Τελευταία ενημέρωση: 21:13

Σε κλίμα συναίνεσης συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου στη Λότζια το “Master Plan χρήσεων των Ενετικών Τειχών της πόλης”.

Μετά τις πρόσφατες επαφές που είχε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στην Αθήνα με τους αρμόδιους φορείς, η δημοτική αρχή ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις το Σώμα και για το σχέδιο της αξιοποίησης των ενετικών τειχών της πόλης.

Σύμφωνα με τον εισηγητή του θέματος, αντιδήμαρχο Ηρακλείου κ. Αναστασάκη Γιάννη, στόχος της δημοτικής αρχής είναι τα ενετικά τείχη της πόλης να ενσωματωθούν πλήρως στην καθημερινότητα των δημοτών καθώς επίσης και να αποτελέσουν ένα ελκυστικό μνημείο για τους επισκέπτες.

Βασικοί στόχοι του master plan είναι:

•    στην ανάδειξη – αξιοποίηση με τη διαμόρφωση ενός ιστορικού – αρχαιολογικού περιπάτου γνωριμίας με το μνημείο, 

•στην εξασφάλιση της καλής κατάστασης – διατήρησης του μνημείου με τη συμβολή των πόρων που θα προέρχονται από χρήσεις που εντάσσονται σε αυτή, 

•    στην ανάδειξη των επιμέρους στοιχείων (ιστορικών, κατασκευαστικών, αρχιτεκτονικών, μορφολογικών) 

•στη δημιουργία ενός περιηγητικού – φυσιολατρικού περιπάτου γνωριμίας με την παλαιά πόλη, την οικιστική της ανάπτυξη, με τη θέα προς τη θάλασσα και την ενδοχώρα σε διάφορες χρονικές περιόδους της και ως απλή φυσιολατρική ανάγκη (περίπατο, τρέξιμο, φυσική άσκηση).  

Παράλληλα ο κ. Αναστασάκης επισήμανε ότι το κόστος της αξιοποίησης των τειχών ξεπερνάει τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης Ηράκλειο Ανοικτοί Ορίζοντες, Γιάννης Κουράκης υπεραμύνθηκε το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το οχυρωματικό μνημείο έχει σχεδόν αποκατασταθεί, ενώ επισήμανε ότι τα 15 εκατομμύρια δεν είναι πολλά χρήματα για το Ηράκλειο, καθώς υπάρχει το ΕΣΠΑ και τα τομεακά προγράμματα.

Παράλληλα ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου συνεχάρη τα στελέχη του δήμου για την πρόταση τους αλλά και για την αφοσίωση και την εργατικότητα τους διαχρονικά.

Τέλος ο κ. Κουράκης τόνισε ότι για να υπάρχει επισκεψιμότητα στο μνημείο, πρέπει να επιστρωθούν τα ευθύγραμμα τμήματα των τειχών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Ηλία Λυγερού, κάνοντας λόγο για εξαιρετική δουλειά από τα στελέχη του δήμου. 

Παράλληλα ο κ. Λυγερός επισήμανε ότι οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι ονοματισμένες και απόλυτα κοστολογημένες, ενώ υπογράμμισε ότι στον φορέα διαχείρισης του μνημείου πρέπει να συμμετέχει ο δήμος Ηρακλείου και το υπουργείο πολιτισμού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook