Με ερώτηση του προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά την προστασία των καλλιεργειών με τη λήψη μέτρων για τη καταπολέμηση της “Tuta Absoluta”.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Πληθαίνουν ξανά οι καταγγελίες των αγροτών για επιδρομή της πεταλούδας “Τuta Absoluta” στα μποστάνια, στις υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες τους.

Όπως αναφέρουν  παραγωγοί στα τοπικά ΜΜΕ, οι ντομάτες και φέτος έχουν δεχτεί την επίθεση της φονικής πεταλούδας, κυρίως στις υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Σε περιοχές, όπως η Μεσαρά, η “Tuta Absoluta” έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά ενώ η αντιμετώπιση της είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η αντιμετώπιση  της «tuta»  μπορεί να στοιχίζει έως και 1000 Ευρώ το στρέμμα, ανάλογα με τις προσβολές, όταν το κόστος παραγωγής και οι υποχρεώσεις των αγροτών αυξάνουν συνεχώς.

επειδή μια πιθανή νέα εξάπλωση της φονικής πεταλούδας θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για τους αγρότες και ειδικά για τους καλλιεργητές κηπευτικών, οι οποίοι αδυνατούν ήδη να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις

Ερωτάστε κ. Υπουργέ

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της  “Τuta Absoluta” πριν από την εξάπλωση της σε ολόκληρη την Κρήτη  ; 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook