Εάν είστε ηλικίας μεταξύ 11 και 70 χρονών, κατά πάσα πιθανότητα έχετε λογαριασμό στο Facebook και θα το βρίσκετε ευχάριστο, διασκεδαστικό και ως έναν τρόπο για να περνάτε την ώρα σας και να επικοινωνείτε με τους φίλους και τους γνωστούς σας.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν έχει και τα αρνητικά του και ότι η υπερβολική του χρήση δεν μπορεί να βλάψει τον ύπνο, τις σχέσεις σας με τους γύρω σας και την συγκέντρωσή σας.

Γι’ αυτό εμείς σας δίνουμε 10 πολύ σοβαρούς λόγους για να κάνετε ένα διάλειμμα από το αγαπημένο σας μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

1. Επηρεάζει τον ύπνο

Πολλοί είναι εκείνοι που ξυπνούν στη μέση της νύχτας προκειμένου να ρίξουν μια ματιά στο Facebook, με αποτέλεσμα να επιδρά αρνητικά στον ύπνο τους.

2. Μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη

Ο πολύς χρόνος στο Facebook μπορεί να «ξυπνήσει αισθήματα ζήλιας, σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2015 και η ζήλια αυτή μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε μελαγχολία ή ακόμα και κατάθλιψη.

«Διαπιστώσαμε ότι οι χρήστες που ζηλεύουν τις δραστηριότητες και τον τρόπο ζωής των φίλων τους στο Facebook είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν κατάθλιψη», ανέφερε η συγγραφέας της έρευνας, Dr. Margaret Duffy.

Είναι σημαντικό να κατανοήσει κανείς, ότι ο τρόπος που παρουσιάζει κάποιος τον εαυτό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα και την πραγματική τους ζωή.

3. Εξαντλεί την μπαταρία του κινητού σας

Σκεφτείτε ότι αν σβήσετε την εφαρμογή από το κινητό σας θα σώσετε περίπου το 20% της μπαταρίας σας.

4. Επηρεάζει τη συγκέντρωσή σας

Σύμφωνα με έρευνα, το Facebook μειώνει το μέσο όρο της συγκέντρωσής σας, ενώ επηρεάζει την χημεία του εγκεφάλου σας.

5. Μπορεί να καταστρέψει τη σχέση σας

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν και χάσμα μεταξύ τους, σύμφωνα με τους ψυχολόγους. Το να κοιτάτε συνέχεια τι γίνεται στο Facebook, μπορεί να καταστρέψει τις προσωπικές σας στιγμές, ενώ το γεγονός ότι μπορεί να βρίσκεστε συνέχεια σε επαφή με παλιές σας σχέσεις μπορεί αν είναι αφορμή για καβγάδες.

6. Σας κάνει κοινωνικά αδέξιους

Η εξάρτηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δυσκολεύει τους ανθρώπους να συνδεθούν και να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους, εκτός διαδικτύου. Η πικρή αλήθεια είναι, πάντως, ότι οι περισσότεροι από τους διαδικτυακούς σας φίλους δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για εσάς.

7. Μπορεί να είναι χάσιμο χρόνου

Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε στο Facebook, τόσο χειρότερα νιώθετε, σύμφωνα με έρευνα. Και αυτό συμβαίνει επειδή για πολλούς το Facebook κρίνεται ως χάσιμο χρόνου.

8. Δημιουργεί την αίσθηση ότι όλοι συμφωνούν μαζί μας

Το Facebook χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο ο οποίος εμφανίζει στο news feed μας αναρτήσεις, άρθρα και Post τα οποία κρίνει ότι θα μας αρέσουν. Κάτι τέτοιο δημιουργεί στο άτομο την ψευδαίσθηση ότι όλοι γύρω του μοιράζονται τις ίδιες απόψεις και ότι όλοι μοιράζονται τις ίδιες πληροφορίες με εκείνον.

9. Εντοπίζει και διαμορφώνει τη συμπεριφορά σας

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, το Facebook χρησιμοποιεί αλγόριθμους προκειμένου να εμφανίζει πράγματα που ξέρει ότι θα μας αρέσουν. Αν και δεν το πετυχαίνει πάντοτε, το Facebook χρησιμοποιεί τις πληροφορίες αυτές.

10. Γνωρίζει πότε πήγατε για ύπνο

Το Facebook γνωρίζει περισσότερα για εσάς από όσα νομίζατε. Ο Δανός software developer Soren Louv-Jansen δημιούργησε ένα εργαλείο με το οποίο ο καθένας μπορεί να δει τις συνήθειες ύπνου των φίλων του. Αν και το Facebook του ζήτησε να «κατεβάσει» το συγκεκριμένο εργαλείο, αυτό που καταλάβαμε είναι ότι στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές προσωπικές μας πληροφορίες και δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook