Νίκη των μεταρρυθμιστών στις βουλευτικές εκλογές στο Ιράν δείχνουν τα αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση σχεδόν του 90% των ψήφων στα εκλογικά τμήματα της Τεχεράνης. Πρώτοι στο ψηφοδέλτιο υποψηφίων, σίγουρων για την εκλογή τους, είναι ο μεταρρυθμιστής Μοχάμαντ Ρεζά Αρέφ και ο μετριοπαθής Αλί Μοταχαρί, οι οποίοι έλαβαν σχεδόν 1,3 εκατομμύριο και πάνω από 1,1 εκατομμύριο ψήφους αντίστοιχα. 

Τα αποτελέσματα αφορούν την καταμέτρηση περισσότερων από 2,6 εκατομμύρια ψηφοδελτίων επί συνόλου 2,9 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στην Τεχεράνη.

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου των συντηρητικών, ο Γολαμαλί Χαντάντ-Αντέλ καταλαμβάνει την 31η θέση και κατά συνέπεια είναι ο ηττημένος των εκλογών -της πρώτης αναμέτρησης μετά την ιστορική συμφωνία με τους «Έξι» για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Του ψηφοδελτίου των μεταρρυθμιστών και των μετριοπαθών στην Τεχεράνη ηγείτο ο Μοχάμαντ Ρεζά Αρέφ, πρώην υποψήφιος των μεταρρυθμιστών στις προεδρικές εκλογές του 2013, ο οποίος είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του υπέρ του μετριοπαθούς υποψηφίου Χασάν Ροχανί, επιτρέποντάς του να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Στην υπόλοιπη χώρα, οι μεταρρυθμιστές-μετριοπαθείς και οι συντηρητικοί μοιράζονται τις ψήφους με ανεξάρτητους υποψηφίους οι οποίοι δεν είχαν συμπεριληφθεί σε κανένα από τα δύο μεγάλα ψηφοδέλτια, σύμφωνα με μερικά αποτελέσματα.

Ωστόσο η νίκη των μεταρρυθμιστών στην ιρανική πρωτεύουσα είναι μια καθοριστική ώθηση για τους υποστηρικτές του προέδρου Ροχανί που θα εκπροσωπούνται σε μεγαλύτερο βαθμό στο 290μελές Κοινοβούλιο, στο οποίο επικρατούσαν μέχρι τώρα οι συντηρητικοί.

Ο Χασάν Ροχανί ελπίζει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των βουλευτών για να συνεχίσει την πολιτική του ανοίγματος που ακολουθεί. Ο πρόεδρος του Ιράν επενδύει στη μείζονος σημασίας συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία και επέτρεψε να βγει το Ιράν από την απομόνωση.

Τα τελικά αποτελέσματα για το σύνολο της χώρας, τα οποία πρέπει να επιβεβαιωθούν από το ισχυρό Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος, δεν αναμένονται πριν από τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook