Με γεννήτριες θα καλυφθούν και το φετινό καλοκαίρι οι ενεργειακές ανάγκες δέκα νησιών του Αιγαίου, μεταξύ αυτών η Κρήτη και η Ρόδος καθώς οι μόνιμες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής δεν επαρκούν για την αυξημένη ζήτηση - λόγω ζέστης και τουρισμού - που παρατηρείται τους θερινούς μήνες.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έδωσε το "πράσινο φως" στη ΔΕΗ για να προχωρήσει σε μίσθωση μονάδων για έξι νησιά που εμφανίζουν έλλειμμα στο ενεργειακό ισοζύγιο το καλοκαίρι (Ικαρία, Λέσβος, Λήμνος, Πάρος, Ρόδος, Κρήτη), ενώ σε άλλα τέσσερα (Κάρπαθος, Κύθνος, Σέριφος και Σκύρος) οι ανάγκες θα καλυφθούν με τη μεταφορά ηλεκτροπαραγωγών ζευγών από την Κω, την Κάλυμνο και τη Μύκονο. Συνολικά η πρόσθετη ισχύς που θα εγκαταστήσει η ΔΕΗ στα δέκα νησιά για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου είναι 68,4 μεγαβάτ, από τα οποία τα 64 MW θα είναι οι ενοικιαζόμενες μονάδες, με κόστος που εκτιμάται κοντά στα 5 εκατ. ευρώ.

Η αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών των νησιών σε μόνιμη βάση θα επέλθει όταν υλοποιηθούν τα σχέδια διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Για παράδειγμα στα Επτάνησα ή στα νησιά του Αιγαίου που είναι διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό δίκτυο (π.χ. Άνδρος, Τήνος) δεν τίθεται ζήτημα για την κάλυψη των θερινών αναγκών. Η ΔΕΗ έχει προκηρύξει ήδη το διαγωνισμό για τη διασύνδεση των Κυκλάδων, προϋπολογισμού 400 εκατ. ενώ έχει ληφθεί πολιτική απόφαση και για τη διασύνδεση της Κρήτης. Συνολικά, για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα απαιτηθούν επενδύσεις της τάξης των 4 - 5 δις. ευρώ σε βάθος πενταετίας.

Η εκτίμηση των πρόσθετων αναγκών για κάθε νησί γίνεται από τη ΡΑΕ ύστερα από αίτημα της ΔΕΗ, με βάση τα δεδομένα για το δυναμικό παραγωγής, την εκτίμηση για τη μέγιστη ζήτηση το φετινό καλοκαίρι και την εξασφάλιση των αναγκαίων εφεδρειών, με τον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο η εφεδρεία πρέπει να ισούται με την ισχύ της μεγαλύτερης μονάδας ώστε αν η συγκεκριμένη μονάδα ή οποιαδήποτε άλλη μικρότερης ισχύος τεθεί εκτός λειτουργίας να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες.

Η ΡΑΕ επισημαίνει πάντως ότι "Στα νησιά Κύθνο, Λήμνο, Κάρπαθο και Σέριφο, η ΔΕΗ έχει ήδη λάβει άδεια παραγωγής για μόνιμες μονάδες (τουλάχιστον δύο σε κάθε νησί), όπως επίσης για τη Λέσβο και Ρόδο η ΔΕΗ έχει αδειοδοτηθεί για κατασκευή 2 νέων σταθμών, και συνεπώς οι ανάγκες εγκατάστασης πρόσθετου δυναμικού προκύπτουν λόγω καθυστερήσεων στην εγκατάσταση ήδη αδειοδοτημένων μόνιμων μονάδων στα νησιά αυτά".

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ η άδεια παραγωγής για τα φορητά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη χορηγείται στη ΔΕΗ για το διάστημα από 1ης Ιουλίου έως 25 Σεπτεμβρίου 2011.