Σε αντίθεση με την αναγνωρισμένη καθυστέρηση της χώρας μας σε ότι αφορά «πράσινες πολιτικές», η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά με αποφασιστικότητα στο δρόμο των ΑΠΕ. Ειδικότερα, είναι ήδη γνωστό ότι η αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής (Industry, research and Energy Committee) αποφάσισε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να εξετάσει και αν χρειάζεται να αυξήσει το νομικά δεσμευτικό στόχο σχετικά με τις ΑΠΕ (legally binding target) πέραν του 2020»

Αλλά και σε εθνικό επίπεδο, πολλές χώρες – μέλη εντείνουν τις «πράσινες» πολιτικές τους. Στη Γερμανία π.χ. ήδη η Αγκελα Μερκελ έχει υπογράψει επί της ουσίας «ένταλμα εκτέλεσης» του γερμανικού τομέα πυρηνικής ενέργειας και δείχνει αποφασισμένη να στηρίξει το μέλλον την γερμανικής οικονομίας στη ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ. Παρότι την περασμένη χρονιά είχε αποφασιστεί ότι θα επιτρέπονταν σε κάποιες μονάδες πυρηνικής ενέργειας να λειτουργήσουν έως το 2034, η κυβέρνηση πλέον δηλώνει ότι όλες οι μονάδες – που καλύπτουν σήμερα το 1/4 των γερμανικών αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια- θα πρέπει να παύσουν τη λειτουργία τους έως το 2022.

Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις για την νέα ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας, η ηγέτιδα της Ευρώπης σκοπεύει να επικεντρωθεί κυρίως στο χώρο των offshore αιολικών, διατηρώντας παράλληλα το στίγμα της και στο χώρο της ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας.

Επιπλέον, για να προσελκύσει ξανά το επενδυτικό ενδιαφέρον στα πάτρια εδάφη, το Βερολίνο ενδέχεται να αυξήσει τα feed in tariffs στο χώρο των offshore αιολικών, ενώ θα επενδύσει περισσότερα από 5 δις ευρώ σε αυτό τον τομέα. Άμεσα αναμένονται οι αποφάσεις της Μερκελ και για το χώρο της ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας,με δεδομένο ότι γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί ότι αυτός ο τομέας επιδοτείται αρκετά γενναιόδωρα.

Στη Βρετανία τώρα, η κυβέρνηση αποφάσισε να δεσμευτεί σε φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών άνθρακα , που εκτιμάται ότι θα φέρουν το κράτος στην πρώτη γραμμή διεθνώς και θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Ειδικότερα, η βρετανική κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα που θα οδηγήσει σε μείωση κατά 50% των εκπομπών έως το 2025 σε σχέση με τις εκπομπές του 1990. Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο στο δεδηλωμένο στόχο της Βρετανίας να γίνει «το παγκόσμιο κέντρο / κόμβος για τις ΑΠΕ, ειδικά στον τομέα των offshore αιολικών και της θαλάσσιας ενέργειας.»

Στόχος είναι στα επόμενα 15 χρόνια να προστεθούν στη Βρετανία περίπου 30 – 40 GW πράσινης ενέργειας μέσω επενδύσεων που θα προσεγγίσουν τα 1,6 δις. δολ. μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα του ενεργειακού κλάδου της Βρετανίας κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 90%.

emergypress

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook