Ιδιαίτερα απαισιόδοξα στοιχεία είναι αυτά για την ανεργία που παρουσίασε ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, με τους αριθμούς να είναι πιο υψηλούς από ό,τι στην Αμερική την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. 
 
Κάνοντας τη σύγκριση μεταξύ των δύο περιόδων ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι η ανεργία στην Αμερική από 4,8% το 1929 ανήλθε σε 23,6% το 1932 και το 1933 και επανήλθε στα προ κρίσης επίπεδα προς τα μέσα της περιόδου του Β’ παγκοσμίου Πολέμου (1940-1945), με τη μαζική αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης και των δημοσίων επενδύσεων που απαιτούσε η πολεμική προσπάθεια.
 
Στην Ελλάδα, η ανεργία από 7,8% το 2008 ανήλθε στο υψηλότερο σημείο (27,5%) το 2013 και έκτοτε διατηρείται σε σχετικά υψηλό επίπεδο (26,4% το 2015). Όμως η χώρα μας βρίσκεται εκτός αγορών, δεν ασκεί νομισματική πολιτική και δεν έχει δημοσιονομικό περιθώριο να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες της. Γι αυτό απαιτείται η μαζική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων.
 
«Σήμερα, στην Ελλάδα, καλούμεθα να αναλάβουμε μία τεράστια προσπάθεια οικονομικής αναδιάρθρωσης και ανάκαμψης που δεν έχει προηγούμενο. Και αυτό πρέπει να γίνει εν μέσω ειρηνικής περιόδου και με ιδιωτικές επενδύσεις. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ολιγωρία στην ανάληψη αυτής της μεγάλης εθνικής επενδυτικής προσπάθειας (με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής), μας φέρνει όλο και κοντύτερα στα πρόθυρα μιας εθνικής οικονομικής καταστροφής», τονίζει ο Σύνδεσμος.
 
Τάσσεται επίσης υπέρ της πλήρους συμμόρφωση με το μνημόνιο, «ώστε να γίνει η χώρα πόλος έλξης επενδύσεων καθώς θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που παραμένουν λαμπρές» και της εφαρμογής ενός αναπτυξιακού σχεδίου διευκόλυνσης της εγκατάστασης ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
 
«Όπως τον Ιούλιο του 2015, η κυβέρνηση βρήκε τη δύναμη να μην εξοβελιστεί η χώρα στο χάος της δραχμής, έτσι και σήμερα πρέπει να βρει τη δύναμη να κάνει το σωστό», καταλήγει ο Σύνδεσμος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook