Για επιζήμια πολιτική εξαιτίας της οποίας κατέρρευσαν οι ίδιοι πόροι του δήμου το 2014 προκειμένου να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες, για πλήθος περιπτώσεων οικονομικής ακαταστασίας καθώς και για σχέδια πόλης που αποτελούν βόμβα για τα θεμέλια του δήμου, κατηγόρησε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, την προηγούμενη δημοτική αρχή, με αφορμή τον ισολογισμό και τα οικονομικά πεπραγμένα του δήμου Χανίων, για την τελευταία χρονιά της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Ο κ. Βάμβουκας περιέγραψε με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση του δήμου που παρέδωσε η προηγούμενη δημοτική αρχή κάνοντας λόγο για κατάρρευση των εσόδων κατά 26% και εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων:

Τα αποτελέσματα ήλθαν να επιβεβαιώσουν την αλήθεια των λόγων μας. Έγκαιρα ενημερώσαμε τους δημότες μας για τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου, που παραλάβαμε και κάποιοι βιάστηκαν τότε να μας πουν ότι είχαμε έμμονες ιδέες απέναντι στην εικόνα ωραιοποίησης, που προσπάθησε να παρουσιάσει η προηγούμενη διοίκηση. Μας έλεγε ο κ. Σκουλάκης ότι είχε στην τράπεζα 9 εκ. ευρώ όταν παρέδωσε και του λέμε ότι εμείς είχαμε στις 31/12/2015 το ποσό των 14 εκ. ευρώ, αλλά δεν λέμε ότι λύσαμε τα οικονομικά του Δήμου, με όλες τις υποχρεώσεις, που παραλάβαμε και συνεχίζουμε να κουβαλάμε. 

Το 2014 είναι η πρώτη χρονιά, που ο “Καλλικρατικός” Δήμος Χανίων παρουσιάζει ελλειμματική χρήση, κατά 657.000 €. Αυτό οφείλεται κυρίως στην κατάρρευση των ιδίων εσόδων του Δήμου κατά 26%, ήτοι κατά 5.244.000 €, που προκλήθηκε αποκλειστικά από την επιζήμια πολιτική, που άσκησε κατά τον τελευταίο χρόνο της θητείας της η προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία είχε επιλέξει να εξυπηρετεί τις πολιτικές της σκοπιμότητες, εις βάρος της ισονομίας των πολιτών και της ορθής διαχείρισης και της διαφάνειας των οικονομικών του Δήμου.  

Η δε διαφορά αυτή θα κατέληγε σε τραγωδία για τα οικονομικά του Δήμου, αν δεν αυξανόταν η κρατική επιχορήγηση κατά 3.150.000 € σε σχέση με το 2013 και αν δεν μειώνονταν τα έξοδα μισθοδοσίας, λόγω μείωσης προσωπικού, κατά 1.209.000 €. Τότε το έλλειμμα από την κακή διαχείριση θα υπερέβαινε τα 5 εκ. ευρώ.

Και μάλιστα  πρέπει να τονίσω ότι τους 4 τελευταίους μήνες του 2014, που αναλάβαμε εμείς, συγκρατήσαμε τα έξοδα και επιστρέψαμε στα σχέδια πόλης 550.000 € από τα 2.514.000 €, που η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε χρησιμοποιήσει για άλλους σκοπούς. Αυτή η βελτίωση των οικονομικών δεικτών του Δήμου μας μπορώ να σας βεβαιώσω ότι συνεχίστηκε από τη δική μας διοίκηση και  το 2015, παρά την πολύ δυσκολότερη οικονομική συγκυρία με τα «capital controls», αλλά περισσότερα στοιχεία θα δοθούν όταν ολοκληρωθεί η έκθεση των ορκωτών για τη χρήση του 2015. Επιβεβαιωθήκαμε πλήρως για την ακαταστασία του ταμείου του Δήμου και να θυμίσω ότι το καλοκαίρι του 2014 ψάχναμε εκείνα τα 2,5 εκ. των ανταποδοτικών τελών, που τρεις φορές είχαν αλλάξει θέση και που τελικώς τα βρήκαμε εμείς σε συνεργασία με τους ορκωτούς λογιστές και πληρώσαμε τα οφειλόμενα στους εργαζομένους της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.

Συνεχίζοντας ο κ. Βάμβουκας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι παρέλαβε πλήθος περιπτώσεων αβεβαίωτων εσόδων από κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας, ύψους 919.000 € μέχρι το 2012, ακαθάριστες κλήσεις πρώτου εξαμήνου 2013 και μη βεβαιωμένες κλήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, ύψους 594.000€ μέχρι το 2013. Οι κλήσεις αυτές βεβαιώθηκαν από την νυν δημοτική αρχή, όπως δήλωσε.

Σε πλήρη αταξία παραδόθηκαν και τα σχέδια της πόλης, τόνισε ο δήμαρχος Χανίων, ενώ αναφέρθηκε και σε σκανδαλώδεις απαλλοτριώσεις:

Τα σχέδια πόλης είναι μία βόμβα στα θεμέλια του Δήμου μας.  Μας τα παρέδωσαν σε πλήρη αταξία. Στέρησαν από το ταμείο των ανταποδοτικών 2,5 εκ. ευρώ, που αντί για έργα χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη άλλων υποχρεώσεων του Δήμου, ενώ δεν εμφανίζονται οι υποχρεώσεις του Δήμου για αποζημιώσεις σχεδίου πόλης, ύψους 6,7 εκ. ευρώ. Την ίδια στιγμή δεν έχουν ενημερώσει τους δημότες για τα οφειλόμενα, ύψους 4 εκ. ευρώ. Αυτό θα έχει δύο αρνητικές συνέπειες, διότι οι δημότες θα πληρώσουν προσαυξήσεις και ο Δήμος θα σύρεται στα δικαστήρια με κίνδυνο να πληρώσει μεγάλα ποσά. Απ΄ όλη αυτή την αταξία κινδυνεύει η υλοποίηση των σχεδίων πόλης, εκτός του ό,τι έχει ήδη στερήσει από τους δημότες τα έργα κοινής ωφέλειας: πάρκα, δρόμους, πλατείες, κ.λ.π.

Και δεν έφταναν όλα  αυτά, αλλά δόθηκαν αποζημιώσεις για να απαλλοτριώσουν σκανδαλωδώς οικόπεδα σε περιοχές του σχεδίου πόλης από όπου δεν είχαν εισπραχθεί οι εισφορές, αφήνοντας σε εκκρεμότητα άλλες αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων από περιοχές, που είχαν ήδη εισπραχθεί οι εισφορές.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απαλλοτρίωση οικοπέδου, αξίας 1,5 εκ. € προοριζόμενου για σχολείο στη μοναδική περιοχή  του Δήμου, που δεν το χρειάζεται.
  
Παραλάβαμε επίσης τη βόμβα των ανείσπρακτων ληξιπρόθεσμων οφειλών πολιτών,  ύψους 33.700.000 € και η Υπηρεσία καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την είσπραξή τους. Εκκρεμούν επιπλέον αγωγές, που ανέρχονται στα 5.786.000 € από αξιώσεις τρίτων προς τον Δήμο, κάτι που προκαλεί ανησυχία για το μέλλον.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι η μετά την απουσία της Δημοτικής Αστυνομίας οδήγησε σε δραματικά μειωμένα έσοδα από την κατάληψη δημοτικών χώρων και την ελεγχόμενη στάθμευση, η νυν δημοτική αρχή δημιούργησε τη νέα υπηρεσία ελέγχου κοινόχρηστων χώρων, καλύπτοντας αυτό το κενό, ενώ τα έσοδα σταδιακά επανέρχονται, όπως είπε.

Ν. Αλεξανδράκης: Στόχος μας είναι η πλήρης αποκατάσταση της τάξης και το νοικοκύρεμα των οικονομικών ενός Δήμου 

Στην τωρινή οικονομική κατάσταση του δήμου αναφέρθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νεκτάριος Αλεξανδράκης, ο οποίος έκανε λόγο για βελτίωση των οικονομικών:                                        

Από την πρώτη στιγμή, που αναλάβαμε, ασχοληθήκαμε με την αναδιοργάνωση της Οικονομικής Υπηρεσίας και τη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων του Δήμου. Η προσπάθειά μας επικεντρώθηκε στη βελτίωση της οικονομικής λειτουργίας του Δήμου και με τις ενέργειές μας μπορώ να πω ότι σε σημαντικό βαθμό προλάβαμε πολλές από τις παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών για το 2014, τις οποίες βλέπετε αριθμημένες  στην περίληψη της έκθεσης. 

Ήδη έχουμε πετύχει τη βεβαίωση εσόδων πολλών εκατομμυρίων ευρώ που εκκρεμούσαν, δημιουργήσαμε μια νέα υπηρεσία στα έσοδα, το Τμήμα Ελέγχου κοινόχρηστων χώρων, τακτοποιήσαμε την αταξία στα ανταποδοτικά τέλη και στα σχέδια πόλης. 

Στόχος μας είναι η πλήρης αποκατάσταση της τάξης και το νοικοκύρεμα των οικονομικών ενός Δήμου, που έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι βιώσιμος και να μην καταλήγει σε ζημιογόνες χρήσεις, όπως αυτή του 2014. Ως δημοτική αρχή αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες των στελεχών της Υπηρεσίας σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό από όλες τις απόψεις περιβάλλον, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψιν η υποστελέχωση της Διεύθυνσης Οικονομικών όπως και όλων των άλλων Διευθύνσεων του Δήμου και για αυτό οφείλουμε τις ευχαριστίες μας στους ανθρώπους των Υπηρεσιών.  

Τα θετικά αποτελέσματα, που προκύπτουν για το 2015 και θα πιστοποιηθούν μέσα στο έτος αποτελούν την επιβράβευση των προσπαθειών όλων. Δεν χωρά όμως καμία επανάπαυση, η προσπάθεια συνεχίζεται και είναι κρίσιμο να μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτή. Το οφείλουμε στους δημότες μας απέναντι στους οποίους δεσμευόμαστε για ισονομία στην αντιμετώπιση και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των πόρων, που καταβάλλουν. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook