Ο Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA  Ιωάννης Γαλάνης (John W.Galanis) εξέδωσε δήλωση σχετικά με την προσφυγική κρίση και τις επιπτώσεις της στην Ελλάδα, λίγο πριν τις δύο ζωτικής σημασίας συναντήσεις του Μαρτίου (συνάντηση κορυφής ΕΕ-Τουρκίας και Πρωθυπουργών Ελλάδα-Τουρκίας).

«Η ΑΗΕΡΑ ανησυχεί βαθύτατα για την αδυναµία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας να διαχειρισθούν την ροή προσφύγων προς την Ευρώπη και ειδικά προς την Ελλάδα. Η Αµερικανική Ελληνική κοινότητα θεωρεί απαράδεκτο και σκανδαλώδες το γεγονός ότι η Ελλάδα αφήνεται να µεταφέρει ένα τεράστιο µερίδιο της προσφυγικής κρίσης, επιβάρυνση που οφείλεται εν µέρει στην γεωγραφική θέση της και στα εκτεταµένα σύνορα των 8.700 µιλίων – τα µεγαλύτερα στην Ευρώπη – εν µέσω αδυσώπητης οικονοµικής κρίσης. Η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύµµαχος του ΝΑΤΟ και έθνος µέλος της ΕΕ και βρίσκεται υπό τεράστια οικονοµική και κοινωνική πίεση.

Την κατάσταση περιπλέκει ο αποκλεισµός της Ελλάδας από ένα συνέδριο στο οποίο η Αυστρία προσκάλεσε αυτή την εβδοµάδα εννέα βαλκανικές χώρες για να συζητήσουν την κρίση. Tο συνέδριο ανακοίνωσε ότι οι συµµετέχοντες δεν θα συµµορφωθούν µε την πολιτική που είχαν προηγουµένως συµφωνήσει τα µέλη της ΕΕ για διευκόλυνση της ροής προσφύγων µέχρι τις συναντήσεις του Μαρτίου. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας S. Kurz δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει δείξει προθυµία να µειώσει την εiσροή των προσφύγων, χωρίς εν τούτοις να εξηγήσει τον τρόπο που η Ελλάδα – µε τα τεράστια θαλάσσια σύνορα – θα µπορούσε να το κάνει. Φωνές από κάποιους εντός Ευρώπης που ζητούν να τεθεί τέρµα στη συνθήκη Schengen, απηχούν µια κατακερµατισµένη και δυσλειτουργική Ευρώπη.

Η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα και η προκύπτουσα αστάθεια που έχει δηµιουργηθεί  δεν είναι προς το συµφέρον των ΗΠΑ ή της Eυρωπαϊκής Ένωσης και έχει φέρει αµηχανία και pολύ θυµό στην Αµερικανο-ελληνική κοινότητα και σε όλη την ∆ιασπορά. Παρά το γεγονός ότι την AHEPA ενθάρρυνε η α ποστολή που έχει αρχίσει το ΝΑΤΟ µε στόχο να λυθούν τα κυκλώµατα εµπορίας ανθρώπων  και να µειωθούν οι ροές των προσφύγων, καλούμε για πολύ περισσότερη υποστήριξη, σε συνεργασία και συντονισµό από Ευρωπαϊκή Ένωση, Βαλκανικές χώρες και Τουρκία, όλους όσοι µπορούν να παίξουν ένα πολύ µεγαλύτερο ρόλο στον έλεγχο της ροής των προσφύγων Η στην Ευρώπη µε πιο υπεύθυνο τρόπο.  Η Τουρκία, ειδικά, µπορεί να κάνει περισσότερα ια να καταστείλει το έργο των δουλεµπόρων και των λαθρεµπόρων που κερδίζουν περί τα έξι δισεκατοµµύρια δολάρια, σύµφωνα µε την Europol, από την απελπισία των προσφύγων.

Η ΑΗΕΡΑ καλεί τις Ηνωµένες Πολιτείες να παραµείνουν δεσµευµένες και να στηρίξουν την Ελλάδα στις κρίσιµες εβδοµάδες και τους επόµενους µήνες, καθώς οι επιπτώσεις από την συνέχιση της προσφυγικής κρίσης και η αυξανόµενη αστάθεια που αυτή συνεπάγεται είναι σοβαρές και ανυπολόγιστες. Η τηλεδιάσκεψη αυτή την εβδοµάδα του προέδρου B. Obama µε τον Βρετανό πρωθυπουργό D. Cameron, τον Γάλλο πρόεδρο F. Hollande και την Γερµανίδα καγκελάριο A. Merkel είναι ευπρόσδεκτη και εκτιµάται ιδιαιτέρως, καθώς η συζήτησή τους περί την συριακή κρίση και την συνακόλουθη προσφυγική κρίση µόνο χρήσιµη µπορεί να είναι.

Η A ΗΕΡΑ δεν θα ανεχθεί την αποµόνωση της Ελλάδας, ενός πολύτιµου και έµπιστου συµµάχου του ΝΑΤΟ. ΚΑΛΟΥΜΕ την κοινότητα, ιδιώτες και οργανισµούς, να φτάσουν µέχρι το Κογκρέσο και τον Πρόεδρο για τους εκφράσουν  την απογοήτευση και την ανησυχία τους για την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα και να καταστήσουν  σαφές ότι η πηγή αυτής της κρίσης ονοµάζεται Τουρκία.”

Ολόκληρη η δήλωση όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της AHEPA

Tags: ,

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook