθετε σε λίγο καιρό στο νοσοκομείο, όταν λίγο πριν το χειρουργείο θα μου ξυρίζουν το κεφάλι για να μου ανοίξουν το κρανίο να μπουν τα εμφυτεύματα. Και αν ήταν «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι» είμαι και εγώ ένας «αλήτης, ρουφιάνος, δημοσιογράφος» γιατί έμαθα να είμαι στο πεζοδρόμιο και να μεταδίδω όλα όσα βλέπω στους συμπολίτες μου, με όποιο τίμημα» κατέληξε ο Μάνος Κυπραίος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης, κατήγγειλε την Ελληνική Αστυνομία, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την εργοδοσία στο χώρο των ΜΜΕ, αναφέροντας ότι «έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο, όπου ο δημοσιογραφικός κόσμος στην Ελλάδα τελεί υπό διωγμό». Ο κ. Σαββίδης έκανε γνωστό ότι η ΠΟΕΣΥ πρόκειται να υπερασπιστεί τον κλάδο και να αμυνθεί με όλα τα νόμιμα μέσα και σημείωσε ότι «η απόφαση είναι δεδομένη και οριστική». Κατέστησε δε σαφές ότι «η ΠΟΕΣΥ θα εναντιωθεί σε κάθε μορφή βίας».

«Η Αθήνα είναι πιο επικίνδυνη από εμπόλεμες ζώνες» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ, Μάριος Λώλος, καταγγέλλοντας επίσης τη στάση της αστυνομίας. «Οι αστυνομικοί εσκεμμένα δέρνουν συναδέλφους. Οι αστυνομικοί θεωρούν τη φωτογραφική μηχανή όπλο. Τρώμε ξύλο γιατί φωτογραφίζουμε το ξύλο, που τρώνε οι εργαζόμενοι» είπε και πρόσθεσε: «Το μοναδικό δίχτυ προστασίας μας είναι η κοινωνία».

Για πολιτική εντολή να εκκενωθεί το Σύνταγμα έκανε λόγο το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης, αναφερόμενος στα επεισόδια στην κεντρική πλατεία της Αθήνας και αποδίδοντας στην κυβέρνηση ευθύνες. «Η συνθήκη, που διαμορφώνεται, είναι συνθήκη εμφυλίου πολέμου. Αν αυτό θέλει, τότε θα την αντιμετωπίσουμε ως εμφυλιακή κυβέρνηση».

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυγερόπουλος σημείωσε ότι «η περιοχή του κέντρου είχε μετατραπεί σε φάκα για χιλιάδες πολίτες, που διαδήλωναν ειρηνικά» και πρόσθεσε: «Τέτοιας έκτασης επεισόδια αντιστοιχούν σε αυτά της Γένοβας το 2001». Κατέληξε ότι «πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους, ότι οι δημοσιογράφοι έχουν προσωπική ευθύνη στην παρουσίαση αυτών των γεγονότων».

Ο δικηγόρος της ΠΟΕΣΥ, Τάσος Πετρόπουλος, επισήμανε τη σοβαρότητα της υπόθεσης, λέγοντας: «Είναι χρέος του κ. Τέντε και όλων των εισαγγελέων να αναλάβουν και αυτοί πλέον τις ευθύνες τους απέναντι σε ένα τέτοιου είδους ζήτημα».

Καταγγελίες έχουν γίνει, επίσης, στη Διεθνή Ομοσπονδία των Δημοσιογράφων, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Δημοσιογράφων.

Το δικόγραφο της μηνυτήριας αναφοράς κατατίθεται την Τετάρτη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook