Στα μικρά παιδιά, ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια "υπερπληθωρισμού αιτημάτων" και "αποποίησης ευθυνών" είναι η περίφημη "κολοκυθιά".

Όταν όμως σε αυτό το "παιχνίδι" επιδίδονται δημόσιοι φορείς ελέγχου και υπουργεία και αφορά το θάνατο ενός παιδιού μόλις στα 4 χρόνια του, μετά από μια επέμβαση ρουτίνας για αφαίρεση σε κρεατάκια, όπως τη Μελίνα Παρασκάκη, τότε τα πράγματα εξελίσσονται σε φαρσοκωμωδία.

Τρανή απόδειξη ότι ο "λαβύρινθος" της αργόσυρτης γραφειοκρατίας δεν έχει έξοδο και απαντήσεις (ελπίζουμε προς το παρόν), ούτε για το θάνατο μέσα σε δημόσιο νοσοκομείο ενός μικρού παιδιού πριν από δύο μήνες.

Χθες, δύο μήνες μετά την απίστευτη κατάληξη για τη Μελίνα, μάθαμε ότι μια από τις πτυχές της υπόθεσης, που αφορά την αναισθησιολόγο της εγχείρησης και το φάκελό της για τις περιπτώσεις κλοπής ψυχοτρόπων ουσιών πέρυσι το Μάιο από ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο, από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας, μετά από παλινωδίες μηνών, αντί για συνεδρίαση και έκδοση απόφασης, έχει επιστραφεί στο Δ.Σ. του ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου, ώστε να συνταχθεί πλήρως και επακριβώς το σχετικό κατηγορητήριο και μετά να επιστραφεί και πάλι στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο για τα περαιτέρω!

Σήμερα για το κεντρικό θέμα της υπόθεσης (ο θάνατος της Μελίνας, τα ιατροδικαστικά ευρήματα, τα αίτια και η ΕΔΕ) και με μία απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, και παρότι στην υπόθεση υπάρχει και δικαστική εξέλιξη μετά τη νομική προσφυγή της οικογένειας, μαθαίνουμε πως το ένα υπουργείο παραπέμπει στο άλλο και όλοι μαζί στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, παρότι τα ιστολογικά δείγματα της άτυχης Μελίνας απεστάλησαν στην Αθήνα, στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικών και Τοξικολογικών Επιστημών Ιατρικής Σχολής Αθηνών στου Γουδή, ενώ τα τοξικολογικά στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Ηρακλείου.

Η ερώτηση

Στις αρχές Φεβρουαρίου, τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης/ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, οι κύριοι Βασίλης Κεγκέρογλου, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και Εύη Χριστοφιλοπούλου, σε ερώτησή τους προς τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας ζητούν να πληροφορηθούν δύο βασικές ενότητες:

1) «Επειδή έχουν αποσταλεί με ευθύνη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του ΠΑΓΝΗ (δείγματα οργάνων) για τις ιστολογικές εξετάσεις και επειδή δεν έχει ακόμη προχωρήσει η ΕΔΕ για το συγκεκριμένο περιστατικό

2) Επειδή δεν έχει προχωρήσει ούτε η εξέταση από τα πειθαρχικά όργανα για την αναισθησιολόγο που εμπλέκεται στο συγκεκριμένο περιστατικό και σε άλλα που προηγήθηκαν και για τα οποία έχουν διενεργηθεί ΕΔΕ και επειδή το κεντρικό πειθαρχικό του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, επέστρεψε το φάκελο στην 7η Υ.ΠΕ. επικαλούμενο έλλειψη στοιχείων για να προχωρήσει στις προβλεπόμενες διαδικασίες και επειδή πρέπει να διασφαλιστεί μία δίκαιη και αντικειμενική κρίση και αδιάβλητες αποφάσεις για όλους τους εμπλεκόμενους, τι συμβαίνει;».

Μάλιστα για την υπόθεση της Μελίνας Παρασκάκη, οι τρεις βουλευτές μεταξύ άλλων ζητούν από τα τρία υπουργεία έγγραφη ενημέρωση για το αν:

1. Έχει ενημερωθεί η οικογένεια (ή οι τεχνικοί και νομικοί της σύμβουλοι) και η Ιατροδικαστική Υπηρεσία για τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων; Και αν όχι σε ποιο στάδιο θα ενημερωθεί;

2. Πότε θα προχωρήσει η ΕΔΕ;

3. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ιστολογικών εξετάσεων θα τεθούν υπόψη του ορισθέντος να διενεργήσει την ΕΔΕ;

Η αποκαλυπτική απάντηση

Αν και η ερώτηση απευθύνεται σε τρία υπουργεία (Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας), εντούτοις από αυτά απάντηση δίνει μόνο το υπουργείο Δικαιοσύνης, και μάλιστα εγγράφως, στα μέσα Φεβρουαρίου, πρωτοκολλημένη και κοινοποιήσιμη μόλις πριν λίγες μέρες. Αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης, από το πλήθος των ερωτημάτων των τριών βουλευτών για την υπόθεση, επιλέγει να απαντήσει μόνο στην ιατροδικαστική διερεύνηση του θανάτου της Μελίνας και αυτό για να δηλώσει... αναρμόδιο για την ιατροδικαστική εποπτεία της υπόθεσης, παραπέμποντας στα δύο άλλα υπουργεία, Υγείας και Παιδείας, τα οποία για την ώρα τηρούν "σιγή ασυρμάτου" (!). Έτσι και σε επίπεδο υπουργείων, και παρότι όλοι δήλωναν εξαρχής "ευαίσθητοι" και υποχρεωμένοι λόγω του θανάτου ενός μικρού παιδιού να δουν την περίπτωση κατά προτεραιότητα, η "μακάβρια κολοκυθιά" γύρω από το θάνατο της Μελίνας συνεχίζεται. Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής υπουργός, Δημήτριος Παπαγγελόπουλος, που ανέλαβε να απαντήσει στους τρεις βουλευτές, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Σε απάντηση της υπ' αριθμ. 2808/193/01-02-2016 ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων, που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι βουλευτές κ.κ. Β. Κεγκέρογλου, Θ. Παπαθεοδώρου και Ε. Χριστοφιλοπούλου, με θέμα "Να δοθούν επιτέλους απαντήσεις" και σε ό,τι αφορά την ιατροδικαστική διερεύνηση του θανάτου της μικρής Μελίνας, μετά από επέμβαση που πραγματοποιήθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου και τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι ο μοναδικός φορέας άσκησης του ιατροδικαστικού έργου στην Ελλάδα. Οι φορείς που ασκούν ιατροδικαστικό έργο είναι:

α) Το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τις υπηρεσίες του (Κεντρική, Περιφερειακές, Τοπικές).

β) Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με τα εργαστήρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ιατρικές Σχολές Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Ηρακλείου) και

γ) Το υπουργείο Υγείας, με τα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ, που διαθέτουν κατάλληλη υποδομή και ειδίκευση.

Οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες διενεργούν ιατροδικαστικές πράξεις, ύστερα από παραγγελία των εισαγγελικών και ανακριτικών Αρχών και των ανακριτικών υπαλλήλων, οι οποίοι ενεργούν ύστερα από εισαγγελική παραγγελία, καθώς και των ποινικών δικαστηρίων που λειτουργούν στην περιφέρεια του ομώνυμου ή των ομώνυμων Εφετείων.

Η οργάνωση και λειτουργία των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών του υπουργείου μας καθορίστηκε με το Νόμο 3772/2009 (ΦΕΚ 112/Α'), στο άρθρο 2, παρ. 1 του οποίου ορίζεται ότι η κατά τόπο αρμοδιότητα των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών αρμοδιότητάς μας συμπίπτει προς εκείνη του ομώνυμου ή των ομώνυμων προς αυτές Εφετείων. Βάσει αυτού του πλαισίου λειτουργεί στο Ηράκλειο Κρήτης (έδρα Εφετείου Κρήτης) η Τοπική Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο, η οποία με το υπ' αριθμ. 80/20165/05-02-2016 έγγραφό της μας ενημέρωσε ότι "της ιατροδικαστικής διερεύνησης του θανάτου της μικρής Μελίνας έχει επιληφθεί το Εργαστήριο Ιατροδικαστικών Επιστημών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου", και κατά συνέπεια απαντήσεις στα οιαδήποτε ερωτήματα έχουν τεθεί μπορούν να δοθούν από το ως άνω εργαστήριο και όχι από την Υπηρεσία μας.

Κατόπιν των ανωτέρω, σας γνωρίζουμε ότι αρμόδια να σας ενημερώσουν επί των ερωτημάτων που τίθενται είναι αφενός το συνερωτώμενο υπουργείο Υγείας και αφετέρου το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (εποπτεύουσα Αρχή του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Ηρακλείου Κρήτης), στο οποίο διαβιβάζουμε φωτοαντίγραφο της ως άνω ερώτησης.

Αναρμόδιος δηλώνει ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης

Είναι απορίας άξιο, πάντως, πώς το υπουργείο Δικαιοσύνης, δηλώνοντας αναρμόδιο της υπόθεσης, απλά διαβιβάζει το θέμα στα άλλα συναρμόδια υπουργεία για να απαντήσουν. Από τη στιγμή που η οικογένεια της Μελίνας έχει στραφεί και δικαστικά κατά πάντων και μάλιστα από τη στιγμή που ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης είναι γνωστός και για τις ευαισθησίες του και για την άτεγκτη γραμμή του σε θέματα διαφάνειας, θα περίμενε κανείς να δώσει έναν επείγοντα χαρακτήρα σε αυτή τη "διαβίβαση" στα συναρμόδια υπουργεία. Τα οποία προφανώς, με τη σειρά τους, θα κινηθούν στους ρυθμούς που μέχρι σήμερα εδώ και δύο μήνες κρατούν, την ώρα που η οικογένεια αλλά και η κοινή γνώμη το μόνο που ζήτησαν επιτακτικά από την αρχή ήταν άμεσα απαντήσεις για το τι και ποιοι ευθύνονται, αν ευθύνονται για το γεγονός ότι ένα μικρό παιδί χάθηκε έτσι απλά και ξερά μετά από μία επέμβαση ρουτίνας.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο για τις ιατροδικαστικές απαντήσεις είναι αυτό της Παιδείας (!), όπου υπάγεται το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής, για μια υπόθεση που διαδραματίστηκε ως επέμβαση στο Βενιζέλειο και ως προσπάθεια τελικής ανάταξης στο ΠΑΓΝΗ, όπου και η μικρή Μελίνα κατέληξε. Ελπίζουμε έτσι η "μακάβρια κολοκυθιά" χωρίς επίσημες απαντήσεις να μη συνεχιστεί περαιτέρω και τελικά όλοι μαζί να συγκινηθούν ουσία και όχι τύποις για μια υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο, αλλά εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητη. Διαφορετικά, σε όσους τόσο καιρό "θεοποίησαν" την ανάγκη ύπαρξης ΕΔΕ, θα γυρίσει αντίστροφα με τη γνωστή λαϊκή ρήση: «Αν θες να θαφτεί ένα θέμα, τότε κάνε και μία και δύο ΕΔΕ...».

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σαχίνης/ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ