Επετειακό ήταν το χθεσινό φύλλο για την ομογενειακή εφημερίδα “Απογευματινή” στην Κωνσταντινούπολη (ιδρύθηκε το 1925) και από το σημείο που τέθηκε ακόμη και θέμα κλεισίματος της εφημερίδας, με τελευταίο φύλλο το σημερινό, η εικόνα άρχισε να αλλάζει, με την εκστρατεία που έχουν ξεκινήσει τούρκοι πολίτες για τη διάσωσή της.

“Αγαπητοί φίλοι που γίνατε συνδρομητές δίχως να ξέρετε ελληνικά…”: Αυτός είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου κύριου άρθρου της εφημερίδας σήμερα. Γραμμένο, για πρώτη φορά στην ιστορία της “Απογευματινής” στην τουρκική γλώσσα, ευχαριστεί τους πολίτες για τη στήριξή τους.

“Προσθέσατε τις φωνές σας στην ιαχή μας. Αυτοί που δεν άκουσαν την αδύναμη φωνή μας, οπωσδήποτε θα δώσουν βάση στην ισχυρή φωνή σας”. Αυτό γράφει η εφημερίδα απευθυνόμενη στους τούρκους πολίτες που γράφτηκαν συνδρομητές στην “Απογευματινή”, δίχως να γνωρίζουν ελληνικά. Απλά για συμπαράσταση.

Έτσι τα 87α “γενέθλια” της εφημερίδας εξελίχθηκαν σε ελπίδα.

Στις 6 Ιουνίου, ο εφημερίδα είχε γράψει ότι οι οικονομικές δυσχέρειες μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα, το επετειακό φύλο της 12ης Ιουλίου, να είναι και το τελευταίο. Έκτοτε, ξεκίνησε από διάφορα σημεία εκστρατεία, προς διάσωση της “Απογευματινής”. Τούρκοι καθηγητές πανεπιστημίων, φοιτητές και απλοί πολίτες δηλώνουν τη στήριξή τους. Το αποτέλεσμα είναι η εφημερίδα να έχει εξασφαλίσει χρήματα για τη συνέχιση της έκδοσης, τουλάχιστο για αρκετούς μήνες.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ριζικά. Στόχος του Μιχάλη Βασιλειάδη, εκδότη της “Απογευματινής”, είναι να ξεπεραστούν τα εμπόδια έτσι ώστε η εφημερίδα, καθώς και οι υπόλοιπες μειονοτικές, να μπορούν να δημοσιεύουν αγγελίες που παραχωρεί η κρατική διεύθυνση αγγελιών. Η διεύθυνση προς το παρόν αρνείται, προβάλλοντας ως επιχείρημα το μικρό τιράζ της “Απογευματινής”. Η διεύθυνση της εφημερίδας δηλώνει ότι διανέμονται περίπου 600 αντίτυπα.

Τούρκοι αρθρογράφοι, όπως ο Χιντζάλ Ουλούτς της εφημερίδας “Σαμπάχ”, έγραφε πριν από μερικές μέρες ότι η αρμόδια διεύθυνση “μπορεί να βρει μια φόρμουλα στο θέμα”.

Το όλο θέμα προβάλλεται ευρέως στα τουρκικά ΜΜΕ. Σήμερα το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk είχε στις ένδεκα το πρωί ζωντανή σύνδεση με τα γραφεία της εφημερίδας στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης, για τα “γενέθλια” της Απογευματινής.

Τα γραφεία της “Απογευματινής” δέχονται συνεχώς τηλεφωνήματα και αιτήματα συνδρομής, αλλά και πολλούς δημοσιογράφους από τον τουρκικό και διεθνή τύπο οι οποίοι προσπαθούν να καλύψουν την εκστρατεία ώστε να “Μην κλείσει η Απογευματινή”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook