Ανακοίνωση στήριξης των 12 διωκόμενων φοιτητών στο Φυσικό του Πανεπιστημίου Κρήτης εξέδωσε η Λαϊκή Ενότητα Ηρακλείου.

Στην ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρεται:

“Το Ν.Π.Σ. της Λαϊκής Ενότητας δηλώνει τη στήριξη του στους 12 φοιτητές του Φυσικού που διώκονται δικάζονται στις 10.3.2016 στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου επειδή υπάκουσαν στην απόφαση του συλλόγου και απαίτησαν από τους καθηγητές να τους δώσουν μια ενδιάμεση εξεταστική περίοδο, όπως είχε γίνει σε όλες τις άλλες σχολές και τα πανεπιστήμια της χώρας, για να αναπληρώσουν την εξεταστική που έχασαν στις κινητοποιήσεις που έγιναν το 2011 σε όλη τη χώρα και από όλους τους φοιτητικούς συλλόγους κατά του νόμου Διαμαντοπούλου.

Πριν την ποινική δίωξη είχε προηγηθεί η επιβολή στους ίδιους φοιτητές της πειθαρχικής ποινής της στέρησης εγγραφής σε οποιοδήποτε μάθημα για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2013 – 2014, ποινή την οποία οι φοιτητές εξέτισαν, έχασαν ένα εξάμηνο, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το χρόνο σπουδών τους, και ακυρώθηκαν τα μαθήματα που είχαν περάσει στο εξάμηνο αυτό.

Παράλληλα και κατόπιν έντονης επιμονής ενός από τους καθηγητές κινήθηκε και ποινική διαδικασία κατά των φοιτητών, η οποία ολοκληρώθηκε με την παραπομπή τους σε δίκη με τρεις βαρύτατες κατηγορίες, που μπορεί να επισύρουν ποινή έως και 2 ετών για τον καθένα τους, για αδικήματα τα οποία θα προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην επαγγελματική και επιστημονική τους εξέλιξη. Μάρτυρες κατηγορίας είναι οι ίδιοι οι καθηγητές τους.

Είναι η πρώτη φορά μετά τη δικτατορία που φοιτητές διώκονται και τιμωρούνται πειθαρχικά και ποινικά για την αγωνιστική και συνδικαλιστική τους δράση. Το Τμήμα του Φυσικού του Πανεπιστημίου Κρήτης διεκδικεί το θλιβερό προνόμιο να είναι το μόνο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας το οποίο, αφού τάχθηκε υπέρ του νόμου Διαμαντοπούλου, αρνήθηκε να δώσει ενδιάμεση εξεταστική περίοδο στους φοιτητές που είχαν διεκδικήσει την ανατροπή του νόμου,  κάλεσε την αστυνομία να παρέμβει στο Πανεπιστήμιο, προσπάθεια που αποτράπηκε από τον τότε Πρύτανη, τους τιμώρησε πειθαρχικά περιορίζοντάς τους ακόμη περισσότερο το χρόνο σπουδών,  δυσχεραίνει από τότε και με κάθε δυνατό τρόπο τις σπουδές τους, και τους οδηγεί σε βαρύτατες ποινικές καταδίκες, επιδιώκοντας μέσα από όλα αυτά την πλήρη καταστολή του φοιτητικού κινήματος, μια λογική που υπάρχει διαχρονικά στο εν λόγω τμήμα. Πρόκειται για την μοναδική περίπτωση ποινική στοχοποίησης καθηγητών σε φοιτητές για τη συνδικαλιστική τους δράση, μεταπολιτευτικά.

Το Πανεπιστήμιο υπήρξε πάντοτε, ακόμη και στο Μεσαίωνα, χώρος ελεύθερης, αδέσμευτης και ακηδεμόνευτης επιστημονικής, κοινωνικής και πολιτικής έκφρασης, και ως τέτοιο έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόοδο σε παγκόσμια κλίμακα. Η προσπάθεια τρομοκράτησης της νέας γενιάς που αγωνίζεται για το ελεύθερο δωρεάν πανεπιστήμιο και για τη διεκδίκηση του μέλλοντος και των ονείρων της, και αλλοίωσης του χαρακτήρα του Πανεπιστημίου  δε θα περάσει!

Σε μία χώρα που βασιλεύει η ανεργία, η εκμετάλλευση και η μετανάστευση της νέας γενιάς, και σε μια Παιδεία της οποίας περικόπτονται τα κονδύλια και η ελευθερία της, η στοχοποίηση των αγώνων της νέας γενιάς δε θα περάσει αναπάντητη.

Το Νομαρχιακό Πολιτικό Συμβούλιο Ηρακλείου της Λαϊκής Ενότητας στηρίζει τους αγώνες των φοιτητών και ζητά την πλήρη αθώωση τους.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook