Δείτε νεότερη ενημερωση

Συνεχίστηκε όλη τη νύχτα το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στο δάσος στην περιοχή Σελούδα, κοντά στον Αγιο Παύλο στα Σφακιά, σε μικρή απόσταση από την Αγία Ρουμέλη. Πρόκειται για περιοχή με πυκνή βλάστηση και ένα από τα πιο όμορφα πευκοδάση στην Δυτική Κρήτη, στο οποίο όμως, δεν υπάρχει καμία πρόσβαση από τον δρόμο. Το γεγονός αυτό κάνει εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων να κατασβήσουν την πυρκαγιά που συνεχίζει ανεμπόδιστη τη διαδρομή της, ενώ σήμερα δεν αποκλείεται να ζητηθεί η συνδρομή πυροσβεστικού ελικοπτέρου από Αθήνα.

Η φωτιά που ξεκίνησε λίγο πριν τις 16.00 (φωτο), επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων εντάσεως 6-7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή και έχει κατεύθυνση προς τα βόρεια. Στο σημείο έχουν φτάσει πυροσβεστικές δυνάμεις από τα Χανιά και τις Βρύσσες καθώς και από την 3η ΕΜΑΚ Ηρακλείου, στο χωριό Αη Γιάννη έχουν μεταβεί τρια υδροφόρα οχήματα, ενώ στο σημείο αναμένεται το ανακριτικό της πυροσβεστικής καθώς και ο ίδιος ο Περιφερειακός Δ/της Κρήτης στο Πυροσβεστικό Σώμα, Γιάννης Μαραγκάκης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν περαιτέρω το βράδυ, με αποτέλεσμα στην περιοχή να βρίσκονται 9 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 11 άτομα πεζοπόρο. Ωστόσο, η κατάσβεση της φωτιάς είναι αδύνατη καθώς δεν υπάρχει καμία πρόσβαση στο σημείο. Οι δυνάμεις παρόλα αυτά θα παραμείνουν στο σημείο όλη τη νύχτα.

Η φωτιά βρίσκεται σχεδόν 700 μέτρα μακριά από το σημείο που σταματάει ο δρόμος κοντά στο χωριό Αη Γιάννη Σφακίων.

Η περιοχή που βλέπετε κυκλωμένη στη φωτογραφία δείχνει το σημείο που τελειώνει ο δρόμος, ενώ δεξιά είναι τα σημεία που βρίσκονται οι εστίες.

Κάτοικοι της περιοχής ενημέρωσαν το Flashnews.gr ότι η φωτιά δεν έχει μεγάλη ένταση και καίει χαμηλά τους θάμνους και τις πευκοβελόνες, χωρίς να έχει επεκταθεί στα πεύκα, αν και σε κάποια σημεία είναι πιο έντονη.

Η Πυροσβεστική συγκεντρώνει πεζοπόρα τμήματα από όλο το νησί, προκειμένου να μεταβούν στο σημείο να συμμετέχουν στην κατάσβεση, καθότι η πρόσβαση από τον δρόμο είναι αδύνατη.

Στην περιοχή πνέουν δυτικοί άνεμοι εντάσεων 6-7 μποφόρ που ευνοούν την επέκταση της φωτιάς.

Σοβαρές ενδείξεις για εμπρησμό

Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που πήραμε από τον κ. Becker, ο οποίος είναι Γερμανός περιπατητής στην περιοχή, προκύπτει ότι η φωτιά που ξεκίνησε περίπου στις 4 το απόγευμα είχε 4 ή 5 εστίες που εκδηλώθηκαν διαδοχικά η μία μετά την άλλη. 

Μάλιστα οι εστίες όπως θα δείτε παρακάτω είναι κατά μήκος του μονοπατιού Ε4. Αν πρόκειται για εμπρησμό, είναι πιθανό ο δράστης να έβαζε την φωτιά καθώς κινείτο στο μονοπάτι από την Σελούδα με κατεύθυνση προς τα δυτικά.

 

«Αν υπήρχε δρόμος θα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα σήμερα»

Αυτό μας ανέφερε κάποιος κάτοικος της περιοχής, αφού είναι γνωστό το αίτημα της Αγίας Ρουμέλης για την δημιουργία αγροτικού δρόμου, ώστε να μπορεί να προσεγγίσει όχημα για να ανταποκριθεί σε μία κατάσταση ανάγκης όπως σε κάποιο έκτακτο περιστατικό υγείας ή φωτιάς, αλλά και για να μπορούν οι κάτοικοι να έχουν πρόσβαση στο χωριό, ειδικά της ημέρες του χειμώνα που η πρόσβαση από την θάλασσα είναι αδύνατη. 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook