Στις καταστροφές που έχουν προκληθεί στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στη Μεσαρά Κρήτης, από το έντομο tuta absoluta, και στην ανάγκη λήψης μέτρων καθώς η αντιμετώπισή της είναι ιδιαίτερα δαπανηρή υπόθεση, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Μεσαρίτης Βουλευτής κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες στη Μεσαρά αποτελούν σημαντικό πυλώνα του πρωτογενούς τομέα της περιοχής και της τοπικής οικονομίας, αλλά και μια από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής αγροτικών προϊόντων που προμηθεύουν με οπωροκηπευτικά αγαθά ολόκληρη σχεδόν, της χώρας. Όμως, την περίοδο αυτή απειλούνται με καταστροφή, λόγω της επιδρομής ενός καταστροφικού εντόμου, της πεταλούδας tuta absoluta,  η οποία έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες ζημιές στην καλλιέργεια κηπευτικών και, ιδίως, στην παραγωγή θερμοκηπιακής ντομάτας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης «στην περιοχή της Μεσαράς, η tuta absoluta έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους παραγωγούς. Η αντιμετώπισή της είναι εξαιρετικά δύσκολη και ιδιαίτερα δαπανηρή και τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά, καθώς αφενός απαιτεί ψεκασμό σε εβδομαδιαία βάση με ακριβά φάρμακα και αφετέρου η εξολόθρευσή της, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να είναι στο 100% της καλλιέργειας. Εκτιμάται ότι το επιπλέον κόστος της tuta για τους παραγωγούς θα είναι πάνω από 700-1.000 ευρώ ανά στρέμμα».   

Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι «σε περίπτωση που δεν μπορέσει να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά, η πιθανότητα εξάπλωσης της φονικής πεταλούδας θα είναι εξαιρετικά μεγάλη σε σημείο που να απειλεί το σύνολο σχεδόν της καλλιέργειας ντομάτας στην παραπάνω περιοχή. Μάλιστα, σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής είναι υψηλό, η πρόσθετη επιβάρυνση για την καταπολέμηση της πεταλούδας αυξάνει συνεχώς το συνολικό κόστος, ενώ η χαμηλή τιμή διάθεσης του προϊόντος κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη για τους παραγωγούς.»

Τέλος, ο Μεσαρίτης Βουλευτής ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί η ηγεσία του Υπουργείου για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει για την ανακούφιση των καλλιεργητών και ζητά να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να υπαχθούν στον ΕΛ.Γ.Α. αποδεδειγμένες, από την tuta absoluta, περιπτώσεις καταστροφών στις καλλιέργειες. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook