Σοκ προκάλεσε στον χώρο του παγκόσμιου τένις η ανακοίνωση που έκανε η ίδια η Μαρία Σαράποβα ότι βρέθηκε θετική στην απαγορευμένη ουσία Meldonium.

Πλέον η διάσημη τενίστρια μπορεί να τιμωρηθεί έως και με τέσσερα χρόνια αποκλεισμό, κάτι που θα σημάνει και το τέλος της καριέρας της. Εάν, ωστόσο, αποδειχθεί ότι δεν είχε πρόθεση να κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών τότε η ποινή μειώνεται στα δύο χρόνια. 

Όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λάμβανε από το 2006 το φάρμακο, οποίο από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους μπήκε στις λίστες με τις απαγορευμένες ουσίες της WADA.

 

 

Η συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία Meldonium είναι ένα αντιισχαιμικό σκεύασμα, το οποίο έχει εγκριθεί σε Ρωσία και Λιθουανία, όχι όμως και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Η διάσημη τενίστρια ομολόγησε ότι στις 22 Δεκεμβρίου του 2015 έλαβε επιστολή από την WADA,  με την οποία της γνωστοποιούσε τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν από αρχή του 2016. Η ίδια αγνόησε την επιστολή με αποτέλεσμα, να συνεχίσει να λαμβάνει το φάρμακο, το οποίο την ανακούφιζε σε προβλήματα υγείας που σχετίζονταν με έλλειψη μαγνησίου και κληρονομικό διαβήτη, ενώ υπέφερε και από συνεχείς εμέτους. Ο κυριότερος λόγος, ωστόσο που την ανάγκασε να το λαμβάνει ήταν ότι οι καρδιολογικές της εξετάσεις δεν ήταν φυσιολογικές. 

Η Σαράποβα απολογήθηκε στους fan της και εξομολογήθηκε ότι δεν θέλει να τελειώσει έτσι την καριέρα της και θα ήθελε μία δεύτερη ευκαιρία: «Αντιμετωπίζω την καριέρα μου με ευθύνη και επαγγελματισμό καθημερινά, έκανα ένα τεράστιο λάθος, απογοήτευσα τους οπαδούς μου, απογοήτευσα το άθλημα μου».

Ενώ σχετικά με την φημολογία, που είχε δημιουργηθεί στα ΜΜΕ περί αποχώρησης της από την ενεργό δράση, είπε: «Αν ήταν να ανακοινώσω την απόσυρση μου, ποτέ δεν θα το έκανα σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο του Λος Άντζελες με αυτό το άσχημο χαλί».

Το θετικό δείγμα της Σαράποβα ελήφθη στη διάρκεια του Αυστραλιανού Όπεν.

Μετά την ανακοίνωση της Σαράποβα και την αντίστοιχη ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, θα ακυρωθούν όλα τα αποτελέσματα που έχει δώσει η Σαράποβα τη φετινή σεζόν, θα αφαιρεθούν οι 430 βαθμοί που κέρδισε στην παγκόσμια κατάταξη μέσα στο 2016 από την παρουσία της στο Αυστραλιανό Όπεν, ενώ θα πρέπει να επιστρέψει και το χρηματικό έπαθλο των 280.663 δολαρίων που έλαβε για την παρουσία της στον προημιτελικό, στον οποίο γνώρισε την ήττα από την Σερένα Γουίλιαμς. 

Η αθλητική εταιρία Nike μάλιστα, ανακοίνωσε πως διακόπτει προσωρινά τη συνεργασία τους με τη Ρωσίδα τενίστρια, όσο συνεχίζεται η έρευνα. «Νιώθουμε λύπη και έκπληξη για τα νέα σχετικά με τη Σαράποβα. Αποφασίσαμε να διακόψουμε τη συνεργασίας μας μαζί της, όσο διεξάφεται η έρευνα. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση». ανέφερε η εταιρία στην ανακοίνωση της. 

Λίγο αργότερα και η εταιρία ρολογιών TAG Heuer ανακοίνωσε πως δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό της.

Η Σαράποβα έχει ακόμα συμβόλαια με την Head, την Πόρσε, την Avon και την Evian, ενώ κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα του Forbes, σχετικά με την πιο ακριβοπληρωμένη αθλήτρια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook