«Λουκέτο» βάζουν απο σήμερα στο ΧΥΤΑ Αμαρίου οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αποφάσισαν να απέχουν απο την εργασία τους διότι παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους πέντε μήνες. Κάτι που σημαίνει ότι για όσο διαρκέσει αυτή η κινητοποίηση, οι Δήμοι της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου δεν θα μπορούν να εναποθέτουν τα απορρίμματα τους και μεσούσης της τουριστικής περιόδου ο νομός κινδυνεύει να «πλημμυρίσει» από τόνους απορριμμάτων, καθώς ο ΧΥΤΑ Αμαρίου είναι ο μοναδικός χώρος υγειονομικής ταφής που εξυπηρετεί τους Δήμους Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου, Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου και Ανωγείων.

Η διοίκηση της «Αμάρι Α.Ε.» τονίζει ότι από τις αρχές του έτους δεν έχει εισπράξει χρήματα από κανέναν Δήμο του νομού και σε συνδυασμό με τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις που έχει η ίδια από προηγούμενες χρήσεις, έχει δημιουργηθεί αδιέξοδο στη λειτουργία της εταιρείας.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο στους εργαζόμενους καταβάλλονται μικρές προκαταβολές έναντι του μισθού τους, ωστόσο οι ίδιοι δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν την εργασία τους με το ίδιο καθεστώς και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιστρέψουν στα καθήκοντα τους αν δεν τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Την ίδια ώρα, η «Αμάρι Α.Ε.» έχει συνολικές υποχρεώσεις ύψους 370.000 ευρώ περίπου που αφορούν χρέη προς το ΙΚΑ, προμηθευτές και επιταγές, γεγονός που έχει καταστήσει οριακή και αμφίβολη τη συνέχιση της λειτουργίας της.

Τα γραφειοκρατικά ζητήματα δεν έχουν ακόμα ξεπεραστεί καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος του Κεντρικού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη σύμβαση του Δήμου Ρεθύμνου με το ΧΥΤΑ Αμαρίου, ύψους περίπου 620.000 ευρώ, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει απο το τοπικό Ελεγκτικό Συνέδριο η έγκριση των συμβάσεων των Δήμων Αγίου Βασιλείου και Μυλοποτάμου για ποσά άνω των 100.000 ευρώ στον κάθε ένα. Η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας πρόκειται να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των χρημάτων απο τα δημοτικά ταμεία. Σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν» ο πρόεδρος της «Αμάρι Α.Ε.» κ. Νίκος Μαρκίδης ξεκαθαρίζει ότι απο σήμερα ο ΧΥΤΑ δεν θα δέχεται απορρίμματα καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να απέχουν απο την εργασία τους: «Η εναπόθεση απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Αμαρίου δεν θα είναι εφικτή στο εξής, καθώς οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και αποφάσισαν να απέχουν απο την εργασία τους. Διανύουμε τον έβδομο μήνα του 2011 και έχουν πληρωθεί μονάχα τον Ιανουάριο, ενώ απο τον Φεβρουάριο και έπειτα πληρώνονται μικρές προκαταβολές έναντι του μισθού τους. Με αυτές τις συνθήκες ούτε οι εργαζόμενοι μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν ούτε η «Αμάρι Α.Ε.» είναι σε θέση να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά».

Οικονομικό αδιέξοδο για την «Αμάρι Α.Ε»

Παράλληλα, ο κ. Μαρκίδης αναφέρεται στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η εταιρεία του Δήμου Αμαρίου: «Απο τις αρχές του έτους δεν έχουμε εισπράξει ούτε ένα ευρώ απο τους Δήμους του νομού. Κάνουμε υπομονή, γιατί το πρόβλημα είναι έτσι κι αλλιώς γραφειοκρατικό και το ξέρουμε, όμως οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν άλλο κι εμείς σαν διοίκηση δεν μπορούμε να τους εμποδίσουμε. Είναι δικαίωμά τους να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας απο την ώρα που δεν πληρώνονται. Τους τελευταίους έξι μήνες έχουμε μόνο έξοδα, υποχρεώσεις και καθόλου έσοδα. Οι υποσχέσεις τελείωσαν, οι Δήμοι πρέπει επιτέλους να πληρώσουν τα οφειλόμενα. Αν δεν μπουν χρήματα στο ταμείο της εταιρείας δεν υπάρχει τρόπος να πληρωθεί το προσωπικό, επομένως θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με τα απορρίμματα στο νομό. Αυτό είναι κάτι που δεν θέλει κανένας απο εμάς, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή σεζόν, όμως δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις της «Αμάρι Α.Ε.» αγγίζουν τις 370.000 ευρώ. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της εταιρείας, πέραν της οφειλής ύψους 120.000 ευρώ στο ΙΚΑ, η εταιρεία «κληρονόμησε» από την προηγούμενη διοίκηση χρέη προς προμηθευτές ύψους περίπου 100.000 ευρώ, ενώ καλείται να πληρώσει επιταγές περίπου 44.000 ευρώ σε ιδιώτες (για παροχή υπηρεσιών) και ποσό 144.000 ευρώ ως αμοιβές του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου.

Στα απορριμματοφόρα θα συγκεντρωθούν τα σκουπίδια

Ο υπεύθυνος καθαριότητας του Δήμου Ρεθύμνου κ. Τάσος Συριανόγλου, μιλώντας στην εφημερίδα μας τόνισε ότι σήμερα θα γίνει κανονικά αποκομιδή και τα απορρίμματα θα μείνουν εντός των απορριμματοφόρων, ωστόσο αν δεν αλλάξει κάτι στη διάρκεια της ημέρας, το πρόβλημα στην πόλη και τους οικισμούς θα γίνει φανερό απο την Πέμπτη. «Σήμερα θα μαζέψουμε τα σκουπίδια και θα τα αφήσουμε στα απορριμματοφόρα. Το πρόβλημα θα είναι περισσότερο έντονο απο την Πέμπτη, καθώς αν δεν βρεθεί λύση προκειμένου να ανοίξει ο ΧΥΤΑ Αμαρίου δεν θα έχουμε χώρο να αφήσουμε τα απορρίμματα και πιθανότατα δεν θα μπορέσει να γίνει αποκομιδή αύριο. Θα περιμένουμε να δούμε μήπως αλλάξει κάτι στη διάρκεια της ημέρας» ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Ρεθύμνου.

Ρεθεμνιώτικα Νέα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook