«Με στενοχωρεί αυτή η σημερινή θλιβερή εικόνα της Ελλάδας. Ξέρω καλά πως στην πραγματικότητα είναι μια χώρα διαφορετική. Την αγαπώ πάρα πολύ, γι’ αυτό και έφερα εδώ και φέτος την οικογένειά μου, ακριβώς για να μάθουν τα δύο μικρά παιδιά μου για τον πολιτισμό της, τη γλώσσα και τη φιλοξενία της…».

Περνά και το φετινό καλοκαίρι τις διακοπές του στην πατρίδα των γονέων του, την Ελλάδα. Γεννημένος στη Μελβούρνη από Ελληνες που ξενιτεύτηκαν το 1956 στην Αυστραλία, ο 45χρονος δικηγόρος Βασίλης Παπαστεργιάδης έζησε πρόσφατα από κοντά την εκρηκτική ατμόσφαιρα στο Σύνταγμα. «Είδα επιτόπου τα τελευταία σοβαρά επεισόδια, δάκρυσα και εγώ από τα δακρυγόνα.

Στενοχωρήθηκα, γιατί σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που ξεχωρίζει για τη Δημοκρατία της – για τη δυνατότητα που δίνει σε όλους τους πολίτες της να λένε την άποψή τους – ένα μικρό ποσοστό ατόμων ενεπλάκησαν σε φασαρίες, χάλασαν έτσι την ουσία, τα αιτήματα της πλειοψηφίας…», λέει στα «ΝΕΑ» με την ιδιότητα και του προέδρου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας.

«Στην Αυστραλία βλέπουμε δυστυχώς τη χειρότερη όψη της Ελλάδας. Τα κανάλια και οι εφημερίδες προβάλλουν μόνο στιγμιότυπα των ταραχών: κουκουλοφόρους με μολότοφ, αστυνομικούς να τους κυνηγούν, ανθρώπους να τρέχουν να σωθούν, γυναίκες να κλαίνε. Δεν ξέρω εάν άλλη χώρα παρουσιάζεται κατ’ αυτόν τον άσχημο τρόπο. Εμάς, ωστόσο, που παραμένουμε περήφανοι ως Ελληνες, μας πληγώνει πολύ όλο αυτό. Ειδικά από τη στιγμή που ως λαός έχουμε τέτοιον σπουδαίο πολιτισμό, τόσο μεγάλη μεταναστευτική ιστορία στην Αυστραλία, τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που σπουδάζουν σε αυστραλιανά πανεπιστήμια…», εξηγεί.

Η ελληνική οικονομική κρίση τον αγγίζει και προσωπικά, λέει ο κ. Παπαστεργιάδης, που εργάζεται ως διευθυντής σε μεγάλη νομική εταιρεία. «Ήδη τα ξαδέλφια μου, που γεννήθηκαν στην Αυστραλία αλλά εγκαταστάθηκαν από παιδιά στην Ελλάδα, θέλουν και πάλι να γυρίσουν πίσω. Και δεν είναι οι μόνοι: νέοι και νέες, σπουδαγμένα παιδιά, με μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, μας παίρνουν συνεχώς τηλέφωνο ή μας στέλνουν e-mails και ζητούν τη βοήθειά μας για να βρουν δουλειά, η απελπισία τους είναι έκδηλη. Μόνο το τελευταίο εξάμηνο, δεχτήκαμε ως κοινότητα 2.000 αιτήματα από Έλληνες που ενδιαφέρονται για μόνιμη εγκατάστασή τους στην Αυστραλία. Στην πραγματικότητα, η ζήτηση είναι ακόμα μεγαλύτερη αν συνυπολογίσουμε τις αντίστοιχες κρούσεις προς την ελληνική πρεσβεία και τις άλλες μεγάλες αυστραλιανές πόλεις…», υποστηρίζει.

Μπροστά στο γενικευμένο αυτό ελληνικό ενδιαφέρον μετανάστευσης, οι ομογενείς της Αυστραλίας δηλώνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν. «Η ελληνική παροικία της Μελβούρνης στηρίζει τους Έλληνες, έχει γι’ αυτούς ανοιχτά χέρια! Θέλουμε να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας να τα βγάλουν πέρα. Θέσεις εργασίας υπάρχουν, ειδικά για μηχανικούς, αρχιτέκτονες ή και εργάτες σε ορυχεία. Η χώρα αυτή μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες, τουλάχιστον για τα επόμενα δυο-τρία χρόνια. Γι’ αυτό και πιέζουμε την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να απορροφήσει όσους ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν, να απλουστεύσει τη διαδικασία. Επιπλέον, ζητήσαμε να στελεχωθεί και με περισσότερο προσωπικό η αυστραλιανή πρεσβεία στην Αθήνα, να μεταφραστεί και στα ελληνικά η ιστοσελίδα της. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε…», σημειώνει ο κ. Παπαστεργιάδης.

Αν ήταν και ανοιχτοχέρηδες… θα βοηθούσαν στην αποπληρωμή του εθνικού χρέους

Τον περασμένο Μάρτιο η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» έβαζε ιδέες για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας. Σε κεντρικό θέμα της υπό τον τίτλο «Η Αθήνα αναζητά πλούσια μέλη του απόδημου ελληνισμού και θέληση να φέρουν δώρα», ούτε λίγο ούτε πολύ, η συντάκτρια συνέτασσε ολόκληρη λίστα με επιφανείς Ελληνες ή ελληνικής καταγωγής κροίσους του εξωτερικού που, εφόσον αποδεικνύονταν… ανοιχτοχέρηδες, θα μπορούσαν – θεωρητικώς – να αποτελέσουν ένα από τα «αντίδοτα» για τη συρρίκνωση του ελληνικού χρέους.

Η αμερικανίδα ηθοποιός Τζένιφερ Ανιστον (περιουσία 160 εκατ. δολάρια), ο ποπ σταρ Τζορτζ Μάικλ (55 εκατ. ευρώ), ο συνιδρυτής του κολοσσιαίου ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου Βlackstone Πίτερ Πίτερσον (Πετρόπουλος, 2 δισ. δολάρια), το αφεντικό της πανίσχυρης επενδυτικής τράπεζας JΡ Μorgan Τζέιμι Ντιμόν (260 εκατ. δολάρια), ο παλιός τενίστας Πιτ Σάμπρας (60 εκατ. δολάρια), ο Αλκι Δαυΐδ ιδιοκτήτης κινηματογραφικής εταιρείας (1,3 δισ. ευρώ), ο ιδρυτής της ΕasyJet Στέλιος Χατζηιωάννου (620 εκατ. ευρώ) και ο γιος του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου, Φίλιππος (830 εκατ. ευρώ) θα μπορούσαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να χρηματοδοτήσουν το ελληνικό ταμείο, στο πλαίσιο της καμπάνιας που υλοποιεί με το άνοιγμα λογαριασμού για την αποπληρωμή του εθνικού χρέους ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, υπό το σύνθημα «Αγαπάω την Ελλάδα, υποστηρίζω την Ελλάδα!». Και η ίδια η βρετανική εφημερίδα, ωστόσο, εξέφραζε τις αμφιβολίες της κατά πόσο τελικά όλοι αυτοί οι διακεκριμένοι απόδημοι θα έμπαιναν στη διαδικασία να τείνουν χείρα βοηθείας προς την Ελλάδα…

Στις ΗΠΑ διαφημίζουν τις διακοπές στην Ελλάδα

Εκπρόσωποι της ομογένειας στην Αμερική κινούνται σε πιο ρεαλιστική βάση. Δραστηριοποιούνται ώστε να μη χαθεί ελέω κρίσης το πάγιο θερινό στοίχημα – η παράδοση της Ελλάδας στην εισροή χιλιάδων τουριστών.

«Είμαστε Έλληνες και πονάμε την Ελλάδα! Πονάμε, γιατί είστε τα αδέλφια μας και δεν θέλουμε να σας βλέπουμε να υποφέρετε.

Αλλά δεν είναι καθόλου ευχάριστα όσα γράφονται κι ακούγονται στον τοπικό Τύπο και στις τηλεοράσεις, με αφορμή την ελληνική οικονομία. Εμείς, πάντως, συνεχίζουμε να τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα παραμένει η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο! Γι’ αυτό και λέμε, άλλωστε, πως ακόμα και τώρα αξίζει οι τουρίστες να την επισκεφτούν. Ακριβώς για να βοηθήσουμε και εμείς τη μητέρα Ελλάδα, βάλαμε, ως Ομοσπονδία, σαν θέμα της μεγάλης εθνικής μας παρέλασης, στις 27 Μαρτίου, το “Επισκεφθείτε την Ελλάδα!”. Το σίγουρο είναι πως, όπως και στο παρελθόν, η ομογένεια θα κάνει και φέτος εκεί τις διακοπές της…», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Ηλίας Τσεκερίδης από την Κοζάνη, κάτοικος ΗΠΑ από το 1963, όταν κι έπιασε δουλειά σε αυτοκινητοβιομηχανία. Δουλειές, πάντως, στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ούτε στην Αμερική, λέει.

Τα Νέα