Πρώτη ενημέρωση: 9:46

Με την βοήθεια των καιρικών συνθηκών, καθώς μετά το μεσημέρι ξεκίνησε ένα ψιλόβροχο, οι ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης έθεσαν υπο έλεγχο την φωτιά στο πευκοδάσος στην περιοχή του Αγίου Παύλου πάνω από τα Σφακιά, στην τοποθεσία Σελούδα, πριν την Αγία Ρουμέλη. 

Στις προσπάθειες των 35 πυροσβεστών του πεζοπόρου τμήματος και των πέντε αξιωματικών της Πυροσβεστικής με επικεφαλής τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Κρήτης Γιάννη Μαραγκάκη, συνέδραμε καίρια και το πυροσβεστικό ελικόπτερο “Φλόγα 9” το οποίο μέσα σε δύο ώρες έκανε δέκα ρίψεις νερού σε σημεία όπου υπήρχαν μικροεστίες της φωτιάς.

Το πυροσβεστικό ελικόπτερο αναχώρησε για να επιστρέψει στην βάση του στην Ελευσίνα.

“Οι ρίψεις νερού ήταν αποτελεσματικές” είπε στο Flashnews.gr ο κ.Μαραγκάκης, διευκρινίζοντας όμως πως οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα μείνουν σε επιφυλακή καθώς εξακολουθεί να καίγεται στο έδαφος το υπόστρωμα απο πευκοβελόνες και άλλη βλάστηση.

 

Στην περιοχή από όπου πέρασε η φωτιά “καπνίζει” ακόμα καθώς σιγοκαίγεται ο χούμος, δηλαδή φύλλα, υπολείμματα κλαδιών, ριζών και ζωικών οργανισμών.

Νωρίτερα το πρωί, στο μονοπάτι Ε4 κατέβηκαν πυροσβέστες με αντλίες πλάτης και εξοπλισμό προκειμένου να σβήσουν τις εστίες των χούμων. Μαζί τους κατεβαίνει και ο Περιφερειακός Διοικητής Κρήτης του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Μαραγκάκης.

Όπως δήλωσε ο κ. Μαραγκάκης στο Flashnews.gr:

Πάνω από τον Άγιο Παύλο υπάρχουν 4 εστίες στις οποίες βλέπουμε καπνούς καθώς καίγεται ο χούμος κάτω. Αν και δεν μπορούμε να δούμε καλά γιατί εναλλάσσονται χαράδρες, ενεργό μέτωπο δεν φαίνεται να υπάρχει.  

Στο ανατολικό μέτωπο κατεβαίνουμε τώρα μια ομάδα 8 ατόμων της ΕΜΑΚ με αντλίες πλάτης, αντλητικά, επινώτιους και με σκαπάνες, να μπούμε μέσα στο δάσος να βρούμε τον χούμο που σιγοκαίει και βγάζει τον καπνό.

Στο δυτικό μέτωπο έχει πάει πεζοπόρο τμήμα των Χανίων. Δεν απειλείται τίποτα καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για μια περιοχή με δασική βλάστηση, παρθένα καθώς δεν υπάρχει δρόμος που να οδηγεί σε αυτήν, κάτι που δυσχέρανε και το έργο της κατάσβεσης καθώς δεν είχαν τρόπο χθες βράδυ οι δυνάμεις πυρόσβεσης να πλησιασούν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις φωτογραφίες που δημοσίευσε χθες το flashnews.gr, φαίνεται καθαρά ότι υπήρξαν πολλές εστίες σε μακρινή απόσταση μεταξύ τους, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι μπορεί να πρόκειται και για εμπρησμό. Αυτό όμως, είναι κάτι που θα το εξετάσει το ανακριτικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook