Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε σήμερα να στηρίξει τις τράπεζες που θα αποτύχουν στα τεστ αντοχής που έγιναν πρόσφατα και τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή, εν μέσω τεταμένου κλίματος λόγω των φόβων για τη διάδοση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

Στην απόφαση που ενέκριναν νωρίτερα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατά τη σύνοδό τους στις Βρυξέλες σημειώνεται ότι «τα κατάλληλα μέτρα θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής».

Στα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνεται η συμμετοχή του ίδιου του τραπεζικού τομέα αλλά επίσης και η στήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων «σε περίπτωση ανάγκης», πάντα με σεβασμό στους κανόνες ανταγωνισμού, ώστε να μην δοθεί παρανόμως πλεονέκτημα σε ορισμένες από τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής και αναμένονται με αγωνία από τις χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας πιέζεται έντονα λόγω του φόβου διάδοσης της κρίσης στην Ιταλία και την Ισπανία. Τα φετινά τεστ θεωρούνται πιο \”σκληρά\” από τα προηγούμενα που είχαν γίνει και αφορούν 91 τράπεζες οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού τραπεζικού ενεργητικού. Τα προηγούμενα είχαν επικριθεί για έλλειψη αξιοπιστίας αφού δύο ιρλανδικές τράπεζες που τα είχαν περάσει «επιτυχώς» βρέθηκαν στο χείλος της χρεοκοπίας αμέσως μετά.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook