Παρέμβαση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ κ. Δημήτρη Βρύσαλη στα εγκαίνια της παιδο ψυχιατρικής κλινικής:

“Αγαπητοί φίλοι και φίλες καλημέρα,

Εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων του ΠαΓΝΗ θα ήθελα να πω δύο λόγια με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια. Για το πόσο αναγκαία και χρήσιμη είναι η ύπαρξη της Παιδοψυχιατρικής κλινικής στην υγειονομική περιφέρεια Κρήτης μίλησαν και άλλοι παρευρισκόμενοι και καλύτερη απόδειξη απ’ όλες είναι η καθημερινότητα που ζούμε και η σπουδαία δουλειά που κάνουν οι συνάδελφοι που εργάζονται εκεί.

Η λειτουργία της αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία στα σημερινά σκληρά χρόνια της κρίσης όπου η τρομερή επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών για την ελληνική οικογένεια έχει άμεση αντανάκλαση στην ψυχική υγεία των παιδιών και στη δυνατότητα των γονιών να την προστατέψουν.

Και σίγουρα δεν φτάνει μόνο αυτή η κλινική για να συνδράμει στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας, αλλά χρειάζεται ένα ολόκληρο πλέγμα Π. Φ. Ψυχικής Υγείας με όλα τα οφέλη που προκύπτουν απ’ αυτό και που είναι τόσο ελλιπές και φτωχό στην Κρήτη, και θα πρέπει να είναι επείγουσα διεκδίκηση του εργατικού κινήματος και του λαού η ανάπτυξη τέτοιων υπηρεσιών.

 Δεν είναι δυνατόν τέτοιες σημαντικές δομές, με τέτοια τεράστια προσφορά ν’ ανοίγουν και να λειτουργούν με προγράμματα ΕΣΠΑ, να προσλαμβάνονται σ’ αυτές με μπλοκάκια και να λειτουργούν με ορισμένη ημερομηνία λήξεως.

Και η παρούσα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην προσπάθεια τους να μειώσουν τις δαπάνες για την Υγεία, δηλαδή ακόμα λιγότερα χρήματα να δαπανούνται για τις σημαντικές λαϊκές ανάγκες, αλλά συγχρόνως προσπαθώντας να αυξήσουν την ολοένα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων, οδηγούνται σε τέτοιες λύσεις οι οποίες είναι απαράδεκτες και επιζήμιες σε όλα τα επίπεδα.

Και φυσικά αυτό δεν το βλέπουμε μόνο με την Παιδοψυχιατρική κλινική αλλά παντού το νοσοκομείο λειτουργεί πλέον με εργαζόμενους συμβασιούχους, με εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων που ούτε τα δικαιώματα που δικαιούνται έχουν, ούτε παρέχουν τις υπηρεσίες υγείας που θα μπορούσαν να παρέχουν.

Η Παιδοψυχιατρική είναι ένα τέτοιο παράδειγμα και το Σωματείο μας από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα προκειμένου αυτή η κλινική να μην έχει ημερομηνία λήξεως αλλά να συνεχίσει να λειτουργεί και να προσφέρει με μόνιμους εργαζόμενους που θα έχουν όλα τα δικαιώματα και όλες τις προϋποθέσεις  για να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει. Οι συνάδελφοι μας σήκωσαν το ανάστημα τους όλο το προηγούμενο διάστημα και συλλογικά διεκδίκησαν μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Αυτή η κλινική είναι σήμερα ανοιχτή μέσα από τον αγώνα που έδωσαν μαζί με το σωματείο μας, όχι απλώς για να πληρωθούν ή να λειτουργεί η κλινική: αλλά το κυριότερο η κλινική να λειτουργεί με ευθύνη του κράτους και όχι από ΕΣΠΑ και να ενταχθεί στον οργανισμό του νοσοκομείου.

Εκκρεμεί ακόμα δυστυχώς η προκήρυξη αυτών των μόνιμων θέσεων, παρόλο που ήδη θα έπρεπε να έχει γίνει καθώς και η ολοκλήρωση των θέσεων που χρειάζονται για να λειτουργεί και να ανταποκρίνεται η κλινική στην ήδη αυξανόμενη κίνηση.

Ξέραμε ότι η πάγια θέση του Σωματείου μας για αποκλειστική δημόσια δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους μπορεί να μην υλοποιηθεί αύριο, αλλά ξέρουμε ότι κάθε μικρή νίκη που πετυχαίναμε και βοηθάει πραγματικά το δημόσιο σύστημα υγείας και τους εργαζόμενους του σ’ αυτό, είναι νίκη και για όλους τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες που καθημερινά ταλαιπωρούνται στα νοσοκομεία ψάχνοντας να βρουν την υγεία τους και πως ο αγώνας μας μπορεί να έχει μακρύ δρόμο αλλά εμείς δεν θα τον σταματήσουμε ποτέ. Το αντίθετο.

Υποσχόμαστε στον Κρητικό λαό ότι θα παλέψουμε ώστε να μην περάσει ο νόμος λαιμητόμος για το ασφαλιστικό που μετατρέπει την υγεία σε εμπόρευμα

Σας ευχαριστώ”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook